ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Neven Petrović – Destinacije

05.06.2015.

U nedjelju, 7. lipnja, u podne, u Foto galeriji Lang u Samoboru, otvara se izložba fotografija Nevena Petrovića pod nazivom ‘Destinacije’, koja se može razgledati do 28. lipnja.

Neven Petrović - Destinacije
 
Izložba Destinacije sastoji se od trideset dvije fotografije nastale u zadnje dvije godine na raznim lokacijama koje su istovremeno razvijene, uparene i postavljene na zid galerije, te tiskane kao razglednice i poslane ljudima s uputom slanja na finalnu destinaciju – galeriju.

Osim podcrtavanja destinacije kao pojma čije značenje odgovara i izloženim fotografijama i putujućim razglednicama, autor trideset dvije fotografije odlučuje grupirati u parove (16 X 2) i tako vježbati pogled i potaknuti neka izmaknuta, alternativna čitanja naizgled sasvim različitih i nepovezivih prostora. Logika spajanja fotografija nema tendenciju determiniranja i objektivnosti već poziva gledatelja da uoči i stvori, ili svoje asocijacije, ili da pokuša naslutiti autorove. Ponekad se radi o pozicijama ili karakterima objekata na fotografijama, ponekad o odnosima, kombiniranju motiva ili protagonista ili pak igrama spajanja kadrova i slučajnih sekvenci koje uparivanjem dobivaju neke nove međuodnose i značenja.

Nevenova fotografija je nenametljiva i distancirana u odnosu na promatrani objekt ili prizor – mahom svakidašnji, naizgled nezanimljiv, nereprezentativan, tih i banalan. On aktivno ne kreira, ne pomiče, ne rastače i ne nasrće na svoj motiv već ga lucidno i zainteresirano hvata u specifičnim konstelacijama i međuodnosima. Iz teksta Marije Borovičkić

Neven Petrović rođen je u Požegi 1982. Završio je preddiplomski studij snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, te diplomski studij fotografije na Katedri za fotografiju Akademije. Samostalno je izlagao u Galeriji Ciraki u Požegi, Kulturno-informativnom centru u Zagrebu (2007.), Galeriji SC u Zagrebu i Gradskom muzeju Požega (2014.). Sudjelovao je na brojnim skupnim izložbama, među kojima su i: T-HT nagrada@MSU (Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, 2013.); NEU/NOW Festival (De Brakke Grond, Amsterdam, Nizozemska, 2013.); Lijepa naša domovino! (Umjetnički paviljon, Zagreb, 2013.); Japan Media Arts Festival (The National Art Center, Tokio, Japan, 2014.); Slavonski Biennale (Muzej likovnih umjetnosti, Osijek, 2014.); T-HT nagrada@MSU (Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, 2015); ESSL Art Award (Galerija No u MSU, Zagreb, 2015.). Pobjednik je ESSL Art Award 2015, te je dobio i pozivnicu na grupnu izložbu „Diversity of Voices“ u muzeju Essl u Klosterneuburgu kod Beča. Njegove serije fotografija uvrštene su u stalni fundus Muzeja grada Zagreba i Muzeja za umjetnost i obrt. Živi i radi u Zagrebu.

No comments yet.