ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Nikon D800 – Snimite cijelu sliku

08.02.2012.

Nikon je jučer predstavio svoj potpuno nov profesionalni D-SLR fotoaparat FX formata i s 36,3 megapiksela, Nikon D800.

Nikon D800 – Snimite cijelu sliku

Dizajniran kako bi odgovorio na potrebe fotografije sutra i videa danas, energičan fotoaparat Nikon D800 opremljen je novom tehnologijom koja omogućuje dosad neviđene razine dubine i detalja u fotografiji, te pruža svu fleksibilnost neophodnu za snimanje videozapisa televizijske kvalitete.

Čvrsto ustrojivši svoju vlastitu ligu, Nikon D800 omogućava potencijal stvaranja slika koji nadmašuje fotoaparate srednjeg formata, istovremeno zadržavši svu agilnost D-SLR formata — dajući profesionalcima koji pridaju važnost detaljima slobodu kreiranja monumentalnih slika.

Kao prvi u industriji, ovaj uzbudljivi novi proizvod obuhvaća i posebno izdanje modela D800 – Nikon D800E. Svojim modificiranim optičkim filtrom, D800E predstavlja jedinstvenu alternativu za one koji traže vrhunsku rezoluciju.

Dirk Jasper, voditelj Odjela profesionalnih proizvoda, Nikon Europe, kaže: ‘Nikon D800 je ultimativan D-SLR punog okvira, koji će imati velik utjecaj na budućnost fotografije i videa. Rezolucija od ogromnih 36,3 megapiksela prikazuje detalje kao nikada prije, a sveobuhvatne video opcije osvojit će snimatelje filmova svih disciplina.’ Također kaže: ‘Doista smo uzbuđeni zbog onoga što D800 znači svakome tko ozbiljno želi ispričati priču kroz fotografije, filmove ili oboje.’
Nikon D800 – Snimite cijelu sliku

Cjelovita slika
Najnoviji CMOS senzor FX formata (puni okvir) i s 36,3 megapiksela sadrži ključnu tehnologiju koja omogućuje dosad neviđene razine detalja i tonskog raspona.

12-kanalno očitavanje s A/D konverzijom od 14 bita i visokim omjerom signala i šuma: omogućuje slike izvanredne kvalitete s niskim šumom i širokim dinamičkim rasponom.
Širok ISO: omogućujući ISO raspon od 100–6400, uz mogućnost proširenja do najviše 25600 (ekvivalent) i najmanje 50 (ekvivalent), D800 će postaviti novi standard za D-SLR fotoaparate s ovom razinom rezolucije. Inteligentni sustavi smanjenja šuma ovog fotoaparata upravljaju šumom bez žrtvovanja finih detalja, omogućujući izuzetnu fleksibilnost u svim uvjetima osvjetljenja: slike su oštre i čiste, čak i kod viših ISO postavki.

Najbolji rezultati
Opremljen Nikonovim mehanizmom za obradu slike nove generacije EXPEED 3, D800 znatno olakšava obavljanje zadataka bogatih podacima bez žrtvovanja brzine i kvalitete na koje su navikli profesionalci.

Obrada slika od 16 bita: s bogatijim bojama i tonovima no ikada prije, ovaj najnoviji procesor slika omogućuje blage gradacije uz obilje detalja i tonova sve do čisto bijele, čak i prilikom snimanja u JPEG formatu.

Video televizijske kvalitete
Za profesionalce čiji posao zahtijeva snimanje videozapisa, D800 omogućuje potpunu fleksibilnost potrebnu za najraznovrsnije filmske primjene. Fotoaparat za snimanje filmova velikog formata u svom najboljem izdanju, uz iznimnu raznovrsnost brzina okvira.

Brzine okvira: Filmovi pune HD rezolucije (1080p) mogu se snimati pri 30p, 25p i 24p, uz opcije od 60p, 50p i 25p pri 720p. Filmski isječci mogu trajati i do 29:59 minuta.

Višeformatni Full HD D-Movie: predstavljena s modelom D4, funkcija Full HD snimanja moguća je i za FX i za DX formate, što omogućuje iznimnu slobodu izražavanja.

Upravljanje zvukom uz vjernu reprodukciju (hi-fi): kao odgovor na reakcije iz industrije, D800 postavlja novi standard za D-SLR snimanje zvuka, pa vaši filmovi zvuče jednako dobro kao što izgledaju. Osim vanjskog stereo ulaza za mikrofon, tu je i audio izlaz za vanjske slušalice koji vam omogućuje izdvojeno fino podešavanje zvuka i prije i tijekom snimanja filma. Postavka linijskog ulaza za linearne PCM snimače također je predviđena.

