ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Obrada portreta

22.04.2010.

Prije nego se počnete baviti detaljima koje na fotografiji treba popraviti ili izmijeniti, potrebno je popraviti globalne probleme. To se odnosi na kadriranje, eksponiranost, odnosno svjetlosnu vrijednost fotografije, kontrast, kao i balans bijele boje.
.
U primjerima koje ćemo za vas ovih dana postaviti na ove stranice pobliže ćemo opisati kako se suočiti sa ovim osnovama prije nego krenete u daljnju borbu.
.
Obrada portreta
.
Bez obzira na vaše fotografsko umijeće, malo pomoći softvera za obradu fotografije uvijek će vam dobro doći kako bi snimljene fotografije izgledale još bolje ili čak zadivljujuće.
Ponekad ćete obradom trebati doraditi vaše fotografske vještine ili manjkavost opreme kojom snimate, dok ćete u drugim slučajevima trebati korigirati nesavršenosti portretiranog modela. Uz to, neke ćete fotografi je htjeti učiniti posebnima primjenjujući na njima različite specijalne efekte.
.
Svaki motiv i tema koju snimamo i obrađujemo zahtijeva drugačiji i poseban pristup, što je kod portretne fotografije posebno naglašeno s obzirom da joj je glavni motiv ljudski lik, odnosno lice. Svatko od nas u glavi ima predodžbu kako on sam kao i ljudi oko njega izgledaju. Portretirana osoba želi na fotografiji izgledati u skladu sa svojom slikom o sebi. Fotograf pak uvijek fotografijom izražava i svoj stav i odnos prema njoj. Osim toga, s obzirom da smo ljudska bića s emocijama i taštinom, svi na slikama želimo izgledati lijepo. Od fotografije se očekuje da vjerno prikaže izgled osobe, a da pri tom što manje naglasi sve eventualne fizičke nedostatke.
.
Pri obradi portretne fotografije o svemu tome moramo voditi računa. U mogućnosti smo ukloniti većinu nedostataka s portretiranog lica i korigirati gotovo sve nesavršenosti. Također, možemo i deformirati i dodati različite nedostatke lijepom i skladnom licu. Međutim, pri odlučivanju o konačnom izgledu fotografija, trebate voditi računa kako o portretiranoj osobi, tako i o konačnoj namjeni vaše fotografije. Na primjer, potpuno “peglanje” bora i zatezanje lica petesetogodišnjakinje izgledat će neprirodno i groteskno, dok će njihovo ublažavanje omekšati fotografi ju i učiniti ju vedrijom i prisnijom.
.
S obzirom da pri obradi portreta i sasvim mali detalji, kao što su odbljesak u oku ili izgled linije usana, mogu dramatično promijeniti dojam koji slika ostavlja, morate jako pažljivo voditi brigu o njima.
.
U sljedećih nekoliko dana u Fotoškoli pokazat ćemo vam na nekoliko primjera što digitalnom obradom portreta možete postići. Nemojte smetnuti s uma da je to samo djelić onoga što se sa fotografijama u Adobe Photoshopu može postići i da će navedeni primjeri koji budu prikazani uvesti vas u ovo široko područje i dati vam početno znanje i ideje što sve s fotografijom možete učiniti.
.

No comments yet.