ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Organ Vida – Međunarodni festival fotografije otvara međunarodni natječaj na temu Otkrivanja

22.04.2016.

Međunarodni festival fotografije Organ Vida ove će godine ostvariti svoje osmo izdanje na temu ‘Otkrivanja’ te je upravo otvorio javni poziv na natječaj koji traje do 20. svibnja.

Organ Vida – Međunarodni festival fotografije otvara međunarodni natječaj na temu Otkrivanja
 
Poziv na natječaj

OTKRIVANJA

U okviru ovogodišnje teme Otkrivanja pozivamo autore koji u svojim fotografskim istraživanjima raskrinkavaju vlastite načine gledanja, propituju iskustvo i reprezentaciju autentičnosti i konstrukciju vizualne istine.

Temom Otkrivanja zadiremo direktno u politike pogleda te otvaramo pitanja o discipliniranju subjekata ali i gledatelja u čiji pogled se upisuju očekivanja i reakcije. S kakvim namjerama i kojim jezikom im pristupamo? Polazeći od pretpostavke da se gledatelji imaju pravo informirati o temama od javnog interesa zanima nas kako ih kroz medij fotografije suočavamo s nepoznatim, nezabilježenim i neizrečenim transformativnim i svakodnevnim iskustvima, osobnim i tuđim sudbinama, društvenim i intimnim borbama ili životnim spoznajama.

Sam čin razotkrivanja neodvojivo je isprepleten i s praksama izdvajanja, potiskivanja, zasljepljivanja, ignoriranja, sakrivanja. Učiniti vidljivim znači otvoriti prostor unutar fotografije koji nam dozvoljava vizualiziranje otkrića ali istovremeno i komentiranje vlastite sposobnosti gledanja i bilježenja istog. Takva zadaća podrazumijeva preuzimanje kontrole ali i odgovornosti nad produkcijom prepoznatljive slike pojedinaca ili grupe te za sobom povlači diskusiju o legitimnosti vlastitog autoriteta.

Kada i na koji način napuštamo sigurnu poziciju promatrača kako bismo poljuljali prividno uspostavljeni autoritet? Umjesto težnje da se slikom uhvate i sačuvaju istinite reprezentacije naizgled autentičnog življenog i/ili zabilježenog iskustva, čin otkrivanja predstavlja priliku za izmicanje fiksiranim značenjima u slikama i u ulogama koje preuzimamo. Jednako tako mikro iskustva samokritike, samoevaluacije i ogoljavanja omogućavaju nam da progovorimo o nevidljivom, isključenom ili potisnutom u slici.

Bilo da je odabrani fotografski jezik blizak formi izvještaja, ispovijedi ili manifesta zanimaju nas mnogostruki pogledi na istraživanu temu te otvoreni narativi i pluralizmi reprezentacije.

Lea Vene

Prijava na natječaj i ostale informacije potražite na službenim stranicama festivala
 
Međunarodni festival fotografije Organ Vida ove godine ostvaruje svoje osmo izdanje na temu Otkrivanja. Tradicionalno, svakom festivalu prethodi međunarodni javni natječaj na kojemu međunarodni žiri sastavljen od eminentnih imena iz svijeta fotografije odabire najbolje autore. Ovogodišnji javni poziv na natječaj traje od 21. travnja do 20. svibnja, a početkom srpnja bit će objavljena imena finalista o kojima ove godine odlučuju Louise Clements (UK), Lea Vene (CRO), Simon Norfolk (UK), Philip Toledano (UK/USA), Donald Weber (CAN) i Gillian Wearing (UK).

Sredinom rujna, odnosno, tijekom dva tjedna festivala, deset najboljih projekata izložit će se na glavnoj festivalskoj izložbi u Francuskom paviljonu, u suradnji s Kulturom promjene SC, dok će drugih deset pohvaljenih projekta biti prikazano na velikoj projekciji na javnim površinama.

Ovogodišnje, osmo po redu izdanje festivala održat će se od 13. do 24. rujna 2016. i ‘satelit’ programom će ujediniti gradske, kulturne i urbane sadržaje. Najveći dio programa odvijat će se u Francuskom paviljonu, Akademiji likovnih umjetnosti, ORIS kući arhitekture, Galerijama Kranjčar i Greta, Dokukinu KIC, Kinoklubu Zagreb te na otvorenim javnim površinama.

