ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Napuštene zgrade – razmjena estetike između Berlina i Rijeke

29.06.2013.

Od 3. do 13. srpnja 2013. u Goethe-Institut Kroatien, Ulica grada Vukovara 64, Zagreb, možete pogledati izložbu fotografija osam mladih fotografa iz Rijeke i Berlina koji su početkom svibnja istražili napuštene zgrade koje stoje kao svjedoci društvenih promjena, prepuštene zaboravu i izumiranju.

Napuštene zgrade - razmjena estetike između Berlina i Rijeke
 

Prepuštene propadanju i potajno osvojene od strane prirode, ove moderne ruševine polako nestaju iz svijesti ljudi. Ta mjesta, nekorištena i netaknuta desetljećima, razvijaju svoju privlačnost i čarobnu atmosferu koja priziva urbane istraživače da preskoče ograde i zidove kako bi ih fotografirali i iza sebe ostavili samo svoje tragove na prašnjavim podovima.

Reotkrivanje takvih kutaka postalo je trend u gradovima poput Berlina, s ciljem njihovog ponovnog ucrtavanja na planove grada i podizanja javne svijesti o njihovom zanemarenom postojanju. U nekim su se slučajevima pojavile mogućnosti za nove oblike upotrebe. U Rijeci, međutim, takve građevine u velikom broju nestaju iz kolektivne svijesti. Fotografirajući ih, ta zdanja djelomično bivaju očuvana, a njihova povijest ponovno ispričana.

Fotografskom ekspedicijom Napuštene zgrade žele se prikazati različite perspektive fotografa iz Rijeke i Berlina. Kroz rad u timovima fotografi povezuju ova dva grada i imaju priliku upoznati fotografski pristup i estetiku svojih kolega, od izbora motiva do zajedničkog razvijanja fotografija, učeći pritom jedni od drugih.

Istraživanje napuštenih zgrada iziskuje poznavanje urbane sredine i njene namjene, ili bolje rečeno – neiskorištenosti. Takva intenzivna razmjena može otvoriti prostor za diskusiju o estetici i perspektivama fotografa iz Berlina i Rijeke, ali i postaviti temelje za njihovu dugoročnu suradnju.

Također, izložba fotografija napuštenih zgrada otvara prostor za dijalog o njihovoj kako prošlosti, tako i budućnosti, čime ih stavlja u kontekst urbanističkog planiranja. Istovremeno, fotografije služe kao materijalni dokazi trenutnog stanja gradova u tranziciji.

Izložba u Goethe-Institutu u Zagrebu će zagrebačkoj publici predstaviti fotografe i poslužiti kao impuls za razgovor o napuštenim zgradama u glavnom gradu. Izložba se time izravno nadovezuje na grad kao tematski fokus Goethe Instituta, s posebnim osvrtom na Rijeku. Izložba u Berlinu će kroz fotografije portretirati Rijeku kao grad čiji prazni i neiskorišteni prostori predstavljaju potencijal usporediv s onim u Berlinu nakon pada Berlinskog zida.

O IZLOŽBI

Kustosica Lea Čeč:
„Već sam naziv izložbe „Napuštene zgrade – razmjena estetike između Berlina i Rijeke“ ukazuje na to da ovom izložbom publici nismo željeli ponuditi nostalgičnu sliku grada. Sudionici ove fotografske ekspedicije, četiri fotografa iz Rijeke i četiri iz Berlina, istraživali su motiv praznog prostora i arhitektonskog ambijenta lišenog funkcije, sadržaja, i najvažnije – ljudskog utjecaja. Svaki je fotograf na sebi svojstven način pristupio i interpretirao ono što je susreo na ovoj ekspediciji. Većina je odabrala za današnje vrijeme neuobičajenu analognu fotografiju, a samo su se dvojica, Marin Mešter i Ivan Vranjić, u ovu ekspediciju upustila s digitalnim fotoaparatom.

Kada je Ivan Vranjić došao u Rijeku prije deset godina, arhitektura napuštenih zgrada odmah je pobudila njegovu znatiželju, čak i više nego znatiželju njegovih prijatelja i kolega koji su rodom iz Rijeke. Njegove fotografije ističu se žarkim bojama i jakim kontrastima, a geometrijske arhitektonske linije bazena gotovo je uspio pretvoriti u apstraktnu sliku. I kod Marina Meštera boja je važan element kojim slaže geometrijske kompozicije. Marin napominje da je htio prikazati kako priroda i mikroorganizmi ponovo prisvajaju arhitekturu i prostore koje je sagradio čovjek, bilo da gule zidove ili kao mahovina rastu na stupovima bazena.