Nekomprimirani HDMI izlaz: za one koji trebaju najčišći video izlaz za uređivanje na razini profesionalne kvalitete, D800 ima mogućnost izlaza nekomprimiranog pregleda uživo za vanjske snimače i zaslone. Kao i kod Nikonovog modela D4, ovi podaci izlaze određenom brzinom okvira i u određenoj veličini slike, te nema preklapanja informacija koje se mogu istovremeno prikazati na TFT zaslonu fotoaparata.

Praktične prilagođene kontrole: ugrađene za rad pregleda uživo. Umjesto okretanja kotačića s naredbama, snažni otvor omogućuje lakšu kontrolu otvora pomoću dodijeljenih tipki na prednjoj strani fotoaparata. Indeksno označavanje pomaže vam da označite važne okvire po vremenskom redoslijedu tako da im dodijelite oznake tijekom snimanja filma što olakšava njihovo pronalaženje prilikom uređivanja.

Napredno prepoznavanje prizora pomoću RGB senzora od 91.000 piksela
Nikonov revolucionarni napredni sustav prepoznavanja prizora sada ima i novodizajniran RGB senzor od 91.000 piksela, koji u detalje analizira svaki pojedini prizor te omogućuje vrhunsku preciznost. Može otkriti ljudska lica zapanjujućom točnošću čak i samo uz upotrebu optičkog tražila, te prepoznati boje i svjetlinu prizora uz do sada neviđenu preciznost.

Ova razina detaljne analize prizora također se koristi i kao podrška preciznijem autofokusu; automatska ekspozicija i ekspozicija i-TTL bljeskalice rezultira raznovrsnim rasponom situacija kompozicije i osvjetljenja. Primjerice, praćenje 3D objekata naročito je poboljšano prilikom snimanja manjih objekata.

S ugrađenim Nikonovim izuzetno cijenjenim Multi-CAM 3500FX AF sustavom — s mogućnošću pojedinačnog odabira ili konfiguracije postavki pokrivenosti u 9 točaka, 21 i 51 točki — modul senzora autofokusa i algoritmi iznova su projektirani kako bi se značajno poboljšale mogućnosti osjetljivosti na prikupljanje slabog svjetla sve do -2 EV (ISO 100, 20°C/68°F). Cjelokupan rad sličan je onom kod najnovije Nikonove perjanice, modela D4: AF rad moguć je čak uz kombiniranu vrijednost otvora od f8 (npr. 600 mm f/4 AF-S objektiv kombiniran s 2x-telekonverterom TC-20EIII) s uključenim 11 AF senzorom i s 15 AF senzora između f/5,6 i f/8.

Pojednostavnjeni odabir načina rada AF i AF područje sada je moguć bez micanja oka s tražila.

Nikon D800 – Snimite cijelu sliku

Odličan odziv i intuitivnost
Nikon D800 omogućuje trenutačni odziv na vaše postupke, zahvaljujući sigurnim i praktično smještenim gumbima i kontrolama koje brzo postaju produžetak vaše ruke.

Brzi odziv: pokretanje u samo 0,12 sekundi1, vrijeme odziva otpuštanja smanjeno je na samo 0,042 sekunde2 (jednako kao i kod D4), uz mogućnost kontinuiranog snimanja brzinom od oko 4 okvira u sekundi u FX formatu te načinima izrezivanja, sve do oko 6 okvira u sekundi u načinu izrezivanja DX format s opcijskim Multi-Power paketom baterija MB-D12.

Precizan LCD zaslon od 8 cm (3,2 inča), s pribl. 921.000 točaka, sa širokim kutom gledanja i s automatskom kontrolom svjetline zaslona: omogućuje reprodukciju jasnih, oštrih slika uz mnogo veći kapacitet reprodukcije boja. Svjetlina LCD zaslona automatski se podešava u skladu s okruženjem gledanja, dok se slike mogu povećati i do 46x tijekom reprodukcije, što može biti od velike pomoći za potvrdu fokusa točke.

Optičko tražilo sa staklenom prizmom s približno 100%-tnom pokrivenošću okvira i uvećanjem od 0,7x (objektiv 50 mm f/1,4 do beskonačnosti, -1,0 m-1).

Elektronički virtualni horizont s dvostrukom osi osigurava preciznu potvrdu razinskog snimanja jer vam omogućuje da na LCD zaslonu, ili u tražilu, provjerite i položaj fotoaparata u odnosu na vodoravnu ravninu i njegov nagib (rotacija naprijed ili natrag).

