ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Neno Kezić – Eks-pozicija

26.10.2012.

U petak 26. listopada u 20.00h, u Galeriji Fotokluba Split, Marmontova 5, otvara se izložba fotografija splitskog fotografa i arhitekte Nene Kezića pod nazivom Eks-pozicija. Autor će se na izložbi predstaviti s tri konceptualna ciklusa: Re_kreacija, Panorama i Svjetski ljudi. Izložba će biti otvorena do 10. studenog 2012.

Neno Kezić  - Eks-pozicija

Svijet koji nas okružuje svatko vidi drukčije, tako se jedan te isti motiv ili događaj, iako je riječ o fotografiji, može prikazati na stotinu načina. Novinar, pomorac, vojnik, trgovac ili arhitekt prenijet će nam, s pomoću filma ili senzora u fotoaparatu, svoj svjetlosni zapis koji je svojstven njihovom stečenom znanju i zanimanju.

Neno Kezić sa senzibilnošću fotografa i iskustvom arhitekta predstavlja tri konceptualna ciklusa: Re-kreacija, Panorama i Ljudi. U ovim fotografskim pričama zanimljiv je odnos između tradicionalnog i suvremenog.

U prvom ciklusu, kreativni proces fotografskog dokumentiranja arhitektonskog djela se superponira na kreativni proces stvaranja arhitektonskog djela, tj arhitektonsko djelo se u kreativnom smislu Re-kreira kroz medij fotografije.

Drugi ciklus se poigrava s tehnološkom mogućnošću kreiranja panoramske fotografije metodom spajanja. Ekstremno izduženi format fotografije postavlja nova kompozicijska pravila. Motiv se više ne promatra jednim pogledom već kroz vremenski faktor kretanja pogleda po panorami, slično kao u „švenku“ filmskom kamerom.

Treći ciklus prikazuje ljude na različitim geografskim širinama i dužinama u posebnim okolnostima. Ovdje se arhitekt i putopisni fotograf sastaju radi odmora, zatečeni ljepotom tradicionalnoga koja će možda jednom nestati u globalizacijskoj panorami.

Stipe Božić

Neno Kezić rođen je u Splitu 1965. Diplomira na arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 1988. Izvaredni je profesor na Građevinsko arhitektonskom fakultetu u Splitu, te direktor u projektnom birou Arhipolis.
Fotografijom se bavi od srednje škole, te sudjeluje na brojnim izložbama umjetničke fotografije u zemlji i svijetu, na kojima osvaja nagrade i priznanja.
U periodu 1979.-82. djeluje kao Fotoreporter/Fotograf u omladinskim novinama Omladinska iskra.
Objavljivao je fotografije i u Studentskom listu i britanskom magazinu Photography.
Tijekom studija i nakon bavi se uglavnom arhitektonskom i putopisnom fotografijom.

Predstavljena su tri konceptualna ciklusa:

RE_KREACIJA
Kreativni proces fotografskog dokumentiranja arhitektonskog djela se superponira na kreativni proces stvaranja arhitektonskog djela, tj arhitektonsko djelo se u kreativnom smislu RE-KREIRA kroz medij fotografije.
U ovom postupku arhitektonsko djelo je samo jedan od motiva fotografije, dok kontekst postaje jednakovrijedan, ako ne i više vrijedan segment kadra.

PANORAMA
Tehnološka mogućnost kreiranja panoramske fotografije metodom spajanja generira novu percepciju kadriranja fotografije.
Ekstremno izduženi format fotografije postavlja nova kompozicijska pravila i tretman motiva.
Rezultat predstavlja “letterbox” pojavnost kadra koji se više ne promatra iz jednog pogleda, već kroz vremenski faktor kretanja pogleda po panorami.
Dakle percepcija i doživljaj takve fotografije dobija dodatni element-VRIJEME kao četvrtu dimenziju (uz treću dimenziju = 0).

SVJETSKI LJUDI
Ovaj ciklus se bavi prepoznavanjem univerzalnih situacija u posebnim okolnostima, odnosno različitim geografskim širinama i dužinama.
Strast putovanja u “ulozi putnika za razliku od turista” (J.Boko) ostavlja svjetlosne tragove na senzoru fotoaparata, koji su vezani za konkretne situacije, osjećaje, raspoloženja, ….

No comments yet.