ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Otkriveni negativi Ansela Adamsa vrijedni 200 milijuna dolara

29.07.2010.

Negativi fotografija na staklu kupljeni prije 10 godina u Kaliforniji za 45 dolara sada vrijede oko 200 milijuna dolara, budući da je otkriveno da ih je napravio slavni američki fotograf Ansel Adams, izjavili su u utorak stručnjaci.
.

-.

Vjerovalo se da su ti negativi uništeni u požaru u jednom skladištu, ali oni su prije desetak godina završili na uličnoj rasprodaji u Fresnu gdje ih je kupio Richard Norsigian nakon što je spustio cijenu sa 70 na 45 dolara.

Uskoro je na fotografijama otkrio sličnosti s Adamsovim radom i unajmio je odvjetnika koji je koordinirao skupinu stručnjaka za utvrđivanje autentičnosti. Oni su utvrdili da je negative napravio Adams i to između 1919. i 1930. godine, puno prije nego što je postao priznat.

Ansel  Easton  Adams je slavni američki fotograf, jedan od prvih autora umjetničke fotografije. Studirao je glazbu i u to vrijeme je razvio snažno zanimanje za fotografiju koju je i studirao od 1916.g. s Frankom Dittmanom u San Franciscu.

Iste godine Ansel  je po prvi put posjetio dolinu nacionalnog parka Yosemite, u koju će se kasnije vraćati nebrojno puta kako bi je fotografirao. Izdao je svoju prvu knjigu fotografija pod naslovom “Fotografije Visoke Sierre” (1927.), čime je uzdignuo pejzažnu fotografiju do mitskih visina.

.

  1. …200 milijuma je samo procjena; ići će to još više…:)

    Komentar by Mario Sremec — kolovoz 1, 2010 @ 10:06 am