ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Od 28.01. u prodaji je novi broj časopisa ReFoto 109

27.01.2014.

Na kioscima TISKA od 28.01. možete pronaći novi broj časopisa ReFoto 109.

Od 28.11. u prodaji je novi broj časopisa ReFoto 108
 
Nakon dva mjeseca 109. broj časopisa Refoto od 28.01. je na kisocima!

Prelazak na dvomjesečni režim izlaženja zbunio je mnoge, ali sada, nakon dva protekla mjeseca, jasna je naša namjera da, pored časopisa ReFoto, obitelji zaljubljenika u fotografiju ponudimo i pružimo još mnogo toga. A tokom ova dva mjeseca noviteta i događanja bilo je na pretek što ste mogli otkriti ako redovno posjećujete naš web portal. One najznačajnije predstavljamo u časopisu.

Tema broja: Žene u dokumentarnoj fotografiji

Danas ima puno žena fotografa, ali u dokumentarnoj sferi fotografije nisu toliko zastupljene. U prvoj polovici dvadesetog vijeka na žene dokumentariste gledalo se kao na čudne, ali hrabre žene, spremne na svakakve ”ludorije” poradi dobre fotografije. Na početku vam predstavljamo Anastasiju Tejlor Lind, britanskog fotografa švedskog porijekla koja trenutno živi na Tajlandu. Član je Agencije VII i njene fotografije ustvari su priče o ženama koje je fasciniraju svojom snagom i odlučnošću.
Anastasija Tejlor Lind
 

Pitanje je koliko nas još zna ili razmišlja o postojanju obrta i obrtnika. Ljude koje možemo promatrati i kao institucije ili mini-industriju predstavlja nam Maja Stošić.
Maja Stošić

Nerazvijena mijesta gde se uvijek nešto događa privlače Sanju Jovanović. U potrazi za prostorima gdje ima emocija i ekspresivnih karaktera, ljudskih tvorevina i improvizacija koje doprinose likovnosti njenih fotografija, stigla je do Indonezije gde trenutno živi.
 

Popularna povijest fotografije

U studenome 1936. godine pojavio se prvi broj časopisa Life, a fotografija Margaret Burk-Vajt na naslovnici otvorila je put modernoj dokumentarnoj fotografiji i ženama fotografima u ovoj oblasti. Što se dogodilo nakon toga otkrićete u novom broju.
 

Svijet u fokusu

Na samom početku časopisa predstavljamo vam dvanaest fotografa iz raznih dijelova svijeta koji su se kvalitetom i kreativnošću izborili za prestižno zvanje, titulu “Hasselblad Master

Hasselblad Master
 

Kako da…

Kada se započne razgovor o makro fotografiji, obično krene u pravcu snimanja biljaka ili životinja. Makrofotografija obuhvaća brojne oblasti – od prirode, do tehničkih snimaka, a jedan dio ovako nastalih fotografija svakako ima i kreativni aspekt. Rubrika Kako da… otkriva kreativnu upotrebu makro fotografiju.
 

Fotografske tehnike

O tome kako da najlakše digitalizirate svoju ili od predaka nasljeđenu analognu arhivu pisali smo u nekoliko navrata, ali je nevjerojatno veliki broj poziva redakciji s pitanjem kako da se najlakše obavi proces digitalizacije velikog broja filmova ponovo aktualizirao ovu temu. U nastavku priče o alternativama klasičnom skeniranju pokazaćemo šta može sprava zvana dija duplikator.
 

Događanja

U okviru Sajma fotografije u Galeriji „Artget“ održana je ReFoto radionica pod nazivom “Izložba u nastajanju”. Šest pretplatnika časopisa imalo je priliku da osjeti čari rada u studiju, pogotovu što je svatko imao svoj set i svog modela. S obzirom na to da se baš sve, uključujući i obradu fotografija i tisak, događalo na licu mijesta, prisutni su jedva čekali da vide novu fotografiju obješenu na zid galerije…
Izložba u nastajanju
 

Foto škola

Pregledajte svoju arhivu, napravite izbor najboljih fotografija i pretvorite ga u svoju fotomonografiju, bilo da ona ostane u elektronskoj formi ili kao prava papirna kopija koja nema problema s gubitkom podataka, ”crkavanjem” hard-diskova, lošim CD ili DVD medijima. Uglavnom, umjesto “klasične” foto-škole, priča kako da napravite svoju knjigu u Photoshopu ili InDesignu.
 

