ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Olympus PEN E-P3 ima rekordni FAST AF i zaslon osjetljiv na dodir

30.06.2011.

Kada je Olympus predstavio svoje PEN Micro Four Thirds fotoaparate, stvorio je sasvim novu kategoriju fotoaparata. Sada je predstavio novog vizionarskog predvodnika PEN serije koji u potpunosti prkosi kategorizaciji. PEN E-P3 ili jednostavno “PEN” ima najbrži* auto fokus na svijetu u ovoj kategoriji fotoaparata. S nevjerojatnim FAST AF (Frequency Acceleration Sensor Technology) izoštravanjem, bezvremenskim metalnim dizajnom i vrhunskim OLED zaslonom osjetljivim na dodir predstavlja pravu alternative većim i skupljim SLR fotoaparatima.
.
Olympus PEN E-P3 ima rekordni FAST AF i zaslon osjetljiv na dodir
.
Ovaj fotoaparat koji predvodi novu generaciju PEN fotoaparata svoju nevjerojatnu brzinu fokusa duguje snažnom novom procesoru TruePic VI koji je dizajniran posebno za novu kategoriju fotoaparata s izmjenjivim objektivima bez zrcala. Uz FAST AF, TruePic VI služi i kao pogon za posebne efekte koje daje deset Umjetničkih Filtara. Tu je i veliki OLED zaslon osjetljiv na dodir na kojem imate pretpregled i reprodukciju fotografija u izuzetnoj kvaliteti. U kombinaciji s bržim i osjetljivijim 12.3 Megapikselnim senzorom, TruePic VI osigurava izvanrednu kvalitetu slike, posebno u uvjetima slabog osvjetljenja. Za iskusne korisnike, PEN ima još posebnih iznenađenja – dva kontrolna kotačića na poleđini za brzo mijenjanje ekspozicije i vrijednosti otvora objektiva, a tu je i stabilizacija slike ugrađena u tijelo fotoaparata koja kompenzira potresanje fotoaparata bez obzira koji objektiv se koristi. Tijelo fotoaparata PEN E-P3 će biti dostupno od kolovoza 2011.
.
Instantna klasika
Kada uzmete novi PEN, odmah ćete shvatiti da u ruci držite potencijalnu stilsku ikonu. Olympusovi majstori su postigli nešto rijetko. Posegnuli su za šarmom zlatnog doba dizajna fotoaparata prije nekih 50 godina kako bi stvorili fotoaparat za kojim će se okretati glave 50 godina od danas. U njihovoj viziji bio je bezvremenski klasik, a upravo to su uspjeli i napraviti.
.
Instantni AF
Sa svojim kompaktnim dizajnom, funkcijama koje su jednostavne za korištenje i prvorazrednom kvalitetom slike, Olympusova nagrađivana PEN serija fotoaparata je već sada favorit ambicioznih fotografa amatera i profesionalaca koji traže praktičan drugi fotoaparat. Nova generacija PEN fotoaparata koju predvodi E-P3 značajno ojačava tu reputaciju. Jedna od njegovih najznačajnijih i najkorisnijih karakteristika je brzina i svestranost autofokusa. FAST AF najbrži AF sustav u ovakvom tipu fotoaparata, koji pokreće novi Olympusov TruePic VI procesor, daje korisnicima najbolju moguću priliku za snimanje objekata koji se brzo kreću. Uz sve to on nudi i 35 zasebnih točaka fokusa raspoređenih preko gotovo cijelog senzora što omogućava fokusiranje malih objekata bez obzira gdje se oni pojavili na fotografiji. U uvjetima slabog osvjetljenja ugrađeni AF dosvjetljivač kompenzira potencijalni gubitak točnosti dok nova tehnologija AF praćenja osigurava da će objekti biti oštri čak i kada iziđu izvan kadra. Još jedan bonus koji potencijalno može spasiti snimak je Stalni AF. S ovom funkcijom fokus je uvijek aktivan pa je fotografija uvijek izoštrena, a fotoaparat ne troši vrijeme fokusirajući kada korisnik pritišće okidač.
.
Instantna kontrola
Predvodnik PEN kategorije je jedinstven po 3’’ OLED zaslonu osjetljivom na dodir. On nije samo intuitivan i praktičan za korištenje nego daje i superiornu kvalitetu slike bez obzira na uvjete osvjetljenja. U usporedbi s ostalim LCD zaslonima, OLED zaslon ima superioran kontrast, dublje crne boje, širi spektar boja, širi kut gledanja te koristi manje energije. PEN-ov zaslon nudi pregledavanje fotografija, povećavanje fotografija kao i kontrolu zatvarača, odabir AF točaka i kontrolu Live Guide funkcije – proslavljenog PEN pomoćnika koji manje iskusnim korisnicima olakšava pravilno podešavanje ključnih parametara poput otvora objektiva i dubinske oštrine – jednostavnim dodirom prsta. Čak će i profesionalcima biti drago što sada ukoliko im zatreba imaju direktan pristup Live Guide funkciji u P, S, M i A načinima snimanja. Za razliku od nekih PEN-ovih suparnika, Live Guide je dostupan prilikom snimanja video zapisa i fotografija.