Poboljšana ergonomija: gumbi i kotačići strateški su raspoređeni kako bi omogućili lak i neometan rad. Poboljšanja oko gumba za otpuštanje okidača znače da vaš kažiprst može udobno počivati dulje vrijeme, dok vam namjenski gumb za snimanje filma omogućuje pokretanje snimanja u trenu. Konstrukcija sadrži visokokvalitetne gumene materijale za sigurno držanje.

Kotačić odabira načina otpuštanja: vidljivost i funkcionalnost načina rada poboljšana je sklopom od četiri gumba te kotačićem za odabir način otpuštanja na gornjoj strani fotoaparata, zajedno s posebnim gumbima za ISO, Ravnotežu bijelog i Kvalitetu slike. Novi gumb za braketiranje strateški je smješten kako bi se olakšale značajke kao što je HDR.

Izravan pristup kontrolama slike putem novog, posebnog gumba, umjesto preko izbornika. Kontrole slike omogućuju vam da prilagodite izgled svojih fotografija i videozapisa finim podešavanjem parametara kao što su oštrina, zasićenje i nijansa.

Izdržljivost
Unatoč maloj težini i kompaktnoj veličini, D800 je jednako čvrst kao i Nikonovi profesionalni ‘jednoznamenkasti’ fotoaparati, sa sveobuhvatnom zaštitom od vremenskih utjecaja i prašine kako biste mogli raditi i u teškim uvjetima.

Zatvarač visoke preciznosti i izdržljivosti: zatvarač je ispitan na više od 200.000 ciklusa otpuštanja okidača kako bi se potvrdila njegova izdržljivost i preciznost. Raspon brzine iznosi od 1/8000 do 30 s; ima inteligentni zaslon zatvarača s automatskom dijagnostikom kao i, po prvi put, pogonsku jedinicu za smanjenje potrebne snage prilikom podizanja zatvarača na dulje vrijeme tijekom snimanja filmova.

Učinkovito upravljanje snagom: prerađeni strujni krugovi modela D800 sada omogućuju pribl. 850 snimaka3 fotografija ili pribl. 60 min filma s pregledom uživo4. Sve na jednom punjenju litij-ionske baterije EN-EL15.

Kakvoća konstrukcije: jednako pouzdan na putu kao i u studiju, D800 ima kućište izrađeno od magnezijeve legure sa zaštitom od vremenskih utjecaja i prašine, uz težinu za oko 10% manju u odnosu na D700.

Mediji za pohranu: CF (UDMA 7) velike brzine i SD (SDXC i UHS-1) dvostruki utori za kartice.

Prijenos podataka velike brzine s USB 3.0.

Nikon D800E – Ultimativna alternativa
Nikon D800E je posebno izdanje modela D800, posebno dizajnirano za one koji traže apsolutnu definiciju.

S ugrađenim optičkim filtrom koji omogućuje zaglađivanje rubova kako bi se olakšalo dobivanje najoštrijih mogućih slika, predstavlja idealan alat za fotografe koji žele upravljati svjetlom, udaljenošću i objektom snimanja do stupnja kada mogu ublažiti povećani rizik od valovitog moiré efekta5 i pogrešnih boja. Osim optičkog filtra, sve funkcije i značajke iste su kao i kod modela D800.

Kreativni alati za proširenje
D800 ima brojne kreativne i praktične alate za one koji su prezaposleni da bi imali vremena za dugotrajnu post-produkciju.

Filmovi s odgodom: D800 proširuje popularnu funkciju fotografije s vremenskom odgodom tako što u fotoaparat pohranjuje slike kao filmsku datoteku. S brzinama reprodukcije od 24 do 36.000 puta bržima od uobičajenih.

HDR (High Dynamic Range) snima jedan okvir s prevelikom ekspozicijom i jedan okvir s premalom ekspozicijom u samo jednom okidanju. Raspon se može proširiti za najviše 3 EV za različite izglede, uz puno zasićenje i tonske gradacije, dok se glatkoća ruba u kojem se dodiruju dvije ekspozicije može podesiti radi prirodnijeg izgleda.

Profinjena kontrola temperature boje omogućuje detaljnu kontrolu ravnoteže bijelog. Nijanse zaslona kod pregleda uživo i posljedična ravnoteža bijele boje na slici mogu se podešavati tako da se postigne njihova usklađenost. Temperatura boje može se ručno podešavati u koracima od po 10 Kelvina ili u miredima.

