ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Natječaj – Zagreb, nekada i sada

25.03.2010.

Zatvoren je natječaj fotografija Zagreb, nekada i sada čiji je cilj bio dočarati kako Zagreb izgleda sada, 80 godina nakon što ga je zabilježio velikan hrvatske fotografije Tošo Dabac u svojoj seriji fotografija Zagreb tridesetih godina.
.
Zagreb, nekada i sada
.
REZULTATI NATJEČAJA ZAGREB, NEKADA I SADA
.
Odabrano je 20 fotografija u sklopu natječaja Zagreb, nekada i sada čiji je cilj bio dočarati kako Zagreb izgleda danas, 80 godina nakon što ga je zabilježio velikan hrvatske fotografije Tošo Dabac u svojoj seriji fotografija Zagreb tridesetih godina. Izabrane fotografije bit će izložene u Arhivu Tošo Dabac u Ilici 17, dok će se izložba otovoriti u utorak, 15. lipnja u 19h, a fotografije će se moći razgledati do 26. lipnja između 11-16h.
.
Odabrani autori su:
.
Andreja Tominac
Miljenko Marotti
Jelena Balić
Diana Didulica
Iva Korenčić
Sandra Štimac
Jadranko Markoč
Ana Šesto
Marinela Neralić
Kresimir Petrović
Damir Rister
Igor Apostolovski
Marko Vizek
Vanja Sviličić
Vanja Vučinić
Željko Krčadinac
Bela
Biserko Ferček
Saša Lazić
Tomislav Može
.
Također, molimo autore čiji su radovi bili izabrani kao fotografija tjedna da prisustvuju otvorenju izložbe gdje će im se uručiti ispisane fotografije koje je omogućio Borovac&Bence.
.
Čestitamo izabranim autorima i hvala svima na sudjelovanju
.
.
Tijekom natječaja pristiglo je više od 200 vaših radova, između kojih će stručni žiri izabrati 20 najboljih koji će se predstaviti na izložbi u Arhivu Tošo Dabac. Također, na otvorenju izložbe uručit će se 7 ispisanih fotografija koje je osigurao Borovac&Bence za fotografije tjedna, odarane u periodu 19. ožujka do 26. travnja.
.
Izabrani autori bit će objavljeni na web stranicama www.blur-magazine.com i www.tosodabac.com 15. svibnja. Detalje o održavanju izložbe objavit ćemo naknadno.
.
………………………………………………………………………………………………………………….
.
Prije dvije godine, povodom 100. godišnjice rođenja Toše Dabca, motivirani nedostatkom njegovih fotografija na internetu, napravili smo specijalno izdanje Bulb (sada BLUR) magazinea posvećeno ocu hrvatske moderne fotografije. Bio je to vjerojatno prvi ozbiljan, iako skroman internet projekt kojim smo omogućili domaćim, ali i internacionalnim ljubiteljima fotografije upoznavanje s djelima Toše Dapca.
.
Ostavštinu Toše Dapca iznimno je bitno i dalje promovirati jer je to ujedno i borba za očuvanjem hrvatskog fotografskog imena u Europi. Iz tog razloga F.U.C.*, udruga koja izdaje BLUR magazine, pokrenula je specijaliziranu web stranicu posvećenu Toši Dabcu i njegovim djelima.
.
Nezadovoljni činjenicom da grad Zagreb nema specijaliziranu foto galeriju, ovim projektom F.U.C.* želi ukazati na ozbiljnost tog problem te kreirati izlagačka mjesta za lokalne fotografe.
.
Upravo zato, zagrebački motivi Toše Dapca učinili su se idealnom temom natječaja Zagreb, nekada i sada gdje suvremene autore želimo upoznati s lokacijama i načinom na koje ih je promatrao sam Tošo.
.

TEMA NATJEČAJA | ZAGREB, NEKADA I SADA
.
Inspirirani velikim foto opusom Toše Dapca na temu Zagreb 30-tih godina 20.stoljeća (http://www.tosodabac.com/foto-galerija.html), želimo ponovno oživjeti sve te lokacije.
.
Fotografije trebaju prikazivati bilo koje zagrebačke lokacije ili motive, ali u njihovom aktualnom, suvremenom kontekstu. Budući da će na izložbi biti prikazane i Dapčeve fotografije Zagreba, želimo da vi date svoj odgovor na nekadašnji Zagreb, da nam pokažate kako taj isti grad, te iste ulice i trgovi izgledaju sada. Upravo zato, vaše fotografije i one iz Tošine zbirke Zagreb 30-tih godina, objedinit ćemo u izložbi imena Zagreb, nekada i sada.
.
Za više informacija posjetite BLUR MAGAZINE.

No comments yet.