ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

‘Neplodna tla’ Sandre Vitaljić u Ljubljani

02.02.2012.

U petak, 3. veljače, u 19 sati, u Centru urbane kulture Šiška u Ljubljani, novom izložbenom prostoru Photon – Centra za suvremenu fotografiju, otvara se samostalna izložba fotografija ‘Neplodna tla’, autorice Sandre Vitaljić. Izložba ostaje otvorena do 2. ožujka.

Izložba ‘Neplodna tla’ donosi niz fotografija obilježenim traumom, povijesnim događajima i ljudskim iskustvom. Prikazane su fotografije logora, stratišta i ostalih mjesta zločina iz Drugog svjetskog i Domovinskog rata onako kako ona danas izgledaju. Lokacije na fotografijama nisu samo prekrasni pejzaži već i mjesta koja su snažno simbolički obilježena zahvaljujući povijesnom kontekstu i činjenici da su na ovaj ili onaj način pridonijeli formiranju nacionalnog identiteta. Šume, polja i rijeke iz narodnih priča i mitova postali su dio retorike u službi legitimiranja političkog diskursa i ideologije.

Značenje mnogih događaja mijenja se zajedno s okolnostima, bez obzira što je mjesto, čak i uz ljudsku intervenciju, obično isto, golo, slično mjestima na kojima se ništa važno nije dogodilo.’Naslov Neplodna tla odnosi se na našu nesposobnost da se suočimo s avetima prošlosti i krenemo dalje. Umjesto toga, ostajemo zaglavljeni u začaranom krugu međusobne mržnje i optužbi.’ S.V

Sandra Vitaljić jedna je od najvažnijih suvremenih hrvatskih umjetnica čiji rad upućuje na fotografiju kao autonoman umjetnički medij. Rođena je u Puli 1972. godine. Magistrirala je fotografiju na Akademiji za film i TV u Pragu, a na istom fakultetu apsolvirala je doktorski studij iz povijesti i teorije fotografije. Zaposlena je kao izvanredni profesor na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Članica je Hrvatske udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Njeni radovi nalaze se u stalnom postavu Moderne galerije u Zagrebu i zbirci Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Dobitnica je stipendije ArtsLink (1997.) u Ansel Adams Center for Photography i Fulbright (2006-7.) u Rochester Institute of Technology, Rochester. Živi i radi u Zagrebu.

No comments yet.