.
Ali za većinu ozbiljnih fotografa, eksperimentiranje s postavkama je polovica zabave i oni ne žele pregledavati beskonačne izbornike kako bi podesili postavke. Zato je Olympus ugradio dva dodatna kontrolna kotačića na poleđinu PEN-a. Korisnici mogu precizno podesiti otvor objektiva i ekspoziciju u jednom trenutku bez da moraju prolaziti kroz dijelove izbornika. Odabrane se postavke jasno prikazuju na bistrom OLED zaslonu ili na opcijskom elektroničkom tražilu. Ljubitelji ručnog podešavanja će voljeti i tri podesiva gumba kojima mogu dodijeliti svoje omiljene funkcije. Gumbi, kontrolni kotačići i FAST AF pomažu korisnicima da brže reagiraju u spontanim situacijama i da snime scene objekata koji se brzo kreću prije nego prilika nestane.
.
Instantna umjetnost
Veliki izbor kreativnih Umjetničkih Filtara i efekata je bonus za ambiciozne amatere kao i za profesionalce. PEN nudi deset različitih filtara za dodavanje posebnih efekata bez korištenja kompliciranih programa za obradu na računalu. Neki od njih se mogu kombinirati s dodatnim efektima, poput novog Zvjezdanog Sjaja ili Bijelog Ruba. Korisnici mogu birati između Umjetničkih Filtara Pop Art, Mekani Fokus, Blijede i Svijetle Boje, Svijetli Ton, Zrnati Film, Pinhole, Diorama, Cross Process, Blaga Sepia i Dramatični Ton. Svih se deset filtara može primjenjivati prilikom snimanja video zapisa i fotografija.
.
PEN snima video zapise sa stereo zvukom u visokoj 1080i Full HD kvaliteti i 60 fotografija u sekundi, a tu je i izbor između više formata. Za reprodukciju na TV prijemnicima, korisnici mogu odabrati AVCHD format koji stvara manje datoteke, ali ako najprije žele uređivati video zapise 720p HD Motion JPEG format je idealan izbor. On stvara veće datoteke, ali je lakši za rukovanje u programima za obradu video zapisa.
.
Instantna snaga
U srcu svakog novog PEN-a je snažni TruePic VI procesor za obradu slike. Poput procesora u računalima, TruePic VI se zapravo sastoji od dva dijela od kojih je jedan posvećen samo reprodukciji fotografija. Rezultat su nevjerojatna kvaliteta boja i detalja te povećana osjetljivost do ISO 12800. TruePic VI također znatno skraćuje vrijeme oporavka i smanjuje šum tijekom snimanja video zapisa.
.
Instantna kompatibilnost
Poput svakog PEN-a, E-P3 je fotoaparat s izmjenjivim objektivima. U trenutku kada ga korisnik kupi s njim može koristiti više od 500 Micro Four Thirds, Four Thirds i drugih objektiva (preko adaptera), uključujući legendarnu M.ZUIKO DIGITAL liniju objektiva s optikom visoke kvalitete. Vrhunac linije su dva nova izuzetno svjetlosno jaka objektiva. M.ZUIKO DIGITAL 12mm (24mm**) 1:2.0 širokokutni „objektiv za uličnu fotografiju“ je savršen za snimanje širokih kadrova poput krajolika, posebno u uvjetima slabog osvjetljenja. Usporedbe radi, M.ZUIKO DIGITAL 45mm (90mm**) 1:1.8 portretni objektiv daje savršene portrete sa predivnim zamućenjem pozadine. Još jedna prvoklasna opcija je redizajnirani M.ZUIKO DIGITAL 14-42mm (28-84mm**) 1:3.5-5.6 II R. Sva tri objektiva su posebno dizajnirana za gotovo bešumno korištenje pa korisnici mogu snimati HD video zapise sa stereo zvukom bez pozadinske buke. Njihova metalna kućišta i kompaktan, lagan dizajn čine ih savršenim izborom za korištenje s PEN-om. Bez obzira na specifikacije objektiva koji se koristi, zahvaljujući ugrađenoj Stabilizaciji slike možete biti sigurni da ćete dobiti fotografije bez zamućenja. Zahvaljujući Priključku za dodatnu opremu 2 možete birati i neki od sve većeg broja dodataka za PEN uključujući i PENPAL Bluetooth® kompatibilni uređaj koji automatski prilagođava format fotografija za bežični prijenos na druge kompatibilne uređaje i društvene mreže.
.
PEN E-P3 će biti dostupno u klasičnoj crnoj, bijeloj ili srebrnoj boji od sredine kolovoza 2011.
.
PEN E-P3 glavne karakteristike:
.
Kvaliteta slike

