ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Napuštene zgrade – razmjena estetike između Berlina i Rijeke

27.03.2013.

Pozivamo mlade riječke fotografe da zajedno s kolegama iz Berlina istraže i fotografiraju napuštene zgrade u Rijeci. Napuštene zgrade stoje kao svjedoci društvenih promjena, prepuštene su zaboravu i izumiranju te su tako postale moderne ruševine.

Napuštene zgrade - razmjena estetike između Berlina i Rijeke
 
Prepuštene propadanju i potajno osvojene od strane prirode, te zgrade polako nestaju iz svijesti ljudi. Ta mjesta, nekorištena i netaknuta desetljećima, razvijaju svoju privlačnost i čarobnu atmosferu koja zove takozvane urbane istraživače da preskoče ograde i zidove kako bi ih fotografirali i iza sebe ostavili samo svoje tragove na prašnjavim podovima.

Ponovno otkrivanje takvih kutaka postalo je trend u gradovima poput Berlina, s ciljem njihovog ponovnog ucrtavanja na planove grada i podizanja javne svijesti o njihovom zanemarenom postojanju. U nekim slučajevima iskrsnule su mogućnosti za nove oblike upotrebe. U Rijeci, međutim, takve građevine u velikom broju nestaju iz kolektivne svijesti. Fotografirajući ih, ta zdanja djelomično bivaju očuvana, a njihova povijest ponovno ispričana.

Projekt ‘Napuštene zgrade’ poziva četvero fotografa iz Berlina i četvero iz Rijeke da zajedno istraže i ovjekovječe riječke napuštene građevine.

Na druženju od 01.-05.05.2013., fotografi će dobiti uvid u povijest grada Rijeke kroz razgovore sa stručnjacima i povjesničarima te će se uputiti u istraživanje zgrada. Fotografije koje nastanu tom prilikom bit će izložene u Rijeci (lipanj 2013.), Zagrebu (srpanj 2013.) i Berlinu (kolovoz/rujan 2013.)

Koga tražimo:
• Profesionalnog fotografa ili iskusnog amatera iz Rijeke s najmanje 3 godine iskustva
• Iskustvo rada sa svjetlom u prirodnim uvjetima
• Vlastita fotografska oprema
• Sposobnost sporazumijevanja na engleskom jeziku
• Želja i mogućnost ugošćavanja fotografa iz Berlina za vrijeme ekspedicije

Što nudimo:
• Organizaciju fotografske ekspedicije u Rijeci
• Program koji uključuje razgledavanje grada, stručno vođenje i dodatne zanimljive informacije o gradu i napuštenim zgradama
• Pomoć u dobivanju sredstava za Vaše putne troškove (za putovanje u Berlin na otvorenje izložbe)
• Honorar od 100€
• Izložbu Vaših fotografija u Rijeci (lipanj 2013.), Zagrebu (srpanj 2013.) i Berlinu (kolovoz/rujan 2013.)

Ekspedicija će se održavati od 01.-05. svibnja 2013.

Molimo zainteresirane da Jani Falkenroth pošalju kratku prijavu uključujući primjere svojeg dosadašnjeg rada, max. 1,5 MB (preferiramo linkove) do 15.04.2013. na adresu jana@drugo-more.hr
Prijava treba uključivati biografske podatke: datum rođenja, kontakt, edukacija.
Također trebate odgovoriti na pitanje zašto se bavite fotografijom i koja je Vaša fascinacija Rijekom.

Više informacija možete naći na www.drugo-more.hr ili na facebook stranici Abandoned premises // Verlassene Bauten // Napuštene Zgrade
 

No comments yet.