Štapom i konopcem

Kada su digitalni fotoaparati dobili mogućnost snimanja video-zapisa visokog kvaliteta, ostala su dva nerješena problema: kontrole fokusa i zooma. Uz minimum sredstava i malo vremena napravite sami svoju Follow focus polugu.
 

Tehnika

Pojavilo se mnogo zanimljivih kompaktnih sistemskih digitalnih fotoaparata u prošloj godini, a prema glasanju čitatelja na našem webu, Fujifilm X-E2 je najpopularniji. Zašto je to tako pogledajte u prikazu ovog fotoaparata.

Da li su CMOS senzor od 24,2 Mpx bez OLP filtra, EXPEED 4, Wi-Fi, GPS i ostale mogućnosti dovoljne da Nikon D5300 izdvoje od prethodnih modela, ali i konkurencije?
Nikon D5300
 
Olympus će u potpunosti napustiti klasične D-SLR fotoaparate i okrenuti se sistemu koji ima veće šanse za uspjeh. Novi Olympus OM-D E-M1 je mikročetritrećinski premijum model napravljen da ispuni sve zahtjeve koji su postavljani E-sistemu.

Studijski fleš bez kablova: napajanje smješteno u kućište blica, ugrađen prijamnik za bežični okidač (triger), brzina bljeska 1/15.000 s, stroboskopske mogućnosti… To je Jinbei HD 600.
 

Kolekcionarstvo

Činjenica da je Sawyers View-Master Personal Stereo Camera namenjen snimanju 3D fotografija svrstava ovaj fotoaparat u grupu zanimljivih. Još veća atrakcija jesu konstrukcija, dizajn i način rada.
 

Čitatelji

Svi koji su poslali fotografije jer im je bio potreban savjet i komentar mogu provjeriti da li su njihovi radovi objavljeni u rubrici Foto klinika.
 

Natječaj

Nekada davno, angažirati slikara i imati portret bila je privilegija najviših slojeva društva. Sa razvojem fotografije sve se promijenilo i ubrzo je svatko mogao imati svoj portret, uspomenu, dokaz da je postojao. Zbog pojave društvenih mreža izuzetno popularna postala je kategorija autoportret. Tekst o ovoj vrsti fotografije uvod je u temu našeg novog godišnjeg natječaja.
Autoportret
 

Izložbom najboljih fotografija i proglašenjem pobjednika završen je godišnji natječaj “Nov početak”. Izložba je otvorena do 1. veljače 2014. u galeriji Artget.

Krajem prosinca ReFoto vas je pozvao da pošaljete samo jednu fotografiju koja je obilježila vašu 2013. godinu i da sudjelujete u izradi zajedničkog foto-albuma “365 uspomena”. Putem javnog glasanja na portalu refoto.rs odabrali ste dvadeset autora čije fotografije su ušle u uži izbor za nagradu – Nikon Coolpix S01.

 

VAŽNO!
Obavještavamo vas da će ReFoto ubuduće izlaziti jednom u dva mjeseca.
Slijedeći broj na kioscima će se naći početkom travnja 2014. godine.

ReFoto u Hrvatskoj možete kupiti u kioscima TISAK-a u gradovima koji se opskrbljuju iz distributivnih centara: Bjelovar, Karlovac, Osijek, Pula, Rijeka, Sisak, Požega, Varaždin, Zagreb, Split, Dubrovnik, Šibenik.

Ukoliko ga nema u Vašem gradu, obratite se direktno u TISAK na besplatni telefon 0800 666 770, svakim radnim danom od 8 do 16 sati

No comments yet.