ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Olympusov novi predvodnik preokrenuo je svijet kompaktnih fotoaparata

11.01.2011.

Olympus je stvorio novu vrstu kompaktnog fotaparata s X faktorom: s nevjerojatno svjetlosno jakim objektivom, iznimno kvalitetan fotoaparat XZ-1.
.
Olympusov novi predvodnik preokrenuo je svijet kompaktnih fotoaparata
.
Najprije je došla PEN revolucija u Micro Four Thirds kategoriji fotoaparata, a sada Olympus iznova piše pravila igre s novim XZ-1. Ovaj fotoaparat džepne veličine postavlja nove standarde koje suparnici moraju doseći. XZ-1 je idealan za amatere koji znaju nešto o fotoaparatima i ozbiljne fotografe koji žele imati još jedan fotoaparat. Ovaj fotoaparat kojeg krasi već poznati Olympusov dizajn daje nevjerojatno oštre rezultate, poput SLR fotografija, čak i pri slabom osvjetljenju. Koji to faktor X osigurava ovakvu kvalitetu? To je kombinacija triju vrhunskih karakteristika: nevjerojatno velikog, iznimno osjetljivog CCD senzora, ekstremno brzog TruePic V procesora za obradu slike i svjetosno jakog 1:1.8-2.5 i.ZUIKO DIGITAL objektiva. XZ-1 je prvi kompaktni fotoaparat koji dolazi s ugrađenim objektivom tvrtke ZUIKO, jednog od vodećih proizvođača vrhunske optike koja se do sada mogla koristiti samo na SLR fotoaparatima. Kompatibilan je i s sve većim brojem Olympus PEN dodatne opreme za fotoaparate bez zrcala. Kako bi još više poboljšali kvalitetu fotografija i video zapisa, korisnici mogu dodati vanjsku bljeskalicu, elektroničko tražilo ili vanjski stereo mikrofon, a uskoro dolazi još dodatne opreme. Kompaktni XZ-1 dolazi u mat crnoj ili lakirano bijeloj boji s 3” OLED zaslonom i izgledom koji odgovara njegovim profesionalnim specifikacijama. U prodaju dolazi u siječnju 2011.
.
Nevjerojatna kvaliteta slike
XZ-1 daje nevjerojatnu kvalitetu slike za kompaktan fotoaparat, bilo da je riječ o fotografijama ili o HD video zapisu. Samo nekoliko fotoaparata koji nisu u kategoriji profesionalnih fotoaparata može se nositi s zapanjujućom oštrinom slika snimljenih s XZ-1. Kvaliteta je savršena od ruba do ruba zahvaljujući jedinstvenoj kombinaciji Olympusovog objektiva, velikog senzora i procesora. Svjetlosno jaki 1:1.8-2.5, 4x širokokutni i.ZUIKO DIGITAL objektiv osigurava dovoljno svjetla, a istovremeno reducira odbljeske i nedostatke koji mogu upropastiti fotografiju. Sedamdesetogodišnji ugled reflektira se na svim snimkama, od makro fotografija s udaljenosti od 1 cm do zapanjujućih pejzaža, od portreta do zajedničkih snimaka na zabavi. Povećana veličina 1/1.63” CCD senzora upotpunjava objektiv. Za razliku od običnih kompakata, korisnici mogu smanjiti dubinsku oštrinu na svojim slikama kako bi snimili fotografije s zamućenom pozadinom. U kombinaciji s Olympusovim visoko osjetljivim TruePic V procesorom za obradu slika, ove prvorazredne komponente daju korisnicima fotoaparata XZ-1 senzacionalan potencijal za snimanje fotografija SLR kvalitete fotoaparatom koji nije puno veći od mobitela.
.
Izvanredne performanse pri slabom osvjetljenju
Tri glavne komponente fotaparata XZ-1: objektiv, procesor i senzor, u kombinaciji s nizom vrhunskih karakteristika jamče da fotografije i filmovi ostaju oštri od ruba do ruba čak i pri slabom svjetlu. U usporedbi sa standardnim 14 Megapikselnim CCD senzorom, fotodioda svakog piksela na Olympusovom senzoru je dvostruko veća. U kombinaciji sa senzorom i iznimno svjetlosno jakim objektivom, dvostrukom stabilizacijom slike, ISO 6400 i AF iluminatorom (za lakše izoštravanje u uvjetima slabog svjetla) korisnici mogu snimiti oštre fotografije bez šuma pri slabom svjetlu, a da ne moraju uništavati atmosferu koristeći bljeskalicu. XZ-1 se dobro snalazi i pri prejakom osvjetljenju. Kako bi svjetlosno jak objektiv mogao nesmetano funkcionirati, fotoaparat ima jednu od najvećih brzina zatvarača na kompaktnim fotoaparatima (1/2000 sekunde), što smanjuje rizik od spaljenih fotografija ili zamućivanja na sunčevoj svjetlosti, snijegu ili kada se koristi bljeskalica.
.
Ekstremna kreativnost
XZ-1 dopušta slobodu svim kreativnim impulsima. Za ambiciozne korisnike koji vole preuzeti stvar u svoje ruke, tu su prednji kontrolni prsten i kotačić izbornika koji pruža profesionalan pristup cijelom nizu ručno podesivih načina snimanja (P/A/S/M). Posebne mogućnosti uključuju snimanje u RAW načinu, Višestruki omjer stranica i šest Umjetničkih filtara s posebnim efektima koji se mogu koristiti čak i prilikom snimanja HD video zapisa. Uz mogućnosti poput super makro snimanja, bežične kontrole vanjskih bljeskalica i iznimno brzog AF praćenja, korisnicima kompaktnih fotoaparata nikada nije bilo lakše izraziti kreativnost.
.
Poseban stil
Olympusovi dizajneri koji su se proslavili klasičnim retro dizajnom nešto veće PEN serije fotoaparata bez zrcala, sada su stvorili još jedno remek djelo – XZ-1, koji je dostupan u mat crnoj ili u lakirano bijeloj boji. Ovaj fotoaparat je kompaktan i lagan pa jednostavno stane u svaki džep, tako korisnici mogu snimati oštre i lijepe fotografije kad god požele.
.
Olympus XZ-1 će biti dostupan za od siječnja 2011.
.
Glavne karakteristike:
.
Kvaliteta slike

