ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Nova zagrebačka fotografija FOTONAUT 2 – 2010.: BREATHLESS

06.09.2010.

Prodajna izložba umjetničkih fotografija pod nazivom “Nova zagrebačka fotografija FOTONAUT 2 – 2010.: Breathless” bit će otvorena u utorak 7. rujna 2010. godine u 20 sati u Galeriji Fotokluba Zagreb, Ilica 29/3.
.
Nova zagrebačka fotografija FOTONAUT 2 - 2010.: BREATHLESS
.
vrijeme: 7. 9 – 20. 9. 2010.
mjesto: Galerija Fotokluba Zagreb
organizator: Fotoklub Zagreb
.
Na ovoj će izložbi 13 kreativnih fotografa okupljenih oko fotografske škole Fotonaut izložiti svoje kolekcije nastale osebujnim promišljanjem medija fotografije.
Škola fotografije Fotonaut pod vodstvom Damira Tiljka djeluje niz godina u Fotoklubu Zagreb.
.
Na izložbi sudjeluju sljedeći autori:

Ana Mrazek 

Barbara Tursan

Valentina Bunić 

Helena Cuculić 

Daniel Lovrić

Maja Jokić

Ines Lojna Funtak

Šime Lugarov

Iva Korenčić

Janko Cvitaš

Sanja Baljkas
Mišo Obranović

Vladimir Pavlić
.
Izložba se može pogledati do 20. rujna, radnim danom od 9 do 16.30 sati, a utorkom od 18 do 21 sat.
.
O izloženim kolekcijama autora:
.
Ana Mrazek
Kroz tehniku višestruke ekspozicije sinergičnim pristupom spaja odvojene svjetove dajući im na fotografijama novi život. Intruzije različitih realnosti unutar iste slike stvaraju scene koje očaravaju samim tim što su jednostavne i čitljive, a istovremeno višestruke i kompleksne.
.
Daniel Lovrić
Promišljeno i metodično spaja emociju, scenografiju i ideju sa simbolikom boje i poze. Pri tome koristi svima poznatu ikonografiju kako bi kod gledatelja uz pomoć globalnih civilizacijskih stereotipa na subliminalnom nivou aktivirao kolektivnu podsvijest.
.
Helena Cuculić
Gornji dio kompozicije diptiha uranja nas u negativni aspekt treće dimenzije, te se tako stvara drama i napetost. Promatraču prikaza osoba koje propadaju u dubine mora ipak je vidljivo razrješenje u obliku multiperspektivnosti – u drugom dijelu diptiha nalazi se morsko dno, koje simbolično zaustavlja potonuće u plavetnilu beskraja.
.
Ines Lojna Funtak
Zaigranost linijama – od horizontala i vertikala geometrije ljudskih staništa koje se u sudaru s masivom planine pretvaraju u polukrug otvora tunela, preko umjetnih tvorevina koje slijede oblike polegnutog klasa, do razigranih “S” linija koje u težnji visini na neobičan način zatvaraju ciklus u kojem umjetno oponaša savršenstvo prirodnog.
.
Iva Korenčić
Razigranost kretanja na svim razinama – kreće se glavni motiv, kreće se autorica, a kreće se i fotografski aparat. Kompleksnost situacije stvara u slici novu percepciju vremenske komponente koja nam omogućava praćenje radnje na način kao da gledamo filmski zapis.
.
Janko Cvitaš
Studija pokreta u različitim aspektima vremenske odrednice – sekvence se razvijaju u raznovrsnim odnosima statičnih i dinamičkih dijelova slike koje u krajnostima prelaze u zaustavljeno, stroboskopski zamrznuto kretanje na jednoj i potpuno nekontrolirano, “divlje” kretanje, na drugoj strani.
.
Maja Jokić
Prostorno kretanje definira uz pomoć tonaliteta i linearne perspektive – ishodište, cilj i putanja subjekta perspektivno su određeni geometrijom prostora, dinamikom figure i jetkanjem sjena svjetlom dok ekstremni kontrasti dodatno potenciraju sustav dinamičke ravnoteže potreban za koherentnost iluzije.
.
Mišo Obranović
Predstavlja kolekciju psiholoških portreta u klasičnom i čistom stilu. Jednostavnom, ali efektnom rasvjetom odvaja model od pozadine, a visokim kontrastom uklanja nepotrebne detalje, te svodi fotografiju na pozu, gestu, izraz i emociju – suštinu svakog portreta.
.
Vladimir Pavlić
Mirnim i kontemplativnim pristupom fotografiji, u samoći mraka, svjetlosnim kiparenjem gradi volumen objekta istražujući njegove detalje, formirajući mu površinu uskim snopom svjetlosti kao što kipar malom površinom dlijeta daje novo značenje komadu bezoblične stijene. Brigu o detaljima zadržava i prilikom rada u uvjetima pune rasvijetljenosti.
.
Sanja Baljkas
Nekonvencionalnim pristupom temi stvara nadrealne kompozicije prizora koji kao da izviru iz snova. Realnost fizičkog svijeta, s kojom se fotografija čvrsto povezuje, izmijenjena je i izobličena, bilo da potiče od organskih, bioloških struktura ili prostornih odnosa. Mašta je nesputana, a tehnika nije ograničena uskošću i krutošću pristupa.
.
Šime Lugarov
Različiti oblici svakodnevice, uhvaćeni trenuci koje često možemo pronaći u osobnoj prošlosti, evokacija zamrlih sjećanja, niz trenutaka koji se nižu na liniji života, a ponekad i pokoja situacija apsurda – to su temelji na kojima je sazdana interakcija ovih fotografija s gledateljima i na kojima počiva njihova snaga.
.
Barbara Tursan
Napetost luka pojačana dinamikom dijagonale, tenzija koja izvire iz širenja po najdužoj liniji kadra, neosporna činjenica da je krug kao savršeni oblik ovdje prisutan u samo jednom djelu svoje pojavnosti – kretanje je osigurano i događa se ne samo unutar kadra, nego i izvan njega.
.
Valentina Bunić
Način pristupa temi potencira osjećaj velikog, praznog i gotovo apokaliptičkog prijetećeg prostora. No, njegova se dominacija ukida smještajem osoba i po značenju nam bliskih objekata u strateške točke kadra, što donosi svojevrsno olakšanje, iako se pri tome ne gubi do kraja nelagoda sveprisutne praznine.
.

No comments yet.