ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Oni dolaze… Sabina Damiani – Altrove

02.03.2013.

U sklopu programa ‘Oni dolaze…’, u ponedjeljka, 4. ožujka, u 20 sati, u zagrebačkoj Galeriji SC, otvara se izložba Sabine Damiani pod nazivom ‘Altrove’. Izložbu je moguće posjetiti do 11. ožujka.

Oni dolaze... Sabina Damiani - Altrove
 
U vrijeme kada su Internet i mediji lako dostupni, kada Facebook diktira pravila, a pažnja traje koliko i raspon videa na YouTubeu, riječima kao što su migracija i identitet potrebna je redefinicija. Ovo je vrijeme dominirano globalizacijom, a pojam identiteta i ono što on predstavlja podložno je promjeni značenja (semantički i kontekstualno).

Foucault opisuje identitet kao kontinuiranu priču o promjenjivim odnosima u komunikaciji s drugima, gdje implicira da široki pristup medija za masovnu komunikaciju ima znatan utjecaj na srž toga istoga. On također govori da je identitet sve više i više individualna stvar, a činjenica je da je usko povezan s ličnošću svakoga od nas. Mi sve više preuzimamo kontrolu u oblikovanju naše individualne ličnosti i identiteta te je sve manje relevantna kolektivna ideja identiteta kao pripadnosti nečemu globalnom te definiranje toga istoga kao dijela šire priče (nacije, etničke ili rasne pripadnosti itd.).

(..)Migracija, bilo iz države u državu ili iz mjesta u mjesto, uvijek podrazumijeva i adaptaciju na tu novu sredinu, na mijenjanje dnevne rutine, a često i na posvajanje drugog jezika, drugog vremena i drugih običaja. U ovoj seriji radova Damiani bilježi smisao nemira koji prati svaku migraciju, svaki odlazak u potragu za realizacijom snova. Ovi su portreti intimni susreti s osobama koje je ona srela u vlastitim migracijama nalazeći se u istoj situaciji kao i njezini subjekti.

Svaki rad sastoji se od dvojnog portreta u kojemu jedna fotografija prikazuje subjekt u svojoj kući, koju pokušava pretvoriti u vlastiti dom, dok je druga neki predmet, situacija ili prostor osobito drag subjektu. U nekim je slučajevima to neka uspomena koju je donio sa sobom, ili je to neki prostor ili ritual posebno važan u svakodnevnom životu. To je uvijek nešto esencijalno u pokušaju stvaranja osjećaja kao kod kuće.

Te fotografije prikazuju jedan suvremen način života koji pripada mnogim mladim ljudima, pogotovo u urbanim sredinama diljem Europe i svijeta, ali bi također mogle biti snimljene bilo gdje jednostavno zato što su ambijentirane u osobnom prostoru svakog subjekta, ali i zato što ga istovremeno izdvajaju iz tog konteksta, iz te lokacije. Gdje se ta osoba nalazi, odakle dolazi ili kuda ide, u tom trenutku potpuno gubi važnost. Femke Oortwijn

Sabina Damiani rođena je 28. svibnja 1985. godine u Kopru. Diplomirala 2008. godine na Accademia di Belle Arti u Veneciji, smjer Vizualna komunikacija i didaktika umjetnosti. 2011. završila postdiplomski studij fotografije na Accademia di Belle Arti di Brera u Milanu. Izlagala na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Samostalno i kolektivno izlagala: Buje, Grožnjan, Labin Poreč, Pula, Rijeka, Umag, Bergamo, Milano, Monza, Venezia, London. Član HDLU-a Zagreb i HDLU-a Istre.

No comments yet.