ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Norma Rossetti – Scampia – sjeverno od Napulja

12.05.2011.

U nedjelju, 15. svibnja, u 12 sati, u Foto galeriji Lang u Samoboru, otvara se izložba talijanske fotografkinje Norme Rosetti pod nazivom ‘Scampia – sjeverno od Napulja’. Fotografije se mogu razgledati do 5. lipnja.
.
Norma Rossetti - Scampia – sjeverno od Napulja
.
U perifernom naselju ‘Scampia’, sjeverno od Napulja živi danas oko 80.00 ljudi. Iako se u projektu iz osamdesetih godina prošlog stoljeća, čitava urbano-arhitektonska zamisao činila izuzetno zanimljivom, u praksi i u korištenju tog novo sagrađenog urbanog kompleksa, nešto je krenulo pogrešnim putem.
.
‘Scampia’ je danas slika degradacije urbanog života, mjesto organiziranog kriminala i tržište droge. Većina stanovnika tog urbanog mastodonta pasivno podnosi prilike u kojima su se u nevolji našli. Lokalna administracija čini malo ili gotovo ništa, kako bi se stanje promijenilo na bolje.
.
Bez da bilo koga povrijedi, fotografije Norme Rossetti prikazuju dramatičnu zbilju ove urbane četvrti. Ona nije isključivo takova kakva je predstavljena u filmu Camorra, i medijima. Norma Rossetti je zadobila povjerenje lokalnih stanovnika i dokumentirala je fotografskom slikom njihovu svakodnevnicu. Njene fotografije otkrivaju kako se ‘Scampia’ ne razlikuje bitno od slika koje se mogu naći svuda po svijetu i po svim prigradskim naseljima. Svojim fotografskim istraživanjem, Norma Rossetti vraća dostojanstvo stanovnicima tog urbanog naselja, izgubljenog u šumi administracije, pogrešnog arhitektonskog i urbanog planiranja i lokalne mafije (vidi film Camorra).
.
Norma Rossetti (1984. Castellammare di Stabia) diplomirala je na Umjetničkom Institutu u Sorrentu. Kasnije je pohađala trogodišnji tečaj fotografije u Fondaciji Studio Maragoni. Tijekom studija razcija svoj specifični fotografski stil, baziran na reportaži i socijalnom angažmanu. Sudjelovala je na brojnim radionicama međunarodnih fotografa i umjetnika, među njima su bili Martin Breindl, Paolo Woods, Giorgio Barrera, Mathiew Bernard Raymond i Jay Wolke. Izlagala je u Muzeju znanosti u Firenci, Talijanskom institutu za kulturu u Parizu, Fondaciji S. Agostino di Modena, FSM galeriji u Firenci i Officina Giovani di Prato. Dobitnik je prve nagrade za svoj album fotografija na festivalu fotografije u Sovignanu, 2008.
.

No comments yet.