Automatska kontrola brzine okidača za automatsku kontrolu ISO osjetljivosti: nova automatska opcija za minimalnu brzinu okidača, koja automatski regulira ravnotežu između brzine okidača i ISO osjetljivosti na osnovu žarišne duljine korištenog objektiva.

Četiri opcije područja slike: po prvi put kod fotoaparata ove klase, možete birati između brojnih načina izrezivanja slike, a svi su vizualno maskirani u tražilu. 5:4 (30,0 x 24,0 mm), 1,2x (30,0 x 19,9 mm) i DX format (23,4 x 15,6 mm).

Uređivanje u fotoaparatu: snimljene slike i filmovi mogu se izmijeniti i uređivati u fotoaparatu i ‘u hodu’, ako je potrebno. Izbornici za retuširanje obuhvaćaju paletu korisnih značajki kao što je NEF (RAW) obrada, promjena veličine, kontrola izobličenja, riblje oko, efekt minijature, korekcija efekta crvenih očiju, efekti filtra te preklapanje slike — kao i mogućnost označavanja početne i završne točke filmskih isječaka odjednom, kako bi se omogućilo njihovo efikasnije spremanje.

Dodatna oprema
Multi-Power paket baterija MB-D12 (uz nadoplatu) obuhvaća niz baterija (vidi specifikacije) te ima istu integralnu konstrukciju od magnezijeve legure i zaštitu od vremenskih utjecaja kao i kućište samog fotoaparata D800. Također dobivate i brzinu kontinuiranog snimanja od pribl. 6 okvira u sekundi6 u DX formatu. MB-D12 ima vlastiti posebni gumb okidača i kotačić za naredbe za snimanje okomite kompozicije.

Nikon SB-910 (uz nadoplatu) — nenadmašive performanse svjetla: Nikonov SB-910 nudi svestran i-TTL za kontrolu bljeskalice na fotoaparatu ili bežične bljeskalice, profinjenu funkcionalnost te moćan vodeći broj od 34/112 (ISO 100, m/ft, STD, FX format, zum 35 mm). Poboljšani izbornici i kontrole omogućuju još lakši rad. Tvrdi filtri za svjetlo žarulje i fluorescentno svjetlo koji omogućuju trenutno podešavanje ravnoteže bijele boje vašeg fotoaparata D800, također su uključeni.

Capture NX 2 (uz nadoplatu) — Brza, snažna i kreativna obrada slike: kako bi odgovarao snazi koju pružaju 36,3 efektivna megapiksela fotoaparata D800, najnoviji Capture NX 2 brži je nego prije i kompatibilan sa 64 bita7.

Camera Control Pro 2 (uz nadoplatu) — Svestrane daljinske kontrole fotoaparata: osim što upravlja načinom ekspozicije, brzinom okidača i otvorom, ovaj softver svojim brojnim poboljšanjima sada omogućuje izuzetno lak rad pregleda uživo fotoaparata D800. Nove kreativne kontrole uključuju daljinsko pokretanje i zaustavljanje kod snimanja filmova te prebacivanje između pregleda uživo fotografija i filmova.

ViewNX 2 (uključen u isporuku) — Pretražujte, uređujte, dijelite i još mnogo više: ovaj sve-u-jednom softver sadrži jednostavno sučelje kao i čitav niz funkcija za uređivanje, uključujući i osnovno uređivanje RAW datoteka i D-filmova. Omogućuje savršenu integraciju s Nikonovom uslugom dijeljenja i pohranjivanja fotografija, my Picturetown.

————————————————————–
*1 Temeljeno na CIPA standardima
*2 Ako se koristi s drugim baterijama umjesto baterija EN-EL15
*3 Temeljeno na CIPA standardima
*4 Snimanje s pregledom uživo može se automatski prekinuti i prije isteka 60 min kako bi se spriječilo pregrijavanje
*5 D800E ima veću mogućnost nastanka valovitog moiré efekta i pogrešnih boja u usporedbi s modelom D800. To se može smanjiti za RAW snimanje pomoću alata za smanjenje moiré efekta, dostupnih u Capture NX2, koji će biti upakiran s ovim proizvodom u Europi
*6 Ako se ne koriste punjive litij-ionske baterije EN-EL15
*7 D800E ima veću mogućnost nastanka valovitog moiré efekta i pogrešnih boja u usporedbi s modelom D800. To se može smanjiti za RAW snimanje pomoću alata za smanjenje moiré efekta, dostupnih u Capture NX2, koji će biti upakiran s ovim proizvodom u Europi

Više informacija o Nikonovim nagrađivanim proizvodima možete pronaći na adresi: www.europe-nikon.com

Oznake:

No comments yet.