Sibylle Hössler, Mario Pućić i Jakob Ganslmeier u svojim su se fotografijama usredotočili na atmosferu i prostor zgrada. Sibylle Hössler nam je fotografijom mlinova na Rječini prikazala kako priroda osvaja arhitekturu, no za razliku od Marinovih motiva, arhitektura koju je ona fotografirala stoji napuštena skoro čitavo stoljeće i odiše poetičnošću pejzažnog slikarstva.

Kada gledamo fotografije Marija Pućića, čini nam se kao da čujemo tišinu. Kadrovi koje snima podsjećaju nas na kadrove iz indie filmova koje još nismo gledali. Tim nam je obilježjima uspio prenijeti veličinu i samotnu ljepotu bazena na Školjiću. Fotografije Jakoba Ganslmeiera gotovo su trodimenzionalne. U njima vidimo prostor i gotovo taktilno osjećamo površine, no za razliku od drugih fotografa, on je te prostore lišio svake individualnosti; u svojoj anonimnosti oni mogu biti bilo koji oronuli prostori u Rijeci.

Dok su riječki fotografi Ivan, Mario i Marin tijekom ekspedicije zajedno obilazili lokacije, Stephan Bögel brzo je nestajao iz našeg vidokruga kako bi fotografirao u osami. Posebno se usredotočio na pojedine predmete koji više nemaju svoju funkciju i djeluju kao da su ostali „zamrznuti“ u vremenu. On, Elena Capra i Marina Jončić bave se funkcijom objekata i tragovima ljudskog djelovanja.

Elena Capra je svoje fotografije nazvala Small talk. Kao i Stephan, usredotočila je svoju pažnju na detalje, objekte koji izgledaju kao da ih je netko odložio i svakog će se trenutka vratiti po njih.

Najmlađa sudionica ove izložbe je Marina Jončić. Iako ima samo 21 godinu, iza nje je dugogodišnje fotografsko iskustvo. Kao motiv je odabrala stepenice, i to napuštene stepenice koje su, svake na svoj način, odavno izgubile svoju svrhu i sada stoje kao objekti u prostoru.

Dok su neki od fotografa dočarali arhitekturu i prostor u cjelini, drugi su se usredotočili na pojedine objekte koji se nalaze unutar njih, no svi su nam prenijeli dašak atmosfere napuštenih industrijskih zdanja utkanih u tkivo i povijest grada Rijeke.“

FOTOGRAFI

Stephan Boegel, Berlin (30)
Diplomirao je poslovnu informatiku. Nedavno je ostavario svoju prvu interaktivnu video instalaciju. Svoju ljubav prema industrijskim ruševinama otkrio je u Detroitu.
www.stephanboegel.com

Elena Capra, Berlin (28)
Nakon završetka studija iz likovnih umjetnosti u Ženevi Elena Capra preselila se na studij fotografije u Berlin. Njenim radovima dominiraju poetske i čiste kompozicije u kojima ne istaržuje stvarnost već ono što se skriva iza nje.
www.elenacapra.com

Jakob Ganslmeier, Berlin (23)
Za Jakoba nema razlike između fotografiranja portreta zgrada ili osoba sve dok one sadržavaju uspomene ili tragove prošlosti. Njegove fotografije pokazuju smisao za kompoziciju i boju te zaigrani pristup dimenziji.
www.jakobganslmeier.com

Sibylle Hoessler, Berlin (52)
Ovaj natječaj je za Sibylle Hoessler povratak u Rijeku gdje je 2012. napravila istraživanje te ga predstavila izložbom fotografija „Koraci Toše Dabca“ u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti. Sada kreće u potragu za skrivenim mjestima u Rijeci.
www.sibyllehoessler.de

Marina Jončić, Rijeka (21)
Fotografija je sastavni dio Marininog života već više od 7 godina. Završila je Školu primjenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, trenutno se bavi modnim dizajnom.

Marin Mešter, Rijeka (26)
Diplomirao je grafičke i interaktivne komunikacije, noću voli lutati ulicama i fotografirati. Posebno ga fascinira riječko postindustrijsko nasljeđe koje je posljednje dvije godine fokus njegovih istraživanja.
http://www.flickr.com/photos/m2photo/sets/72157633226363579/

Mario Pućić, Rijeka (29)
Nakon završetka medicinske škole i nekoliko godina iskustva na raznim područjima, Mario upisuje studij snimanja na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Zanimaju ga naizgled jednostavni motivi čiste površine i jednostavne linije.
http://www.flickr.com/photos/48190252@N08/

Ivan Vranjić, Rijeka (24)
Živio je 10 godina u ruralnom dijelu Njemačke. U Rijeku je došao prije nekoliko godina u koju se ubrzo zaljubio. Razvio je interes za njenu povijest i arhitekturu koje je povezao sa studijem dizajna.
http://www.behance.net/guinar
 

No comments yet.