ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Orson Welles na Hvaru

23.07.2015.

Nakon gotovo pola stoljeća Orson Welles ponovno je u Hvaru. No, ovom prilikom građani Hvara i brojni gosti mogu se susresti s njim u renesansnoj Gradskoj loggi u središtu grada na fotografijama koje evociraju njegov boravak 1967.g.

Orson Welles na Hvaru
 
Na izložbi koja će se u organizaciji grada Hvara otvoriti 25. 07. 2015. u 22 h povodom stote obljetnice rođenja ovog neupitnog genija filmske umjetnosti, možemo pratiti njegov boravak u Hvaru, kad je u hvarskom akvatoriju, prije pet desetljeća na brodu “Saracen” snimao film “Kurs prema smrti”, kasnije nazvan “Dubina”.

Glavna ženska uloga povjerena je tadašnjoj megazvijezdi Jeanne Moreau.

Ovaj njegov odlično napisan, iznimno odglumljen i sjajno snimljen triler, ostao je nažalost nedovršen zbog nedostatka novca. Ipak, Welles je uspio složiti 122 minutni uradak, koji se posljednjih desetak godina nekoliko puta javno prikazao.

Zahvaljujući dokumentaciji vlasnika broda “Saracen” Svete Perića izrađeno je trideset fotografija koje će biti tijekom ljeta izložene u hvarskoj loggi, pa će tako Hvarani i turisti biti na najbolji način upoznati s ovom malo poznatom činjenicom.

Uključujući se tako u svjetsku proslavu stote godine rođenja oskarovca, autora “Građanina Kanea”, po mnogima najboljeg filma svih vremena, Hvarani s ponosom evociraju njegovo prisustvo šezdesetih godina.

Izložba će biti otvorena do kraja sezone, što će svakako imati i promiđbeni učinak.

No comments yet.