ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Nick Veasey – X-Ray Photos

07.09.2011.

U četvrtak 8. rujna u 20h u Galeriji Fotokluba Split, Marmontova 5, otvara se izložba svjetski poznatog britanskog umjetnika Nicka Veaseya: X-Ray Photos.
.
Nick Veasey - X-Ray Photos
.
Autor u svom stvaranju umjesto klasičnog fotografskog aparata koristi RTG uređaj čijem djelovanju izlaže razne subjekte – žive i nežive.
.
Ovu neobičnu izložbu će otvoriti britanski veleposlanik u Hrvatskoj David Blunt, a otvorenju će biti nazočan autor Nick Veasey.
.
Izložba je prodajnog karaktera i biti će otvorena do 21. rujna 2011.
.
Pozivamo Vas da predstojeći događaj najavite i pratite u Vašem cijenjenom mediju, te se uz srdačan pozdrav radujemo Vašem dolasku.
.
Britanski umjetnik Nick Veasey (1962.) netipičan je fotografski autor. On u svom radu ne koristi klasični fotoaparat koji “hvata” slike pomoću svjetla, već koristi x-zrake tj rendgensku tehnologiju. Dok se ova tehnologija danas uglavnom koristi u sigurnosne ili u medicinske svrhe, Nick je vrlo vješto upotrebljava za umjetnički govor te njene produkte prevodi u jezik umjetnosti. Njegove fotografije su zastupljene u važnim umjetničkim zbirkama, a nalaze se u muzejima kao što su Victoria i Albert muzej u Londonu i u Muzeju suvremene umjetnosti u Taipeiu. Nick Veasey sa svojim fotografijama zaviruje i vidi što je običnom oku nedostupno. To su prizori koji govore o onome što je iza. To je slika koja tako dobro potvrđuje naš voajerizam, te budi i zadovoljava našu znatiželju.
.

.
.
Živimo u svijetu opsjednutom pojavnošću. Kako izgledamo, kako izgleda naša odjeća, kuće, automobili,… Volim se suprotstaviti ovoj opsjednutosti vanjskim izgledom koristeći rendgenske zrake kojima ljuštim slojeve i prikazujem ono što je ispod površine. Unutarnja ljepota često čini još zagonetnijim ono što nam je poznato. Svi mi donosimo pretpostavke na temelju vanjskih, vizualnih značajki onog što nas okružuje, i privlače nas osobe i oblici prijatnog izgleda. Volim provocirati ovaj automatizam kojim reagiramo na puki fizički izgled isticanjem, često neočekivane, unutarnje ljepote.
.
Ovo naše društvo, iscrpljeno pojavnošću, istovremeno se sve više potčinjava sigurnosti i kontroli. Putujete li avionom ili ulazite u glasovitu sudnicu, vaše osobne stvari bit će snimljene rendgenom. Pošta za velike tvrtke i za tijela državne uprave većinom prolazi kroz rendgen. Sigurnosne kamere snimaju svaki naš pokret. Signali naših mobitela u svako doba nas mogu locirati. Informacija je ključna u borbi protiv čega god bi se trebali boriti. Stvarati umjetnost uz pomoć opreme i tehnologije namijenjene da pomogne Velikom bratu da kopa još dublje, koristiti neke od tih kompliciranih spravica koje pomažu odstranjivanju slobode i individualnosti iz naših života, služiti se tim uređajima kako bih stvarao ljepotu, lice mi razvlači u osmjeh.
.
Da združim svoje metafore, svi znamo da o knjizi ne treba suditi po koricama te da ljepota dolazi iznutra. Otkrivanjem unutrašnjosti, suština moje umjetnosti je u nagađanju od čega se tvornički i prirodni svijet ustvari sastoji.

.
NICK VEASEY
.

Nick Veasey - X-Ray Photos - Beetle Nick Veasey - X-Ray Photos - Camera Nick Veasey - X-Ray Photos - Fan Nick Veasey - X-Ray Photos - Guitar

.

No comments yet.