 • Snažni TruePic VI procesor za obradu slika za brži odaziv i izvrsnu kvalitetu slike
 • Iznimno efikasna stabilizacija slike ugrađena u tijelo fotoaparata za fotografije i video zapise bez zamućenja s bilo kojim objektivom
 • 12.3 Megapikselni High Speed Live MOS senzor za izvrsne performanse u uvjetima slabog osvjetljenja i snimanje Full HD video zapisa
 • ISO 12800
 • Snimanje 1080i 60fps Full HD stereo video zapisa u AVCHD ili Motion JPEG formatu
 • Kompatibilnost s novom generacijom objektiva koji su dizajnirani posebno za PEN
 • .
  Praktičnost

 • FAST AF najbrži AF sustav na svijetu u ovakvom tipu fotoaparata*, uvijek spreman, 35 AF točaka, AF dosvjetljivač u uvjetima slabog osvjetljenja i AF Praćenje izvan kadra
 • Oštar, širokokutni, 3.0” OLED zaslon osjetljiv na dodir s rezolucijom od 610,000 piksela za realnu reprodukciju boja
 • Zasebni kotačić za brzo ručno postavljanje postavki otvora objektiva i ekspozicije
 • Live Guide osjetljiv na dodir za korištenje prilikom snimanja HD video zapisa, fotografija i u P/S/M/A načinima snimanja
 • Live View prilikom snimanja HD video zapisa i fotografija
 • 3 podesiva gumba
 • Mjerač nagiba za procjenu nagiba fotoaparata u odnosu na horizont
 • Live Wheel izbornik jednostavan za korištenje
 • .
  Kreativnost i fleksibilnost

 • Deset kreativnih Umjetničkih Filtara koji se mogu koristiti prilikom snimanja HD video zapisa i fotografija
 • Pet efekata koji se mogu koristiti s Umjetničkim Filtrima: Pinhole, Mekani Fokus, Efekt Okvira, plus novi Zvjezdani sjaj i Bijeli Rub
 • Priključak za dodatnu opremu 2 za kompatibilnost sa sve većim brojem dodatne opreme za PEN, kao što je VF-2 Elektroničko Tražilo i PENPAL komunikacijski uređaj
 • Kompatibilan s 20 Micro Four Thirds, 27 Four Thirds i više od 500 drugih objektiva (preko adaptera)
 • Brzina zatvarača od 1/4000 sekunde i sekvencijalno snimanje od 3 fotografije u sekundi
 • Višestruka ekspozicija za 2 fotografije u RAW formatu
 • BLS-5 Litij-ionska baterija dugog vijeka trajanja
 • .
  Druge važnije karakteristike

 • Bezvremenski PEN dizajn s izmjenjivim držačem koji dolazi u dvije veličine
 • Snimanje 3D fotografija
 • Kompatibilan s SDXC*** i Eye-Fi karticama
 • Bežična kontrola bljeskalice
 • .
  Puni popis karakteristika fotoaparata E-P3 i pakiranja potražite na www.olympus.hr
  .
  * Od lipnja 2011
  ** Odgovara ekvivalentu na 35mm fotoaparatu.
  *** SD je zaštitni znak SD Card Association.
  .

  No comments yet.