ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Nick Danziger – Nestali životi

04.11.2010.

Izložba fotografija “Nestali životi”, kojom se kroz petnaest priča o nestalim osoba u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije nastoji upozoriti na sporo rješavanje tog pitanja i patnju koju godinama prolaze obitelji nestalih, otvorena je danas na zagrebačkome Strossmayerovom trgu.
.
Nick Danziger - Nestali životi
.
Britanski fotoreporter Nick Danziger i kanadski spisatelj Rory MacLean tom izložbom i istomenom pratećom knjigom oslikavaju tugu i gubitke obitelji nestalih, u razmjeru koji odgovara etničkom sastavu ukupnog broja nestalih osoba u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, gdje je od 1991. prijavljen nestanak gotovo 35 tisuća ljudi. Njih oko 14.610 i dalje se smatra nestalima, uključivši i 2.392 osoba koje su nestale u Hrvatskoj. Organizator izložbe je Međunarodni odbor Crvenoga križa, u suradnji s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.
.
Tim projektom Međunarodni odbor Crvenoga križa želi odati počast obiteljima nestalih, koje više od 15 godina čekaju odgovore, ali i potaknuti sve države da pojačaju potrage za nestalima, rekla je Barbara Hintermann, voditeljica operacija tog odbora za Europu i Sjevernu Ameriku.
.
Apeliramo na nadležne vlasti da daju prioritet tom vitalnom humanitarnom pitanju i dodijele dovoljna sredstva kako bi se ubrzale ekshumacije i identifikacije žrtava, istaknula je Hintermann, izvijestivši da će ovaj tjedan vladama Srbije i Hrvatske predati zahtjev da se ubrza lociranje grobnica, ekshumiraju posmrtni ostatci i predaju obiteljima.
.
Vremena nemamo puno, obitelji nestalih više ne mogu čekati, a ako se rješavanje tog pitanja u Hrvatskoj nastavi sadašnjim tempom, ono će trajati još dva desetljeća, dodala je.
.
Unatoč dobrim rezultatima, ne možemo biti zadovoljni sve dok i posljednja osoba s popisa nestalih i zatočenih ne bude identificirana, kako bi njihove obitelji dobile odgovore na pitanja koja ih godinama proganjaju, rekao je Zoran Komar, državni tajnik u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, izaslanik hrvatske vlade. Ocijenio je da današnji susret na najvišoj razini u Vukovaru, ali i projekt “Nestali životi”, mogu pomoći kako bi se rasvijetlile sudbine nestalih.
.
Paul Vandoren, voditelj delegacije Europske komisije u Hrvatskoj, smatra da je proces pronalaska nestalih osoba u Hrvatskoj vrlo spor, kao i u BiH te na Kosovu, gdje je još više neriješenih slučajeva. Vrijeme je da se prekinu patnje obitelji koji traže svoje nestale, ali i da se rješavanjem pitanja nestalih uklone prepreke pomirenju i suradnji između zemalja koje će se uključiti u Europsku uniju, ustvrdio je Vandoren.
.
Po riječima Zrinke Vrabec Mojzeš, izaslanice hrvatskog predsjednika, u Vukovaru je danas povijesni susret između zemalja koje još nisu riješile pitanje nestalih, ali moraju raditi na pomirenju. Gesta dvojice predsjednika neće vratiti nestale i poginule, ali pokazuje da su spremni okrenuti se budućnosti i da imaju političku volju da se riješi pitanje nestalih u Domovinskom ratu, dodala je.
.
Izložba je prvi put otvorena u srpnju u Londonu, nakon čega je bila predstavljena u Beogradu, Sarajevu, Mostaru, Banja Luci, Prištini, Bruxellesu, Strasbourgu, Bernu i Ottawi.
.
Na zagrebačkom Strossmayerovom trgu bit će postavljena do 18. studenoga.
.

No comments yet.