ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

National Geographic – Hrvatska iz zraka

03.06.2014.

Otvaranje izložbe ‘National Geographic – Hrvatska iz zraka’, održava se u srijedu, 4. lipnja, u 19 sati, u Domu HDLU-a u Zagrebu. Izložba se može razgledati do 28. lipnja.

National Geographic - Hrvatska iz zraka
 
‘National Geographic – Hrvatska iz zraka’, nova je fotomonografija i jedan od najvećih fotografskih projekata u Hrvatskoj ikad koji našu zemlju, njene prirodne ljepote, ljude i običaje prikazuje iz dosad neviđene perspektive.

Autor projekta i fotografija Davor Rostuhar, sedam godina je snimao Hrvatsku iz zraka, kroz sva godišnja doba, zabilježivši fascinantne prizore kojih često nismo ni svjesni. Rezultat ovog zahtjevnog projekta Kluba za ekspedicionizam i kulturu je kolekcija preko 200 originalnih fotografija koje otkrivaju nove vrijednosti prirodne i kulturne baštine Republike Hrvatske. Premijerna izložba Hrvatske iz zraka održava se u Zagrebu, u Domu HDLU od 5. do 28. lipnja 2014.

Izložba se sastoji od pet razina i dvije multimedijalne projekcije u galerijama Doma HDLU – od klasičnog printa u velikom formatu do multimedijalnih i multisenzornih sadržaja.

Glavna atrakcija izložbe je projekcija s najvećeg projektora u Hrvatskoj na pod galerije Bačva promjera 18 metara. Namjera projekcije posebno animiranih fotografija je posjetiteljima prenijeti osjećaj slobode letenja iznad Hrvatske, što je čini jednim od najatraktivnijih multimedijskih projekata godine. Hrvatska iz zraka ujedno je i jedan od tehnički najzahtjevnijih i najskupljih fotografskih projekata zadnjih godina u našoj zemlji.

Projekt je od početka prepoznao najprestižniji svjetski fotografski časopis National Geographic, a dvije od pet dosad objavljenih reportaža, nagrađene su prestižnom nagradom National Geographica. Zasebno izdanje knjige na engleskom jeziku “National Geographic – Croatia from above” ujedno je prva hrvatska fotomonografija koja će kroz brand National Geographica doživjeti svjetsku distribuciju putem mreže ovog priznatog magazina.

Davor Rostuhar - National Geographic - Hrvatska iz zraka Davor Rostuhar - National Geographic - Hrvatska iz zraka Davor Rostuhar - National Geographic - Hrvatska iz zraka Davor Rostuhar - National Geographic - Hrvatska iz zraka

 
O projektu “Hrvatska iz Zraka”

U sklopu aktivnosti Kluba za ekspedicionizam i kulturu organizirano je i niz ekspedicija s ciljem istraživanja i upoznavanja Hrvatske. Članovi kluba propješačili su i preveslali nekoliko rijeka od izvora do ušća (Kupa, Zrmanja, Cetina), pješačili planinama i veslali Jadranskim morem. Cilj je isto tako bio dokumentirati kulturnu i prirodnu baštinu te rezultate predstaviti kako bi se educirala javnost i potaknula zaštita tih vrijednosti.

No Hrvatska je mala i relativno razvijena zemlja te nema mnogo „nepoznatih“ predjela. Za vrijeme ekspedicije niz Cetinu, kroz vrleti Dalmatinske zagore 2006. godine, rođena je ideja da se rijeka pogleda iz zraka. Let malim sportskim avionom dao je novi pogled na dobro poznatu rijeku. Štoviše, iz zraka su se mogla vidjeti i područja koja su teško ili nikako dostupna cestama i putovima, pa su tako dokumentirane i brojne zelene površine i močvare – koje ne potkrepljuju stereotipnu sliku krševite Dalmatinske zagore. Tada je postalo jasno kako je iz zraka moguće ne samo dobiti novi pogled na postojeće vrijednosti kulturne i prirodne baštine nego čak otkriti neke nove vrijednosti.

