ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Od Stambola do Yokohame – Viktorijanska fotografija druge polovine 19.st.

25.01.2013.

U nedjelju 27. siječnja, u Foto Galeriji Lang, Samobor, otvara se izložba ‘Od Stambola do Yokohame – Viktorijanska fotografija druge polovine 19.st.’.

Viktorijanska fotografija druge polovine 19.st.
 
‘Medij fotografije i slike što ih taj medij stvara doista je globalni fenomen. Ne samo da je slikom bez izuzetka opisan cijeli svijet, već se i vrijedne slike opisanog svijeta danas s pažnjom čuvaju u kolekcijama arhiva i muzeja širom svijeta.

Fotografije koje ovom izložbom predstavlja Foto Galerija Lang, nalaze se inače poimence u Getty Institutu u Los Angelesu, Metropolitan muzeju u New Yorku, Victoria&Albert Muzeju i Imperijalnom muzeju rata u Londonu, Ludwig kolekciji u Kölnu i tako dalje. Međutim ovih četrdesetak fotografija što ih predstavljano stižu iz dvije privatne zbirke iz Zagreba (Riječ je o Kolekciji Miljenka i Lucije Horvat i Kolekciji Marinko Sudac).

Felice Beato, Wilhelm Hammerschmidt, John Burke, Samuel Bourne, William Baker, Kusukabe Kimbei, Francis Frith, Wiele&Klein, L.F.Fisler. imena su fotografa koji su u drugoj polovini 19 stoljeća, donosili atraktivne fotografije s Bliskog, Srednjeg i Dalekog Istoka. Iza njihovih slika stoji velika osobna odvažnost skopčana s velikim rizicima, a nikako ne treba zapostaviti i tadašnju tehnologiju snimanja, razvijanja i umnažanja fotografija koja je bila izuzetno složena. Njihove fotografije su najčešće bile distribuirane u formi albuma koji su danas (ukoliko su cjeloviti) izuzetno cijenjeni.

Danas, kada samo znanstvenici znaju za Anglo-Afganistanski rat 1878/80., kada se sa svetog brda Fujijame naziru smog i neboderi Tokija, a u nekadašnjoj francusko-britanskoj Indokini ljetuju turisti iz Njemačke, ove fotografije su autentično svjedočanstvo vremena i zbivanja na tom dijelu svijeta. To svjedočanstvo nije samo dokument, što se obično kaže za fotografiju, već je u njima sadržan duh tog vremena i nekadašnje ozračje tih tada dalekih krajeva.’ Želimir Koščević

No comments yet.