ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Obrada fotografija s putovanja – Problemi ekspozicije

04.06.2011.

Bez obzira na to putujete li radi fotografiranja ili fotografirate kako biste ovjekovječili trenutke s putovanja, s njih se uvijek vraćate sa stotinama, a možda i tisućama fotografija. Na njima su različiti motivi: od slika krajolika i znamenitih građevina do zanimljivih ljudi i situacija na koje ste putujući naišli.
.
Obrada fotografija s putovanja - Problemi ekspozicije
.
O vašim osobnim sklonostima najviše ovisi što i kako ste snimali, no svaki od snimljenih motiva može se naknadno na računalu obraditi. Pojedine slike obradit ćete kako biste korigirali nepravilnosti nastale vašom pogreškom ili manjkavostima fotoaparata kojim ste snimali. Na primjer, obradom ćete riješiti problem podeksponirane slike ili slike koja je snimljena s krivim balansom bijele boje, popravit ćete kadar slici koju niste uspjeli dobro ukadrirati, sa slike ćete izbrisati žice, antene i različite znakove koji se vide na pročelju katedrale koju ste snimili. Na drugim ćete slikama malo uljepšati stvarnost ili kreirati posebne efekte kako biste ih učinili zanimljivijima.
.
Kako biste dobili ideju što sve možete napraviti sa slikama u nekom od programa za obradu fotografije, pogledajte u nekolkio primjera koje ćemo svakih nekoliko dana objavljivati. Ne zaboravite da su oni samo djelić onoga što se obradom fotografije može postići. Tu su da bi vas uveli u ovo široko područje i dali vam inspiraciju za daljnje istraživanje, učenje, kombiniranje, kreiranje…
.
.
Osnovne korekcije
.
Problemi ekspozicije
.
Jedna od najčešćih korekcija koju ćete raditi u Photoshopu jest ispravljanje pogrešne ekspozicije na slikama koje su pretamne ili presvijetle i pojačavanje kontrasta.
.
Te se korekcije mogu provesti na više načina, a jedan od najčešće korištenih i najjednostavnijih je upotreba Levels podešavanja.
.
Levels podešavanja
.
Preko izbornika Window otvorite Adjustments panel i kliknite na ikonu Levels.
.
Photoshop će kreirati novi adjustments sloj Levels 1 u kojem će biti sačuvane sve korekcije koje radite dok će pikseli slike ostati netaknuti. Ovaj način podešavanja je nedestruktivan i fleksibilan jer se uvijek, prilikom rada na slici, na nj možete vratiti i, ako treba, promijeniti mu parametre.
.
Levels klizači
Središnji dio Levels panela ispunjava histogram. To je graf koji opisuje distribuciju tonova na slici. Kod većine neobrađenih fotografi ja najtamniji i najsvjetliji tonovi nalaze se nekoliko razina udaljeni od crnih odnosno bijelih, što rezultira nedovoljnim kontrastom.
.
Ispod histograma su tri Input klizača.
.
Crni predstavlja Shadows (tamne tonove), središnji sivi Midtones (srednje tonove), a bijeli Highlights (svijetle tonove).
.
Određivanjem crne, bijele i srednjosive točke na slici povećavate njezin dinamički raspon. Optimizirani dinamički raspon rezultira i optimalnim kontrastom.
Povlačenjem crnog klizača udesno potamnit ćete tamne tonove na slici. Pomicanjem bijelog klizača ulijevo posvijetlit ćete svijetle tonove slike. Srednji dio tonskog raspona posvijetlit ćete pomicanjem sivog klizača ulijevo, a ako je slika presvijetla, potamnite je njegovim pomicanjem udesno.
.
.
.
Pogledajte primjer
.

.
Savjet: Pri povlačenju crnog i bijelog klizača pazite da ne pretjerate, odnosno da vam se ne dogodi da izgubite detalje koji su bili vidljivi u sjeni i na jako osvijetljenim dijelovima slike.
.

No comments yet.