ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Od 10.06. u prodaji je ReFoto br. 111!

09.06.2014.

Od utorka 10. lipnja na svim kioscima Tiska možete pronaći novi broj ReFoto časopisa, broj 111.

Od 10.06. u prodaji je ReFoto br. 111
 
Iako se danas podrazumijeva da eksperimentirate isključivo putem računala, povijest fotografije i njen razvoj zasnovani su na klasičnim eksperimentima. U ovom broju pored povijesnog aspekta možete videti i na koje načine je moguće spojiti digitalnu tehnologiju sa, da ga tako nazovemo, analognim eksperimentom. Kroz portfolije čiji su autori Nick Veasey, Luka Klikovac i Michael Taylor predstavljamo vam mogućnosti eksperimentiranja u fotografiji kakve većina fotografa nikad nije probala. Nick Veasey fotografira nevjerojatni “unutrašnji svijet” uz pomoć rendgen aparata i filmova velikog formata, Luka Klikovac gradi svoje nadrealne prostore uz pomoć vode, boje i hemije dok se Michael Taylor bavi efektima duge ekspozicije odnosno svjetla i pokreta.
Nick Veasey
 
Svoje mesto u rubrici “Praksa na dijelu” dobio je veliki tekst o jednostavnim i prije svega jeftinim eksperimentima koje možete izvesti “štapom i konopcem”  i pomoću njih napraviti zaista sjajne fotografije i to bez “fotošopiranja”.
Luka Klikovac
 
Popularna povijest fotografije
Kako se nekada eksperimentiralo i šta su ti eksperimenti značili za razvoj fotografije uopće, tema je ove rubrike.

Svijet u fokusu
Predstavljamo vam nagrađene fotografije natječaja Sony World Photography Awards 2014
Svijet u fokusu
 

Događanja
Najviše pažnje tijekom predhodna dva mjeseca privukle su manifestacije Photodays 2014 koja se održava u Rovinju, ReFoto škola fotografije, a tu je i prikaz nagrađenih radova sa Dana fotografije u Srbiji koja se tradicionalno održava u Čačku. Zanimljive su i fotografije natječaja Fantastična književnost, a šta se događalo ili će se dogoditi možete pročitati u rubrici Aktualnosti.
ReFoto škola fotografije
 
Autoportret
 
Turistički vodič za fotografe
Konačno smo uspjeli realizirati staru ideju i pomognemo vam da na najjednostavniji način stignete do pojedinih destinacija. Ovog puta u pitanju je fantastični kanjon rijeke Uvac.

Foto škola
Nastavljamo seriju tekstova o konstrukciji fotografske slike, a ovaj tekst bavi se kadriranjem.
Kada obrađujete veliki broj fotografija sistemi automatizacije unutar Photoshopa mogu vam uštedeti puno vremena. Prvi nastavak donosi prikaz mogućnosti alata iz opcije Automate.

Tehnika
Fujifilm X-T1 predstavlja kombinaciju tradicionalnog D-SLR dizajna sa CSC tehnologijom, na uporednom testu našli su se kompaktni sistemski fotoaparati Nikon 1 V3 i J4, a predstavljen je i Samsung Galaxy S5 – pametni telefon otporan na prašinu i potapanje u vodu.
Fujifilm X-T1
 
Kolekcionarstvo
Prije dvadesetak godina na kioscima su se mogli kupiti fotoaparati Smena, Certo i Beirette. Ali tvornica Beier proizvodila je i druge modele od kojih su neki vrijedni pažnje kolekcionara.

Čitatelji
Najbolje fotografije koje stignu u redakciju između dva broja objavljene su u rubrici U fokusu. Veliki broj fotografija stigao je na godišnji natječaj “Autoportret”, a tu je i naša standardna rubrika Foto klinika.

 
Pozivamo vas da nam prenesete svoje utiske o najnovijem broju vašeg i našeg časopisa preko mejla citaoci@refoto.rs
 

No comments yet.