 • 1:1.8-2.5 iznimno svjetlosno jak 4x širokokutni i.ZUIKO DIGITAL zoom objektiv (28-112mm*) za zapanjujuće oštre fotografije
 • 10 Megapikselni 1/1.63” HS CCD senzor visoke osjetljivosti za nevjerojatne snimke s kontrolom dubinske oštrine
 • Dvostruka stabilizacija slike za snimke objekata koji se brzo kreću bez zamućivanja
 • TruePic V procesor za obradu slike za vrhunsku reprodukciju boja i manje šuma
 • HD video zapis sa zvukom za snimanje kristalno oštrih filmova koji se mogu reproducirati na velikom HD televizoru.
 • .
  Fleksibilnost

 • 3.0” OLED (610,000 piksela) zaslon za bolju reprodukciju i preglednost tijekom snimanja s pojačanim kontrastom, svjetlinom i kutem gledanja
 • Ručno podešavanje za profesionalno podešavanje postavki
 • Live Guide i i-Auto za jednostavno rukovanje, čak i za početnike
 • Navoj objektiva i kotačić izbornika za preciznu kontrolu i brz odabir načina snimanja i postavki
 • .
  Kreativnost i fleksibilnost

 • 6 Umjetničkih filtara za dodavanje kreativnih efekata HD filmovima i fotografijama: Pop Art, Mekani Fokus, Zrnati Film, Pin Hole, Diorama i Dramatični Ton
 • Priključak za dodatnu opremu za kompatibilnost sa sve većim brojem dodatne opreme uključujući vanjsku bljeskalicu, elektroničko tražilo i vanjski stereo mikrofon
 • .
  Druge ključne karakteristike

 • ISO 6400 za izvrsne fotografije unatoč slabom osvjetljenju
 • HDMI TV sučelje za jednostavno rukovanje fotoaparatom tijekom reprodukcije putem daljinskog TV upravljača
 • Višestruki omjeri stranica za savršen format (16:9, 3:2, 4:3 ili 6:6)
 • Funkcija bracketinga za balans bijele boje i ekspoziciju
 • SD memorijska kartica (kompatibilan s SDHC SDXC)**
 • .
  * odgovara 35mm.
  ** SD je zaštitni znak SD Card Association.
  .
  Detaljan opis karakteristika fotoaparata XZ-1 potražite na www.olympus.hr
  .

  Oznake:

  No comments yet.