ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Ognjen Karabegović i Tomislav Kaksa – KK Metropola

29.01.2013.

Fotografska udruga Fotogard nastavlja i u ovoj godini sa predstavljanjem radova svojih članova, pa će vam tako ovog četvrtka, 31. siječnja, od 18:30 u caffe baru FAKiN, Pavletićeva 2, u Zagrebu, dvojac Ognjen Karabegović i Tomislav Kaksa pokazati svoje radove kroz izložbu fotografija ‘KK Metropola’.

Ognjen Karabegović i Tomislav Kaksa - KK Metropola
 

KK Metropola naziv je izložbe ulične fotografije kojom autori Karabegović i Kaksa prikazuju svoj doživljaj glavnog grada. Obojica dolaze u Zagreb iz manjih sredina koje su na izvjestan način oblikovale njihovu ideju i viziju velegrada. Gradski život privukao ih je u različitim životnim dobima i na različite načine.

Ognjen Karabegović -  KK Metropola Tomislav Kaksa -  KK Metropola Ognjen Karabegović -  KK Metropola Tomislav Kaksa -  KK Metropola

 
Ognjen Karabegović Zagreb diše punim plućima. U metropolu dolazi u svojim tridesetima iz sivila Banja Luke. Premda ga je i u Zagrebu dočekalo sivilo svakodnevne egzistencije, njegove fotografije odišu optimizmom. Fotografira sve oko sebe, a voli primijetiti: ‘U svemu se nalazi ljepota samo je treba prepoznati’. Kod njega fotografija kao da ima terapijski učinak. U svom dokumentarnom istraživanju, primjećuje vedre i duhovite situacije. Fotografije pronalazi u izlozima, parkovima, uličnim zabavljačima i neobičnim situacijama. Ognjen iza sebe ima već nekoliko samostalnih izložbi, a radove su mu objavljivali brojni domaći i strani časopisi, dok su mu neke fotografije ostvarile zapažene rezultate i nagrade na brojim natječajima.

Generaciju mlađi Tomislav Kaksa dolazi iz Nove gradiške. On je više okrenut perifernom životu Zagreba. Njegovu pažnju privlači kolodvori, tržnice i gradski trgovi. Međutim Kaksa se ne zadovoljava samo neobičnim situacijama u najvećoj vrevi. On nam prikazuje ta mjesta nakon što se svjetla pozornice ugase i kad na scenu izlaze radnici, čistaći, beskućnici i nemoćne osobe. Njegove fotografije prikazuju suprotnu, tmurnu stranu velegradskog života, a on pri tome uspješno prenosi osjećaj napetosti i ironije.

No comments yet.