Žiri festivalskog natječaja Otkrivanja i ove je godine sastavljen od međunarodnih stručnjaka, umjetnika i festivalskih direktora koji će u rujnu posjetiti festival u Zagrebu. Održat će zanimljiva predavanja i radionice te predstaviti svoj vlastiti rad i upoznati se s drugim umjetnicima te razgovarati s posjetiteljima.

Oni su:

Simon Norfolk Simon Norfolk,jedan od najvažnijih dokumentarnih fotografa današnjice koji je dokumentirao neke od najgorih ratnih zona na svijetu, kao i područja zahvaćena izbjegličkim krizama. Dobitnik je brojnih nagrada, a njegovi radovi izloženi su u postavama galerija kao što su The Museum of Fine Arts u Houstonu, The Getty u Los Angelesu i Tate Modern.
Louise Clements Louise Clements, kustosica i umjetnička ravnateljica QUAD-a, centra za suvremenu umjetnost, film i nove tehnologije u Derbyju te direktorica Međunarodnog festival fotografije FORMAT.
Phillip Toledano Phillip Toledano, američko -britanski kontroverzni fotograf koji u mediju varira od fotografije i instalacije do skulpturi i slikarstva. Izdao je nekoliko knjiga, a zastupaju ga neke od najvažnijih muzeja i galerija u svijetu.
Donald Weber Donald Weber, kanadski fotograf fokusiran na utjecaje svjetske moći, dobitnik brojnih nagrada, uključujući dvije World Press Photo Awards te je član fotografske agencije VII Photo i profesor na nizozemskoj Royal Academy of Arts.
Lea Vene Lea Vene, hrvatska povjesničarka umjetnosti, kulturalna antropologinja i teoretičarka mode, koja radi kao kustosica u galeriji Miroslav Kraljević te asistentica na TTF-u.
Gillian Wearing Gillian Wearing, engleska fotografkinja i video umjetnica. Koristeći fotografije i video za bilježenje ispovijesti običnih ljudi, njezin rad istražuje nejednakosti između javnog i privatnog života, između individualnog i kolektivnog iskustva. Dobitnica je Turner Prize nagrade.

 
U okviru ovogodišnje teme Otkrivanja, festival Organ Vida obraća se autorima koji u svojim fotografskim istraživanjima raskrinkavaju vlastite načine gledanja, propituju iskustvo i reprezentaciju autentičnosti i konstrukciju vizualne istine. Prema tekstu natječaja autorice Lee Vene, polazeći od pretpostavke da se gledatelji imaju pravo informirati o temama od javnog interesa, ovogodišnjim natječajem festival Organ Vida zanima kako se autori kroz medij fotografije suočavaju s nepoznatim, nezabilježenim i neizrečenim transformativnim i svakodnevnim iskustvima, osobnim i tuđim sudbinama, društvenim i intimnim borbama ili životnim spoznajama. Stoga Organ Vida poziva zainteresirane autore da usmjere pažnju na osobne interpretacije procesa otkrivanja te kako ga prepoznaju, osvještavaju i dokumentiraju kroz vlastitu fotografsku praksu.

Organ Vida je dvotjedni međunarodni festival fotografije koji se održava svake jeseni u Zagrebu. Okuplja mlade, suvremene međunarodne fotografe sa zajedničkim ciljem unaprjeđenja umjetnosti i suvremene fotografske prakse, te također želi potaknuti razgovore o ključnim i globalno-društveno političkim pitanjima. Interaktivnost, inovativnost, kreativnost i inkluzija su u središtu onoga što čini Organ Vida tako uspješnim festivalom – omogućujući mu da postane najveći i najrecentniji godišnji fotografski događaj u jugoistočnoj Europi.
Festival podržavaju Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Turistička zajednica Grada Zagreba.

Cjelovite biografije članova žirija možete pročitati ovdje, a detaljne propozicije natječaja i prijavnicu možete pronaći na službenoj stranici festivala organvida.com.

VAŽNI DATUMI
Press konferencija: petak, 9. rujna 2016.
Veliko otvorenje festivala i izložbe finalista: 13. rujna 2016.
Festivalski tjedan s intenzivnim programom: 13.09. – 17.09. 2016.
Ukupno trajanje fesivalskih izložbi: 13.09. – 24.09. 2016.

LOKACIJE
Francuski paviljon
Akademija likovnih umjetnosti
Oris kuća arhitekture
Galerija Kranjčar
Galerija Greta
Dokukino KIC
Kinoklub Zagreb
Javne površine

PARTNERI FESTIVALA
Kultura promjene SC
Akademija likovnih umjetnosti, Sveučilište u Zagrebu
 

No comments yet.