ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Ognjen Karabegović – Zagreb u par koraka

12.05.2015.

Izložba fotografija ‘Zagreb u par koraka’ Ognjena Karabegovića (1959), člana zagrebačke fotografske udruge Fotogard, biti će otvorena u petak 15. svibnja u 19 sati u galeriji Bošnjačke nacionalne zajednice, Ilica 54, Zagreb.

Ognjen Karabegović - Zagreb u par koraka
 
O Zagrebu dokumentarno i emotivno

Autor se predstavlja sa 30 crno bijelih fotografija većeg formata, koje je snimio tijekom posljednje dvije godine na ulicama, trgovima i javnim prostorima Zagreba. Posjetiteljima izložbe želi pokazati svoje viđenje i svoje doživljavanje zagrebačkog urbanog pejzaža i ritma zagrebačke svakodnevnice i to samo s one ljepše, pozitivne, optimistične i vedre strane. Upravo ta njegova osjetljivost prema vedrijoj i optimističnoj strani života na neki način ga određuje i otkriva kao autora i kao čovjeka.

Reći će: ”U ljudima, stvarima, događanjima i prostorima koje promatram, tražim i otkrivam samo ljepotu, jer smatram da je ona prava vrijednost života, izvor, potencijal i poticaj za djelovanje i stvaranje. Otuda se na mojim fotografijama nalaze obični ljudi, žene i djeca, koje pokazujem onakve kakvi zapravo i jesu, sa svojim mislima, radostima, emocijama, raspoloženjima, odnosno sa svojim životima bez uljepšavanja i režiranja. Mojim fotografijama nastojim pobuditi i kod promatrača isto takve emocije, koje i sam imam kod fotografiranja”.

Ognjen Karabegović - Zagreb u par koraka Ognjen Karabegović - Zagreb u par koraka Ognjen Karabegović - Zagreb u par koraka Ognjen Karabegović - Zagreb u par koraka

 
Iako dinamika Karabegovićeva fotografskog stvaralaštva obuhvaća široko područje medija fotografije od reporterskog bilježenja stvarnosti, raznih događanja preko dokumentarne i apstraktne fotografije do”life” fotografije, odnosno fotografije iz realnog svijeta i stvarnog života. ”Life” fotografija je zapravo njegov najvažniji i nepresušni izvor kreativnih potencijala i stvaralaštva, u kome urbani pejzaž i ulična fotografija zauzimaju središnje mjesto.

Ognjen Karabegović je već desetak godina prisutan na zagrebačkoj i svjetskoj fotografskoj sceni, sudjelujući sa svojim fotografijama na mnogim izložbama i u drugim medijima, što čini bitan dio njegova sveukupnog rada, traganja i pronalaženja novih kreativnih rješenja i pristupa. Neiscrpne su mogućnosti fotografije pa se ovaj ambiciozni stvaralac ne želi pomiriti sa postignutim i naučenim te i dalje istražuje, uči, eksperimentira i proniče u aktualnu stvarnost i medij fotografije istovremeno.

Karabegović svoje uzore nalazi i u klasicima svjetske i domaće ulične fotografije dvadesetog stoljeća, kao što su Henry Cartier Bresson, Vivijen Majer, Robert Frank, Gary Winogrand, Tošo Dabac, Milan Pavić, Pavao Cajzek, kao i u nekim suvremenim, kao što su Slavka Pavić, Marija Braut, Neda Rački, Stanko Abadžić, Mio Vesović i drugi. Od svojih uzora uči, u njihovim djelima traži inspiraciju, ali ih ne kopira, već izgrađuje i stvara svoj osebujni specifični likovni rukopis.

Ognjen Karabegović - Zagreb u par koraka Ognjen Karabegović - Zagreb u par koraka Ognjen Karabegović - Zagreb u par koraka Ognjen Karabegović - Zagreb u par koraka

 
Riječ je o autoru koji stvara temeljem svoje unutarnje vokacije, izgrađenog, potvrđenog umjetničkog izričaja i određene autorske prepoznatljivosti.
To potvrđuje i ova izložba u kojoj skoro svaka njegova fotografija ima svoju zanimljivu i istinitu priču, a neke od njih i metaforičku, koje ujedno govore i o njegovom fotografskom pristupu i pogledu, koji je znatno viši od jednostavnog evidentiranja, dokumentiranja i prezentiranja stvarnosti i svijeta oko sebe. Riječ je o fotografijama zavidnih estetskih vrijednosti pročišćenog kadra fotografske slike, konzistentnom likovnom kompozicijom i zanimljivim porukama, koje u svoje središte stavljaju čovjeka, prije svega njegove emocije i time bude često puta uspavanu senzibilnost javnosti.

