ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

OPAli fotku, OPAli video

23.03.2012.

U subotu, 24. ožujka, u 11 sati, u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika, otvara se izložba selektiranih radova s natječaja za najbolju fotografiju ili video snimljen mobilnim uređajem – ‘OPALI fotku, OPAli video’. Izložba će ostati otvorena do 30. ožujka, a održava se u organizaciji Udruge za promicanje vizualne kulture OPA.

OPAli fotku, OPAli video

U natječaju je sudjelovalo osamdesetak učenika iz osnovnih i srednjih škola s oko poslanih 270 fotografija i 11 video snimki.

Stručni žiri kojeg su činili Mare Milin (fotografkinja), Ivana Rupić (prof. likovne kulture) i Jelena Bračun (OPA), nagradio je 5 radova te pohvalio još nekolicinu. Kao nagradu autori će zaprimiti i simbolične nagrade – mini video kameru, vikend u Istri i knjige o fotografiji.

Kroz projekt ‘OPAli fotku – OPAli video’ udruga OPA kroz radionice i nagradni natječaj za djecu osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta nastoji ukazati na nužnost drugačijeg pristupa obrazovanju mladih i zanemarenost vizualnog obrazovanja mladih u Hrvatskoj.

U sklopu projekta ‘OPAli’ održano je nekoliko radionica za učenike osnovnih i srednjih škola koje su vodili fotografi, dizajneri i umjetnici poput Mare Milin, Ane Hušman i dizajnerskog dvojca Bachrach Krištofić. Trenutno je u tijeku radionica u kojoj učenici zagrebačke XV. Gimnazije i Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn zajednički osmišljavaju i oblikuju interaktivni vodič Zagreba, na način kako ga oni vide.

Projekt OPAli bavi se upotrebom suvremenih tehnologija u svakodnevnoj komunikaciji. Tehnologija je postala sastavnim dijelom života svih dobnih skupina, promijenivši naše svakodnevne navike te uvodeći u njih znatnu količinu vizualne komunikacije. Mobilni uređaji, tableti i prijenosna računala omogućuju brzu razmjenu informacija pri čemu je naglasak na audio i vizualnim sadržajima. Cilj projekta OPAli je podučiti mladež aktivnom i kreativnom korištenju tehnologije spram njezine pasivne upotrebe isključivo na razini razmjene informacija.

No comments yet.