ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Od 28.11. u prodaji je novi broj časopisa ReFoto 108

28.11.2013.

Na kioscima TISKA od 28.11. možete pronaći novi broj časopisa ReFoto 108.

Od 28.11. u prodaji je novi broj časopisa ReFoto 108
 
Nakon dva mjeseca 108. broj časopisa Refoto je na kisocima!

Prelazak na dvomjesečni režim izlaženja rezultirao je novitetima u koncepciji časopisa, ali i novom web stranicom (www.refoto.rs) koja konačno ima potpuno drugačiju funkciju jer predstavlja prostor u kojem se svakodnevno objavljuju novosti i noviteti – sve ono što nije moglo da se učini kada je u pitanju tiskano izdanje.

Tema novog broja jeste New York

Putem svojih fotografija priču o ovom gradu ispričaće nam Nikola Tamindžić i Marko Savić i to kroz dva odlična portfolija. Nastavak fotografskih priča o New Yorku, u formi kratkih intervjua, vezan je za naše fotografe: Srđana Kalinića, Marka Sovilja, Milenu Rakočević i Dušana Jaukovića koji nam daju odgovore na pitanja šta ih je dovelo u ovaj grad, kako ga doživljavaju i koliko na njihov rad utiču izazovi na koje nailaze.

 
Slijede još dvije rubrike od kojih je prva Vaš pogled na New York, odnosno prostor gdje smo prikazali desetak najboljih fotografija koje su snimili naši čitaoci u New Yorku. Ostatak fotografja možete pogledati na našem web portalu! I na kraju tu je priča o legendarnom muzeju moderne umjetnosti, svima dobro poznata MoMA.
 
Praksa na djelu

Veliki dio dragocjenog prostora u časopisu dobila je Praksa na dijelu čija je tema ovoga puta fotografiranje dijece. Ako ste se pitali kako da “ovjekovječite” svoje potomke, bilo da su se tek rodili ili su blizu uzrasta tinejdžera, ili kako da ta vrsta fotografije postane vaša profesija odgovor ćete pronaći u novom broju časopisa ReFoto. Odgovore nam daju Ana Pozderac i Milica Walker, dvije dame koje se ozbiljno bave ovom vrstom fotografskog posla koji je na našim prostorima u povoju. Svoj doprinos ovoj temi dala je i naša urednica web portala Milica Mrvić.
Kako da fotografirate djecu
 
Popularna povijest fotografije

Nakon što pročitate kako se dijeca fotografiraju danas u ovoj rubrici možete vidjeti kako se to radilo nekada.
 

Redbull Illume

Ako vam se sviđaju fotografije sa malo više akcije, tu je prikaz najboljih akcijskih i avanturističkih fotografija natječaja pod nazivom Illume koji organizira RedBull.
 

Događanja

Najzanimljiviji događaji na fotografskoj sceni svakako su radionice, a mi smo vam prikazali šta su snimili polaznici dva projekta: Fokusiranje demokracije i Master klas radionice koju je, tokom svog boravka u Beogradu, vodio Nikola Tamindžić.

 

Foto škola

Ako vam je potrebna pomoć u radu sa fotografijama ili video materijalima tekst o obradi putem slojeva i Adobe Camera Raw filtra u Photoshopu može vam uštedjeti mnogo vremena, ali i dati neke sasvim nove ideje.
 

Štapom i konopcem

Iako izgleda da je vrijeme analogne fotografije toliko daleko, da se više ne proizvode skeneri za film, veliki broj fotografa postavlja nam pitanja o tome kako da naprave digitalizaciju negativa bez skenera. Odgovor potražite u novom broju.
 

Tehnika

Na stranicama novog broja imaćete priliku vidjeti prikaz fotoaparata koji je izazvao najviše komentara i rasprava proteklog mjeseca. Naravno riječ je o modelu Nikon Df fotoaparatu namijenjenom isključivo fotografima (jer nema mogućnost snimanja videa) i koji po prvi put spaja tradicionalne vrijednosti sa digitalnim tehnologijama.

 
Ako ste mislili da je nemoguće napraviti zoom objektiv velike svjetlosne moći pogriješili ste. Zoom objektiv koji je proizvela Sigma raspona 18-35 mm ima blendu 1,8 na cijelom rasponu i svakako će privući pažnju svih koji do sada na svojim fotoaparatima sa APS formatom senzora nisu mogli dobiti dubinsku neoštrinu ili da fotografiraju u lošim svjetlosnim uvjetima.

Slijedi prikaz novog Canon EOS 70D fotoaparata koji korisnicima donosi nekoliko važnih unapređenja: displej osetljiv na dodir, WiFi, nov senzor…

Ljubitelji ekstremnih sportova svakako će biti zainteresirani za prikaz novog CSC fotoaparata – Nikon 1 AW1. Nakon čuvenih modela analogne serije Nikonos, ovo je prvi digitalni fotoaparat sa izmjenljivim objektivima, otporan na padove, smrzavanje ili vodu, i to do dubine od 15 m.
 

Kolekcionarstvo

Svima koji na spomen imena grada Wetzlar zaigra srce biće iznenađeni činjenicom da je pored čuvenih Leica fotoparata postojala još jedna tvornica i da je u njoj prozveden fotoaparat Lordomat C 35.
 

Čitatelji

I na kraju ove najave najvažnija stvar jesu fotografije naših čitatelja. Najbolje fotografije koje stignu u redakciju između dva broja objavljene su u rubrici U fokusu. Sa ovim brojem završen je godišnji natječaj Nov početak tako da će u slijedećem, broju u veljači, biti objavljena imena najboljih. A oni koji su poslali fotografije jer im je bio potreban savijet i komentar mogu provjeriti da li su se njihovi radovi našli u rubrici Foto klinika.

 

VAŽNO!
Obavještavamo vas da će ReFoto ubuduće izlaziti jednom u dva mjeseca.
Slijedeći broj na kioscima će se naći početkom veljače 2014. godine.

ReFoto u Hrvatskoj možete kupiti u kioscima TISAK-a u gradovima koji se opskrbljuju iz distributivnih centara: Bjelovar, Karlovac, Osijek, Pula, Rijeka, Sisak, Požega, Varaždin, Zagreb, Split, Dubrovnik, Šibenik.

Ukoliko ga nema u Vašem gradu, obratite se direktno u TISAK na besplatni telefon 0800 666 770, svakim radnim danom od 8 do 16 sati

No comments yet.