ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

OPTIMALNE PROJEKCIJE

14.06.2012.

Pozivamo vas na svečano otvorenje izložbe suvremene fotografije iz Ruske federacije, Bjelorusije i Ukrajine pod nazivom Optimalne projekcije, koje će se održati u utorak, 19. lipnja 2012. u 20.00 sati, u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, Trg kralja Tomislava 22. Izložba je ostaje otvorena do 15. srpnja 2012.

OPTIMALNE PROJEKCIJE

Odabirom 21 fotografa iz Ruske Federacije, Ukrajine i Bjelorusije, Hrvatski fotosavez nastavlja bijenalnu tradiciju predstavljanja najzanimljivih događanja na svjetskoj fotografskoj sceni. Koncepciju i odabir fotografskih umjetnika učinio je prof. Želimir Koščević, programski savjetnik Foto Galerije Lang u Samoboru.

Prilikom boravka u Moskvi krajem ljeta 2011.g. prof. Koščević se osobno susreo s više od pedesetak mlađih fotografa iz Ruske Federacije, Ukrajine i Bjelorusije a pregledao je i oko 120 portfolija. Na osnovu prikupljenih informacija, konačnim odabirom od dvadeset i jednog fotografa/fotografkinje s oko 200 fotografskih radova, stvoren je izuzetno zanimljiv pregled stanja na novijoj fotografskoj sceni u Ruskoj Federaciji, Ukrajini i Bjelorusiji. Prilikom odabira prof. Koščević se konzultirao s ruskim kolegama g. Evgenyjem Bereznerom i gđom. Irinom Chmyrevom.

U stvaranju osnovnog koncepta izložbe vodilo se računa o činjenici da je ovo prvo grupno predstavljanje ruske fotografije u Hrvatskoj, te da je to prilika da se putem medija fotografije publika upozna sa suvremenom ruskom svakodnevnicom, viđenom okom i kamerom talentiranih ruskih fotografa. Ta svakodnevnica nije povezana samo s urbanim životom velikih gradova, već i svakodnevnicom u širom Rusije. Poneki fotografi usredotočili su svoju pažnju na ruralni život, drugi na gradske pejsaže. Odabrane fotografije ilustriraju sukob novog i starog, a u pojedinim slučajevima i dramu socijalne i kulturne konfrontacije. Izložba pokušava dočarati tzv. „rusku dušu“ a široki tematski raspon pruža publici zanimljivu informaciju o suvremenoj Rusiji.

Očkujemo da će izložbu u Umjetničkom Paviljonu u Zagrebu otvoriti dr. sc. Andrea Zlatar Violić, ministrica kulture Republike Hrvatske uz prisustvo veleposlanika Ruske Federacije njegove ekscelencije dr. Roberta Markaryana.

Očekujemo znatnu medijsku pozornost ovoj izložbi kojom se proširuju kulturne veze između Republike Hrvatske i Ruske Federacije.

Izložbu prati katalog s uvodnim tekstovima prof. Želimira Koščevića i dr. Irine Chmyreve.

Nakon Zagreba, izložba će biti otvorena u Muzeju suvremene umjetnost Istre u Puli tijekom kolovoza 2012.

Fotografi na izložbi:
Dmitry Beliakov, Pavel Golovkin, Lucia Ganieva, Sergey Karpov, Leo Klenin, Anastasia Kichigina, Slava Korolev, Marina Kruglyakova, Aleksandr Kryazhev, Ivan Mikhaylov, Alexey Malgavko, Aleksey Myakishev, Viya Muragina, Alex Naanou, Uladzimir Parfianok, Natasha Pavlovskaya, Ilya Pitalev, Pavel Smertin, Evgeni Zaluzhny, Alexandr Petrosyan, Vladimir Sokolaev.

Svaki autor će biti predstavljen s 8 – 10 fotografskih radova.

Organizacija: Hrvatski fotosavez
Koncepcija i odabir: prof. Želimir Koščević, programski savjetnik Foto Galerije Lang

No comments yet.