Zahvaljujući takvom pristupu Karabegović je postigao zavidnu umjetničku zrelost, prepoznatljivi likovni izričaj i umjetnički integritet, pri čemu mu udruge u kojima djeluje i njegova životna sredina pružaju razne mogućnosti i poticaje za njegovo kreativno djelovanje učenje i razvoj. Tako je ova izložba priređena uz financijsku potporu Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

Izložba se može pogledati svakog radnog dana do 12.lipnja 2015.

Vinko Šebrek, AFIAP, ESFIAP
počasni predsjednik Fotokluba Zagreb

Ognjen Karabegović rođen je 1959. U Banja Luci, Bosna i Hercegovina. Fotografijom se bavim iz ljubavi od 1973 godine. Kao član Fotokluba Zagreb, od 2006.g. do 2009.g. izlaže fotografije na klupskim izložbama. Do sada su primljeni radovi u časopisima Digitalfoto (Hrvatska), PHOTO (Francuska), Travel magazin (Hrvatska), RIDERS DIGEST(Hrvatska). Krajem ožujka 2008. imao je samostalnu izložbu u Art Center, Atikokan, Kanada. Tijekom 2009., samostalna izložba u Caffe galeriji LP, Zagreb. Samostalna izložba 2010.g. u Galeriji IDI I VIDI, Zagreb. Polovinom 2009.g. 30 fotografija prikazano je na PHOTOFESTIVAL u New Yorku. Učestvovao je sa 5 fotografija u Makedoniji u sklopu ulične izložbe fotokluba FOTOGRAFIKA, iz Skopja. U sklopu akcije POTPISUJEM SVE ŠTO JE PLAVO, primljeno i izloženo 5 fotografija u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu (prosinac 2009). Magazin RIDERS DIGEST (Hrvatska), u veljači 2010.g., objavio je jedan od njegovih radova na svojoj poleđini. Tijekom 2010., na natječaju EPSON (Hrvatska), jedna fotografija osvojila je prvo mjesto. U suradnji sa dječjom knjižnicom u Hradec Kralove, Češka, 2010, izlagao je 30 fotografija na temu DJECA ZAGREBA. Na natječaju koji su zajednički raspisali INA i Riječki NOVI LIST, jedan od njegovih radova uvršten je u godišnji kalendar za 2012. godinu.
Od 2012. do danas sudjeluje na više zajedničkih izložbi članova fotografske udruge Fotogard.

U siječnju 2012. novinska agencija REUTERS objavila je Ognjenovu fotografiju na svom web portalu. U studenom 2012.g. u galeriji Bošnjačke Nacionalne zajednice za grad Zagreb, otvorena je Ognjenova peta samostalna izložba pod nazivom IMAGINACIJA ŽIVOTA. Hrvatski magazin NATIONAL GEOGRAPHIC, na natječaju FOTOTALENT 2012., jedan Ognjenov rad izabrao je za svoj kalendar za 2013. godinu.

Član je fotografske udruge FOTOGARD, kao mjesta za promicanje dobre fotografije. Od srpnja 2011. godine, kao fotoreporter freelancer surađujem sa fotoagencijom HALOPIX iz Zagreba, te je glavni fotograf na portalu glamour hrvatska.

Ognjen kaže: “Volim fotografirati sve oko sebe, jer u svemu je ljepota, samo je treba prepoznati. Za mene fotografija predstavlja ozbiljnu igru, ali i istraživanje stvarnosti. Fotografija je i određena vrsta terapije, koja pomaže bijeg iz svakodnevog sivila u čaroban svijet boja. Stoga, Živjela fotografija!!“

Ognjen Karabegović - Zagreb u par koraka

No comments yet.