ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Nenad Reberšak – Hrvatska iz zraka

21.07.2011.

U petak, 22. srpnja u 20:30, u Galeriji ZADART u Zadru, Kovačka 3, otvara se izložba fotografija ‘Hrvatska iz zraka’ autora Nenada Reberšaka. Izložbu će otvoriti gradonačelnik Zadra dr. Zvonimir Vrančić.
.
Nenad Reberšak - Hrvatska iz zraka
.
Jedan pogled na Reberšakove prizore s nebesa i promatraču postaje jasno odakle je vjerovanje da bogovi stanuju gore. Gledana iz ptičje perspektive, Hrvatska kao da prestaje biti zemlja koju poznajemo, a poput bračkog Zlatnog rata i primoštenskih vinograda, preko uvijek predivne i težačkim trudom oblikovane Istre, pa sve do nešto prostranijeg hrvatskog sjeveroistoka – ravnica i močvara Slavonije i Baranje, iskusni će fotograf i majstor zračnog pejsaža pronaći potpuno različite predjele s tek jednom poveznicom – začudnom ljepotom. A upravo je ta magična ljepota ona sila koja uvijek iznova i na različite načine odvlači Reberšaka u pravcu suprotnom od gravitacije. Jednom kroz staklo kabine malog sportskog zrakoplova, drugi put iz balona ili helikoptera pa čak i kroz omanji okrugli prozorčić običnog putničkog zrakoplova, dugogodišnjem zaljubljeniku u pogled iz zraka polazi za rukom uhvatiti trenutak ljepote. Autor nekim posebnim šestim fotografskim čulom nepogrešivo pronalazi sklad u vječnom odnosu geometrijskog reda i organskog nereda.
.
Zasigurno fotografu nije bilo lako odabrati svega nekoliko desetaka među tisućama dragih fotografija, no i one predstavljene kamena i mora, voda i močvarne vegetacije ili o geometrijskom redu umjetno stvorenom ljudskom rukom i poljoprivrednim strojevima svaki je prizor zaokružena cjelina koja nepogrešivo i na univerzalnom jezik, u čistog estetskog užitka tumači autorovu poruku – svuda oko nas krije se nevidljiva ljepota dostupna samo onima koji se usude doći po nju.
Fotografije poput ovih predstavljenih izložbom Hrvatska iz zraka može snimiti samo netko tko je u stanju ljepotu doživjeti svim osjetilima, a potom isti taj osjećaj i zarobiti svojim objektivom te ga prenijeti drugima.
.
Hvala mu na tome.

.
Miroslav Zec
.

Nenad Reberšak - Hrvatska iz zraka 01 Nenad Reberšak - Hrvatska iz zraka 02 Nenad Reberšak - Hrvatska iz zraka 03 Nenad Reberšak - Hrvatska iz zraka 04

.

No comments yet.