ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Nova definicija kreativnosti – Canon predstavio EOS 5D Mark III

02.03.2012.

Canon je predstavio najnovijeg člana svoje svjetski poznate linije EOS, novi model EOS 5D Mark III. EOS 5D Mark III temelji se na performansama legendarnog modela EOS 5D Mark II te nudi veću brzinu, višu razlučivost, poboljšanu snagu obrade i obogaćene kreativne mogućnosti za snimanje fotografija i Full HD videozapisa, čime i najzahtjevnijim fotografima omogućuje nenadmašnu umjetničku slobodu.
Nova definicija kreativnosti – Canon predstavio EOS 5D Mark III

U EOS 5D Mark III ugrađene su povratne informacije fotografa diljem svijeta, pa taj model nudi poboljšane performanse u doslovno svim područjima. Novi 22,3 megapikselni senzor punog kadra nudi idealnu ravnotežu razlučivosti za fotografije i HD videozapise uz snimanje do brzine od šest sličica u sekundi, dok sustav automatskog fokusiranja s izoštravanjem u 61 točki i sustav mjerenja sa 63 zone pružaju veću brzinu, fleksibilnost i preciznost. Opremljen najnovijom procesorskom tehnologijom DIGIC 5+, EOS 5D Mark III odlikuje se i naprednim video funkcijama te uz veću kontrolu nad zvukom nudi i poboljšanu kvalitetu slike, čime fotografima i amaterskim video snimateljima pruža posve nove kreativne mogućnosti.

“EOS 5D Mark III velik je korak prema seriji EOS 5D”, izjavio je Kieran Magee, direktor marketinga u odjelu Professional Imaging u tvrtki Canon Europe. “EOS 5D Mark II izniman je fotoaparat, a mi smo pažljivo osluškivali povratne informacije iz zajednice njegovih strastvenih korisnika kako bismo poboljšali performanse u svim područjima. Fotoaparat je osmišljen za ispunjavanje praktički svakog kreativnog izazova – brži je, bolje reagira i nudi alate pomoću kojih ga je moguće prilagoditi svim potrebama, od fotografiranja u studiju do kreativnog video snimanja, a daje rezultate vrhunske kvalitete.”

Poboljšane performanse
Zahvaljujući sveobuhvatno nadograđenim performansama, EOS 5D Mark III idealan je alat za sve brojnije fotografe koji snimaju i fotografije i videozapise. U njega su ugrađene brojne značajke predstavljene uz Canonov revolucionarni model EOS 1D X, pa pruža uvelike poboljšane performanse, fleksibilnost, mogućnost rukovanja i trajnost.

Novo projektirani 22,3-megapikselni senzor punog kadra pruža veću razlučivost i više pojedinosti te omogućuje snimanje šire lepeze prizora, od prostranih krajolika do prekrasnih portreta. I brže kontinuirano snimanje nudi dodatne kreativne mogućnosti. Uz poboljšano iščitavanje u osam kanala fotoaparat se bez problema nosi s maksimalnom brzinom pri punoj razlučivosti od šest sličica u sekundi prilikom snimanja brzog slijeda od osamnaest RAW slika ili više od 16.000 JPEG slika(1) bez potrebe za dodatnom opremom. Uz to, napredna arhitektura senzora nudi vrlo velik ugrađen ISO raspon od 100-25.600, koji je moguće proširiti do 102.400, kojim se omogućuje snimanje jasnih, visokokvalitetnih slika, čak i u uvjetima iznimno slabe osvijetljenosti.

EOS 5D Mark III koristi isti širokokutni sustav automatskog fokusiranja s izoštravanjem u 61 točki kao i vodeći model EOS-1D X te tako pruža izvanrednu osjetljivost, preciznost i brzinu. Riječ je o jednom od najnaprednijih trenutno dostupnih sustava automatskog fokusiranja, koji nudi impresivnu 41 križnu točku i pet dvostrukih križnih točaka, a time i nenadmašnu preciznost u čitavom kadru. Dostupne su i prilagodljive unaprijed definirane postavke automatskog fokusiranja predstavljene na modelu EOS-1D X, koje olakšavaju snimanje tradicionalno problematičnih objekata te pružaju dodatnu pouzdanost u situacijama u kojima je kretanje objekta često nepredvidljivo.

