ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Odabran pobjednik FOTOnatjecanja – Što na zidu visi

26.02.2012.

Dragi Gardovci!
Zahvaljujemo svima na sudjelovanju u našem šestom FOTOnatjecanju pod nazivom ‘Što na zidu visi – Pejzažna fotografija’.

Što na zidu visi - Pejzažna fotografija

Možda i u najtežem izboru do sada, tročlani žiri u sastavu
Denis Marohnić, povjesničar umjetnosti i predsjednik našeg žirija
Max Juhasz, fotograf, predsjednik udruge Kadar 36,
Goran Matošević, glavni urednik portala i predavač programa obrazovanja Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu u Algebri,

danas je donio odluku o pobjedniku…

Prva nagrada dodijeljena je Marku Vodanoviću za fotografiju ‘Dračevica’,
Marko Vodanovic

Iako su samo sitnice odlučivale, sve pohvale za svoje fotografije zaslužile su i Jelena Beketić i Valentina Vukadinović.

Marko je ovom prigodom osvojo je izradu pobjedničke fotografije na Tecco Pearl Gloss 250gr papiru + kaširanje na Kapafix od 10 mm u dimenzijama 50x70cm koju je osigurao naš novi partner Print Shop. Sve detalje oko preuzimanja nagrade dogovoriti ćemo direktno sa Markom putem maila.

Kao portal koji nameće nove standarde u hrvatskoj fotografiji osjećamo se odgovornim prenijeti vam i razmišljanja našeg žirija:

‘Na pobjedničkoj fotografiji prisustvo čovjeka kroz postojeću arhitekturu, osjećamo u istoj mjeri kao i njegovo stvarno odsustvo. Omamljujuća izmaglica stvara nam osjećaj ugode i opuštanja, uz istovremenu napetost zbog straha od nepoznatog. Ravnoteža je u različitostima i kroz nju uviđamo umjetničku kvalitetu fotografije.
Međutim, naglasak je na mističnom pejzažu za koji ni sami ne znamo šta predstavlja. Kao da gledamo Legengrad iz kojeg će nakon poplave izroniti Regoč, lik iz prekrasne bajke Ivane Brlić Mažuranić. Istovremeno pitamo se gdje je objektiv? Gdje je fotograf? Ni na nebu ni na zemlji mogli bismo reći.
To je ono što fotografiji daje trajnost.
To je razlog zašto bih je poželio na zidu.

Ravnoteža, privlačnost boje, mističnost, ugoda, napetost, pitanja koja izviru….
To je savršen odgovor na temu i zaslužuje našu pohvalu.’

Predsjednik žirija Denis Marohnić, povjesničar umjetnosti

Osim za prvonagrađenu fotografiju, stručni žiri pohvalno se izrazio i o fotografijama Jelene ( Fotografija Jelene Beketić na jedan izrazito suptilan način savršeno korespondira sa zadanom temom. Mudro iskorišten grafizam u monokromatskoj fotografiji uz određenu eleganciju decentno sugeriranom “S” linijom, kojom je istovremeno i dijagonalno podijelila kadar, ono je što partituru ove slike čini naoko jednostavnom ali i izrazito čvrstom. Odredjeni “zen” ugodđaj naprosto isijava iz ove fotografije. ) i Valentine ( Fotografija Valentine Vukadinović, također na vrlo jednostavan a opet efektan način ispunjava uvjete natječaja. Otisci u snijegu vijugavom dijagonalom nas dovode do pejzaža – usamljenog stabla. ).

Sve radove koji su bili u konkurenciji možete pogledati http://www.fotogard.com/fotonatjecanje

Ostalima više sreće drugi puta a koje FOTOnatjecanje Vam pripremamo objavit ćemo za koji dan.

No comments yet.