ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Nina Šperanda – Kaleidoscope of dreams

19.05.2011.

U Bujama, u petak, 20. svibnja, u 21 sat, otvara se samostalna izložba fotografija Nine Šperande pod nazivom ‘Kaleidoscope of dreams’. Izložbu će, u nazočnosti autorice, predstaviti Eugen Borkovsky.

.
Nina Šperanda
.

..Suvremena umjetnost, koja je izgubila povijesnu funkciju prikazivanja, okrenuta je autorskom izričaju bez ciljanog obraćanja promatraču. U tom segmentu je ovaj niz sanja znalački interpretiran jer Nina Šperanda uspjela je učiniti dvije stvari: iskazati osobno i djelovati na promatrača. Ona podastire sasvim osobne situacije a njima snažno uvjetuje i naš doživljaj. Uspjela nas je uvući, uživjeti, podsjetiti na vlastita iskustva na uvjerljiv i dojmljiv način..
.

..Osamljenost snovitih vizura rastvorena je nizom. Zapravo serijama, diptisima koji imaju karakteristike snoviđenja uz snažan emotivni naboj. Nina Šperanda niže prikaze nadrealnih karakteristika koji postaju umnožena projekcija osobnog. Unutar pojedinog formata, neki elementi ostaju osamljeni bez obzira jesu li u odnosu ili su neovisni. Uostalom, u snu kao i u životu, samoća ostaje jedina konstanta koja nas prati bez obzira jesmo li usred čopora ili u intimi svoje sobe. Ponekad samoću nazivamo osobnost, no, bili ponosni na taj kompliment ili ne, uvijek ostajemo sami. Kao u većini snova.
.

Iako Nina Šperanda pripada grupi mlađih autora, likovni projekt koji je pred nama odiše vrhunskim profesionalizmom. Ovdje je sve promišljeno, završeno, a unesen je osobni i autorski pečat. Šperandini radovi izazivaju uznemirujući doživljaj. Ona likovnim sredstvima prati vlastiti proces u kojem se ponire služeći se intuitivnim, služeći se instinktom i memorijom. Pred nama su vizure, aksiomi trenutka koji zasjenjenjima razgaljuju osobni doživljaj. Sklad je postignut tematskim a podcrtan vizualnim okvirom unutar kojeg svi radovi, svaki pojedinačno, grupe koje su se dogodile i kompletan postav predstavlja dramatičnu cjelinu.
Eugen Borkovsky
.

Nina Šperanda rođena je 1983. godine u Puli. Diplomirala na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, smjer Filmsko i TV snimanje. Bavi se fotografijom, filmom i glazbom. Trenutno živi i radi u Pazinu i Puli.
.

No comments yet.