Canonov hvaljeni sustav mjerenja iFCL omogućuje iznimno preciznu ekspoziciju. U njega je ugrađen dvoslojni senzor sa 63 točke povezan sa svakom točkom u sustavu automatskog fokusiranja. Podaci o fokusu koje prikuplja sustav automatskog fokusiranja analiziraju se zajedno sa signalima o boji i jakosti svjetlosti koje mjeri sam mjerni senzor, što modelu EOS 5D Mark III omogućuje postizanje dosljedno preciznih tonova kože i izvrsnih rezultata u brojnim snimateljskim situacijama.

Kreativne performanse bez kompromisa
EOS 5D Mark III opremljen je Canonovim najnovijim slikovnim procesorom DIGIC 5+, koji pogoni brojne nove funkcije bez utjecaja na performanse fotoaparata. 14-bitna A/D konverzija pruža glatkiju tonsku gradaciju i prijelaze između boja, dok ugrađena funkcija HDR snimanja spaja tri različite ekspozicije i omogućuje primjenu jedne od pet unaprijed definiranih tonskih karti, čime se fotografima omogućuje bilježenje svih pojedinosti u prizorima s jakim kontrastom. Ugrađena podrška za obradu i uređivanje RAW slika fotografima omogućuje da postprodukciju slika započnu još dok se nalaze na snimanju.

Povećana snaga procesora DIGIC 5+ omogućuje i brojne druge alate koji pridonose većoj kvaliteti slike. Korekcija perifernog osvjetljenja na objektivu, korekcija kromatske aberacije (lateralne i aksijalne) na objektivu te smanjenje šuma pri visokim ISO brzinama provode se u samom fotoaparatu bez utjecaja na performanse, čime se fotografima omogućuje kontinuirano snimanje bez ikakvog kašnjenja u reakciji fotoaparata. Uz to, ugrađeno ocjenjivanje slika pomoću namjenskog gumba fotografima olakšava organizaciju slika prije postprodukcije.

EOS 5D Mark III odlikuje se novim gumbom za kreativno fotografiranje, koji korisnicima omogućuje brz odabir stilova slike i snimanje uz više ekspozicija, a nudi i izravan pristup načinu snimanja HDR. Pritiskom na gumb za kreativno fotografiranje tijekom reprodukcije aktivira se nova funkcija usporedne reprodukcije, koja prikazuje dvije slike jednu uz drugu te tako fotografima omogućuje prikaz, uvećavanje i usporedbu kvalitete različitih ekspozicija tijekom snimanja.

EOS 5D Mark spreman je i za situacije u kojima fotografi ne žele biti primijećeni, primjerice vjenčanja, pa nudi novi tihi način snimanja u kojem se osjetno stišavaju zvukovi zatvarača i zrcala te se tako jamči tihi rad u pozadini. Dostupan je i trajni tihi način rada koji fotografima omogućuje snimanje brzih objekata bez privlačenja pozornosti.

EOS videozapisi nove generacije
EOS 5D Mark III temelji se na ugledu modela EOS 5D Mark II te se njime uvodi niz novih značajki utemeljenih na povratnim informacijama prikupljenima od fotografa radi pružanja još boljih Full HD video performansi. Uz kontrolu dubine polja toliko dragu profesionalnim video snimateljima, novi senzor punog kadra u suradnji s iznimno velikom snagom obrade procesora DIGIC 5+ poboljšava kvalitetu slike potpunim uklanjanjem efekta moiré, lažnih boja i drugih artefakata. Prekidač za filmski način rada i gumb za snimanje pridonose i većoj jednostavnosti korištenja jer omogućuju početak snimanja čim se uključi filmski način rada.

Dodatne funkcije za rad s videozapisima obuhvaćaju ručnu kontrolu ekspozicije i bogatije mogućnosti za visokokvalitetno sažimanje video sadržaja, u sklopu koje su podržane i unutarkadrovska (ALL-I) i međukadrovska metoda (IPB). Kvaliteta snimanja dostupna je u rasponu od 24 fps do 60 fps, a novo dodana podrška za SMPTE Timecode pruža dodatnu fleksibilnost pri uređivanju te olakšava integraciju u postave s više fotoaparata. Korisnici tijekom snimanja mogu provjeravati i prilagođavati zvuk putem zaslona za brzu kontrolu na fotoaparatu, a utičnica za slušalice omogućuje nadzor nad razinom zvuka tijekom i poslije snimanja. Poboljšana snaga obrade koju nudi DIGIC 5+ omogućuje i praktično skraćivanje snimljenih videozapisa izravno u fotoaparatu.

