ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Odabrani finalisti i 100 najboljih fotografija natječaja “HRVATSKA NOVINSKA FOTOGRAFIJA 2014.”

19.03.2015.

U organizaciji Zbora fotoreportera Hrvatske, završen je 12. natječaj Hrvatske novinske fotografije, a pobjednici i 100 najboljih fotografija za 2014. godinu će biti proglašeni na svečanosti u Velikoj dvorani HND-a, u Zagrebu, 7. travnja u 12 sati.

Odabrani finalisti i 100 najboljih fotografija natječaja "HRVATSKA NOVINSKA FOTOGRAFIJA 2014."
 
Međunarodni stručni žiri je od 1.390 pristiglih fotografija odabrao 100 najuspješnijih radova, među kojima se nalazi 21 nominirani rad u sedam kategorija natječaja i najbolja novinska fotografija godine. Od ove godine žiri je imao priliku birati i nominirati 3 rada u novoj kategoriji multimedije.

U procesu odabira pristiglih radova stručni žiri se vodio općim etičkim i estetskim načelima, kao i znanjima te praksama novinarske i fotografske struke, omogućujući različita interdisciplinarna tumačenja fotografske slike.

Prilikom selekcije radova žiri je vodio računa o više kriterija: informativnosti, značenju i zahtjevnosti fotografskog zadatka; vladanju fotografskim tehnikama, promišljanju i uobličavanju novinske teme u sliku; semantici i sintaksi fotografske slike, kao i same naracije u kategoriji multimedije.

 

Nel Pavletic Fedja Klaric Zagreb, 26.09.2014 - Reportaza o ukidanju nocne zeljeznicke linije HZ-a na relaciji Zagreb - Split Patient is seen in hallway in regional psycho-neurological hospital on the outskirts of Slovyanoserbsk in territory controlled by  "Lugansk People's Republic" (LPR), eastern Ukraine

 

Preobrazaj Dimitrija Popovica Emica Elvedji Srdjan Vrancic Filip Brala

 

Članovi žirija su skladno i suglasno izdvajali radove koji su dominirali informativnošću, inovativnim i kreativnim promišljanjem pojava ili događaja. Žiriju nije bilo poznato niti jedno ime autora pri odabiru najboljih radova, a izbor 100 najuspješnijih radova i nominacija finalista, značajno je priznanje struke, satisfakcija i poticaj fotoreporterima za uspješan i kreativan rad.

Popis finalista po kategorijama:

1. DOGAĐAJ: Nel Pavelić / Ronald Goršić / Sanjin Strukić
2. SVAKODNEVNI ŽIVOT: Fea Klarić / Grgur Žućko / Sandra Šimunović
3. REPORTAŽA: Antonio Bronić / Boris Kovačev / Goran Mehkek
4. KULTURA I UMJETNOST: Anto Magzan / Matko Biljak / Slaven Jandel
5. PORTRET: Emica Elvrđi / Neja Markičević / Zoran Marinović
6. SPORT: Srđan Vrančić / Željko Hladika / Zvonimir Barišin
7. PRIRODA I OKOLIŠ: Filip Brala / Goran Šebelić / Srđan Vrančić

Finalisti multimedije nalaze se na linkovima:
https://www.youtube.com/watch?v=UgMEW8AXoSY
https://www.youtube.com/watch?v=7tGiUCmzPVU
https://www.youtube.com/watch?v=gBnCZF1fsDw

Stručni žiri koji će odabrati pobjednike čine:

• DARKO BANDIĆ, Hrvatska. Fotoreporter i urednik fotografije te snimatelj/producent vodeće svjetske news agencije The Associated Press, više od dvadeset godina pokriva news i sportske događaje u Europi, Aziji, Africi i na Bliskom Istoku.
• HARIS ČALKIĆ, Bosna i Hercegovina. Osnivač je i urednik portala Fotografija.ba, najveće bh. Foto zajednice koja okuplja preko 3.000 fotografa iz regije. Nosilac je organizacije najvećeg bh. fotografskog festivala „Fotografija godine BiH“. Radi kao freelance fotograf te aktivno surađuje s mnogim domaćim i stranim organizacijama (Canon, UNICEF, GiZ, Handicap international itd.) na više projekata.
• NEMANJA PANČIĆ, Srbija. Dokumentarni fotograf, jedan je od osnivača kolektiva Kamerades. Dobitnik je World Press Photo nagrade iz 2012. u kategoriji Observed portraits. Višestruki je dobitnik Press Photo Srbija nagrada u različitim kategorijama, nagradu Udruženja novinara Srbije “Laza Kostić” za fotografiju, nagradu magazina Status kao i nagradu “Zlatna Nika” za reportažu.
• KRASNODAR PERŠUN / Veleučilište VERN, Hrvatska. Dugogodišnji fotoreporter, proveo 15 godina u tjedniku Nacional, danas predavač na studiju Novinarstva – kolegij Fotonovinarstva na Vernu.
• MARIO PERIŠA / Sveučilište Sjever, Hrvatska. Fotoreporter u brojnim izdanjima, član žirija Fotografija BiH, autor stručnih i znanstvenih radova o fotografiji, danas viši predavač na Sveučilištu Sjever i suradnik na poslovnoj školi Edward Bernays.
 

No comments yet.