Fotografije nastale istraživanjem Dalmatinske zagore iz zraka svidjele su se i urednicima prestižnoga svjetskog časopisa National Geographic, pa je s hrvatskim izdanjem časopisa započela suradnja na projektu istraživanja i dokumentiranja Hrvatske iz zraka. Autora fotografija nije obeshrabrilo ni kad je sportski avion kojim je letio snimajući Dalmatinsku zagoru pao samo nekoliko dana nakon snimanja (pilot, isti onaj s kojim je letio, srećom je preživio). Nakon prve reportaže o Dalmatinskoj zagori snimljena je Istra, pa Dalmacija, Slavonija, gorska Hrvatska i naposljetku središnja Hrvatska, a rezultati istraživanja svake od tih regija predstavljeni su u reportažama u prestižnom časopisu.

Davor Rostuhar - National Geographic - Hrvatska iz zraka Davor Rostuhar - National Geographic - Hrvatska iz zraka Davor Rostuhar - National Geographic - Hrvatska iz zraka Davor Rostuhar - National Geographic - Hrvatska iz zraka

 
Godine 2011., kad se prva faza projekta (letenje, istraživanje i dokumentiranje) intenzivirala, fotograf je malim sportskim avionima te katkad helikopterima, motornim zmajevima i balonima na topli zrak letio diljem Hrvatske i popunjavao dijelove mozaika koji nedostaju. Cilj je bio istražiti cijelu Hrvatsku, sve njene otoke, planine, rijeke, močvare, gradove… Godine 2013. uvedena je i najnovija tehnologija u snimanju iz zraka – bespilotne letjelice. Ta je nova tehnologija omogućila još jedan novi pogled na razne prirodne i kulturne vrijednosti. Sportskim avionom i helikopterom ne smije se letjeti niže od 300 metara iznad tla, a bespilotnom letjelicom ne smije se ići iznad te granice, tako da se savršeno nadopunjuju. Bespilotna letjelica na daljinsko upravljanje dala je dakle nove oči, koje su mogle približiti ono što se nije moglo izbliza vidjeti iz aviona – litice kanjona, vrhove krošanja drveća, zvonike crkava, jaja u rodinu gnijezdu…

Kompletiranjem kolekcije od dvije stotine fotografija Hrvatske iz zraka, razne vrijednosti kulturne i prirodne baštine Republike Hrvatske prikazane su iz novog kuta. Klub za ekspedicionizam i kulturu vodi se mišlju da stvari treba prvo istražiti i dokumentirati da bismo ih mogli upoznati; tek kad ih poznajemo, možemo ih razumjeti; tek kad ih razumijemo, možemo ih voljeti; a tek kad ih volimo, možemo ih sačuvati. Namjera ovog projekta je da pridonese razumijevanju i zaštiti vrijednosti hrvatske baštine, prirodne i kulturne, tradicionalne i moderne. Ovaj ambiciozan projekt ne bi bio moguć da njegovu vrijednost i važnost nije prepoznalo i podržalo više od stotinu institucija Republike Hrvatske, iz javnog i privatnog sektora, od Predsjednika države, preko ministarstava, fondova, županija, gradova, općina, turističkih zajednica i javnih ustanova, do sponzora i medijskih partnera… Ovom prilikom Klub za ekspedicionizam i kulturu najiskrenije im zahvaljuje!

Izložbu i fotomonografiju zagrebačka publika može vidjeti u domu HDLU-a (ex. Džamija) od 5. – 28. lipnja, dok će od srpnja do rujna “Hrvatska iz zraka” gostovati u sedam gradova.

1-13. srpanj: DUBROVNIK
16-28.srpanj: SPLIT
31. srpanj -10. kolovoz: HVAR
12-21.kolovoz: ZADAR
22-31.kolovoz: VARAŽDIN
2-13.rujan: RIJEKA
16-28.rujan: OSIJEK

Zamišljeno je da izložba bude pokretna i postavljena u javni prostor (trgovi, rive, parkovi), kako bi bila pristupačnija širem broju ljudi i ostvarila bolju interakciju s publikom.

O autoru
Davor Rostuhar, rođen 1982. godine, jedan je od osnivača Kluba za ekspedicionizam i kulturu, trenutačno njegov predsjednik te idejni začetnik i voditelj projekta “Hrvatska iz zraka”. Od 2008. godine ima status samostalnog umjetnika te radi kao pisac i fotograf. Dosad je objavio četiri knjige putopisne i popularno-znanstvene tematike, a ova, peta knjiga, njegova je prva fotomonografija i prva knjiga s tematikom iz Hrvatske. Zadnjih 10-tak godina, Rostuhar je proputovao i dokumentirao život u gotovo stotinu zemalja svijeta.

No comments yet.