ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Nina Đurđević – Priroda i društvo

03.11.2014.

U utorak, 4. studenog u 19 sati u Galeriji Karas u Zagrebu, u Praškoj 4, otvara se izložba fotografija Nine Đurđević „Priroda i društvo“.

Nina Đurđević - Priroda i društvo
 
„Priroda i društvo“ predstavlja jedinstven ciklus diptiha u kojima se gledaočeva (čitaočeva) pažnja dijeli na detalj i total, misao balansira između odobravanja i negiranja, utisak se svodi na prvobitno oduševljenje i promišljanje iz drugog plana, zaključak navodi na otuđenost isto koliko i na povezanost, a jednostavan gledaočev aftertaste nakon pregledavanja serije se rasipa između prihvaćanja i osude. Dajući nam uvid u samostalni detalj prirodnog (divljeg, netaknutog) pejzaža, a potom i u njegovo društveno (neprirodno, ljudskom rukom stvoreno) okruženje, Nina nas više nego ikad propituje, zamišlja, provocira i navodi na niz (oprečnih) zaključaka. (…) Predstavljaju li čovjek i njegovo (prirodno) okruženje, slučajno ili sasvim nasilnim procesima metaforu vječnog kruga Jina i Janga koji utjelovljuje ujedinjene suprotnosti čiji se viši smisao svodi upravo na koegzistenciju i međusobnu isključivost/ujedinjenost istih? Pitanja je mnogo, mogućih odgovora još više. (…) Gdje god da se nalazite, što god da radite, okruženi ste i prirodom i društvom. I više od toga – vi ste priroda i društvo. U isto vrijeme, na sasvim istom mjestu. Možda odatle avantura koju nam je priredila Nina Đurđević i treba početi.“ (Radmila Ercegovac, iz kataloga)

Nina Đurđević (1980.) diplomirala je na Akademiji dramske umjetnosti Zagreb (2008.) i završila Master program za fotografiju, Akademije umetnosti Novi Sad (2013.). Iza sebe ima 18 samostalnih i više skupnih izložbi. Fotografije iz serije objekt(iv)na nalaze se u fundusu Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu. Uvrštena je na službene stranice www.croatian-photography.com. Više o autorici na http://ninafotka.com/

Izložba će se moći pogledati do 16. studenog, od utorka do petka od 11 do 19 sati, subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati. Ponedjeljkom i praznikom galerija je zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

No comments yet.