Profesionalni dizajn, jednostavno rukovanje
EOS 5D Mark III projektiran je tako da fotografima omogući jednostavno rukovanje uz robusnu kvalitetu. Njegovo lagano kućište od visokokvalitetnog magnezija pruža naprednu zaštitu od vremenskih uvjeta, a ojačana je i konstrukcija zatvarača, koji je zahvaljujući izdržljivosti od 150.000 ciklusa idealan za često, svakodnevno korištenje. Poboljšana verzija inteligentnog tražila poznatog s modela EOS 7D nudi pokrivenost od otprilike 100% te prikaz rešetke na zahtjev putem ugrađenog prozirnog LCD zaslona.

Isti ojačani 8,11-centimetarski (3,2-inčni) LCD zaslon Clear View II kakav se koristi na modelu EOS-1D X pruža visokokvalitetno kadriranje i reprodukciju u svim uvjetima. 1.040.000 piksela pruža razlučivost potrebnu za preciznu provjeru oštrine i fokusa, dok dizajn bez razmaka predstavljen na modelu EOS-1D Mark IV sprječava odbljeske te štiti do prašine i ogrebotina. Dostupni su i utičnica za slušalice te brojčanik za zaključavanje, a utor za CF kartice kompatibilan sa standardom UDMA 7 i utor za SD kartice(2) omogućuju istodobno snimanje na obje kartice uz automatsko prebacivanje na drugu karticu kada se jedna napuni te mogućnost kopiranja slika s jedne kartice na drugu u fotoaparatu.

Optimizator digitalnih objektiva – novost u programu Digital Photo Professional v3.11
EOS 5D Mark III opremljen je dosad najnaprednijom verzijom programske opreme Digital Photo Professional (DPP), Canonove besplatne priložene programske opreme koja omogućuje brzu i kvalitetnu obradu RAW slika. Novost u programu DPP v3.11 je optimizator digitalnih objektiva, revolucionarni novi alat osmišljen za osjetno poboljšanje razlučivosti slika.

Optimizator digitalnih objektiva (Digital Lens Optimizer, DLO) precizno oponaša performanse objektiva te putem niza složenih matematičkih funkcija replicira svaki korak koji svjetlost prolazi na svom putovanju optičkom stazom. Pomoću tako prikupljenih podataka DLO primjenom inverzne funkcije korigira niz uobičajenih optičkih aberacija i gubitak razlučivosti prouzročen filtrom niskog prolaza na fotoaparatu te sliku čini sličnijom prizoru koji vidi ljudsko oko. Na taj se način stvaraju iznimno detaljne, visokokvalitetne slike u datotekama iznimno praktične veličine te se fotografima pruža maksimalna kvaliteta slike i veća fleksibilnost.

Kompatibilnost sa sustavom EOS System
EOS 5D Mark III dio je sustava EOS System, što znači da je bez ikakvih prilagodbi kompatibilan s više od šezdeset objektiva EF, uključujući model EF 24-70mm f/2.8L II USM, novi, nezaobilazni širokokutni objektiv iz Canonove poznate serije L. Fotoaparat je kompatibilan i s novo predstavljenom serijom dodatne opreme osmišljene za omogućivanje dodatne kreativnosti, uključujući model Speedlite 600EX-RT, TTL bljeskalicu visokih performansi s podrškom za bežično povezivanje. Uz to, nova baterija Grip BG-E11 nudi povećanu fleksibilnost pri rukovanju te mogućnost udvostručivanja vremena trajanja baterije fotoaparata.

Canon EOS 5D Mark III – najvažnije značajke:

  • 22,3-megapikselni senzor punog kadra
  • automatsko fokusiranje s izoštravanjem u 61 točki
  • kontinuirano snimanje brzine do 6 fps
  • ugrađena ISO osjetljivost od 100-25.600
  • Full HD videozapisi uz ručnu kontrolu
  • 14-bitni procesor DIGIC 5+
  • poboljšana zaštita od vremenskih uvjeta
  • 8,11-centimetarski (3,2-inčni) zaslon od 1.040.000 točaka
  • HDR način rada s unaprijed definiranim postavkama

Canon EOS 5D MARK III, kao i ostali profesionalni Canon EOS i EF program u Hrvatskoj ekskluzivno distribuira i prodaje poduzeće Kodak Centar d.o.o., Maksimirska 112a, Zagreb.

Canon EOS 5D MARK III i kao i ostali profesionalni EOS i EF program u Hrvatskoj u maloprodajnoj ponudi možete pronaći ekslkuzivno u dućanima anigota.hr u Zagrebu, Maksimirska 112a, i Splitu, Gundulićeva 26.

Oznake:

No comments yet.