ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Nina Đurđević – Prostor između

24.11.2011.

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe fotografija autorice Nine Đurđević pod nazivom ‘Prostor između’ ove nedjelje, 27. studenog 2011. u 12 sati u Foto galeriji Lang, Langova 15, Samobor.
.
Nina Đurđević - Prostor između
.
Serija nastala na različitim lokacijama, spontano.
Uslijed razmišljanja u tišini.
Prilikom čega često gledajuć u neki prostor, zapravo ne gledajući u njega.
Već doživljavanja onoga između.
Prostora između.
.
Nina Đurđević
.
.
Prije nekoliko godina Nina Đurđević počela je snimati zidove. Bez posebne namjere. U intimi soba u kojima je stanovala, u posjetama, na putovanjima. U trenucima predaha. Nastale su snimke kao rezultat procesa. Ne pažljivog komponiranja, već kontemplacije. Ili, u drugom slučaju, kao rezultat neposredne reakcije. No ipak, nepogrešivo, zahvaljujući intuitivnoj sklonosti za geometrizacijom viđenog, stvorila je kompozicije čistih linija. Ponekad privučena detaljem, drugi put uvučena u prostor, poigravala se s različitim perspektivama i očištima snimanja. Prirodnom svjetlu prepustila je transformaciju realnih površina. Fotografije je izlagala pod naslovom Zidi.
.
S vremenskim odmakom osvijestila je da ono što snima nisu (samo) zidovi, već kako sama kaže, ‘prostor između’. Preimenovala je seriju.
.
Što sve stane u prostor između?
Reakcija na novo okruženje, intimne misli, nemir, strahovi, tjeskoba, uzbuđenje, mir. Rezultat su fotografije s manje ili više prostora, dinamičnih ili smirenih površina, s prepoznatljivim elementima ili čak čiste geometrijske apstrakcije. Jednostavnost sižea kroz Ninin je prostor između postala bogatstvom sadržaja.
Nesvjesno je snimila niz autoportreta.
.
Drugi korak, izrada fotografija. Svjesno je odabrala podlogu, koja je snimkama dala slikarsku kvalitetu. Male slike. Niz malih priča.
I sama naglašava da ih je moguće okrenuti, da ih treba okrenuti, gledati sa svih strana. I opet će postati nešto drugo. Između sebe i svakog novog promatrača, oblikovat će se, ovisno o gledanju, svakog puta, neki novi prostor između.
.
Iva Prosoli
.
Nina Đurđević (Brežice 1980.), dipl.akad.snimatelj, Akademija dramske umjetnosti Zagreb (2002.-08.) – član ULUPUH-a od 2010. Od 2004. godine sudjelovala je na brojnim skupnim izložbama i dobitnik je nagrada na Salonu fotografije u Vinkovcima (2004.) i Rovinju (2011.).
.
Foto galerija Lang otvorena je subotom i nedjeljom od 11 – 13 + 16 – 19 sati
.

No comments yet.