ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Nevidljivi Sisak – podvodni grad

06.04.2010.

‘Nevidljivi Sisak – podvodni grad, ribe, bombe i kulturna baština’ naziv je izložbe Marijana Crtalića koja se otvara u utorak, 6. travnja, u 20 sati, u galeriji PM, HDLU, Zagreb.
.
Sisak
.
.
vrijeme: 6.4.2010. 20,00
mjesto: Zagreb; Galerija PM, HDLU, Trg žrtava fažizma bb
organizator: Galerija PM
url: http://www.hdlu.hr
.

‘Izložba je dio mog projekta ‘Nevidljivi Sisak’ i izlet je u podvodni svijet rijeke Kupe u centru grada Siska. Ostaci pradavnih gradova imaju nove stanovnike: ribe, rakove, zmije, alge… Njihov nepomućen sklad narušavaju današnji Siščani: (ne)legalno love, zagađuju vode i uništavaju arheološke lokalitete. U rijeku odlažu smeće, ali i bombe i municiju iz nedavnog rata. Za podvodno stanovništvo rat nikad nije prestao…
.
Dno Kupe, od njenog ušća s Odrom i ostacima rimskog mosta pa nizvodno do gradske jezgre bogato je ostacima sojeničnog naselja Segestice (1. st. pr.n.e.) o čijoj veličini i značaju najbolje govori povijesna činjenica stogodišnje obrane njenih stanovnika Segestana i Kelta od Rimljana. Dno u najužem centru grada sadrži ostatke radionica i kovnica novca, oružja, nakita i ostalih predmeta antičke Siscie (1.- 5. st.). Lokaliteti su uništeni višestoljetnim prokapanjem plovnog puta kao i (ne)legalnim nestručnim istraživanjima. Gomila arheološke građe, osim u privatnim zbirkama, završila je u muzejima Budimpešte, Beča, Zagreba, a možda su i veće količine ugrađene u razne gradske površine, industrijske zone i sl.
Izgled kupskog dna mijenja se djelovanjem riječnih struja i promjenama vodostaja. 2008. god. Kupa je otkrila ostatak drvenog sojeničnog zida, a vrhunac je bio otkriće keltskog čamca izdubljenog u deblu, tzv. monoksil. Ti objekti, za malog vodostaja su u plićaku, a čamac je nasut i velikim kamenjem! Riječne turbulencije, a i kupači već su bitno oštetili navedene nalaze. Dogovorio sam za iduće ljeto dolazak zagrebačkih hidroarheologa.
.
Veliki broj riba, rakova, a naročito zmija pokazatelji su čistoće. U vrijeme rata, zmija je bilo na stotine, a sada ih viđam nekoliko godišnje! Proradili su prigradski tvornički zagađivači kao i riječni kanalizacijski odvodi u najstrožem gradskom centru! Izlov ribe vrši se na sve moguće (ne)legalne načine (mreže, parangali, sonari, podvodne puške…), a nadzora praktički nema. Tu su i kupači koji danonoćno teroriziraju glasnom turbo-folk glazbom, vikanjem i sisačkoj mladeži omiljenim kriminalnim ponašanjem. Sreća je da odlaze zbog sve većeg porasta populacije algi!
.
Moje najšokantnije otkriće (prije 15-ak godina) bile su odbačene bombe i municija sa sisačkog Novog mosta (na kupalištu Pogorelac uz sami centar grada)! Prijavljivao sam to policiji više puta, ali reakcija je uslijedila tek 2008. po objavi mojih podvodnih fotografija u medijima. Poslali su ronioce koji su našli i povadili većinu, ali ne sve, a pojavile su se i nove! Istog ljeta s dna je nestalo i već je vjerojatno pretopljeno masivno sidro iz sredine prošlog st. Počinioci se znaju, ali mjerodavni ‘organi’ ne poduzimaju ništa!
.
Kupa u Sisku do sada nije snimana, a i velikim dijelom je apsolutno neistražena i nepoznata struci i javnosti. Ovom izložbom želim potaknuti pojedince i institucije na veći angažman oko zaštite rijeka i njihovih sadržaja.’ Marijan Crtalić

.

No comments yet.