ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Napuštene Zgrade – razmjena estetike između Berlina i Rijeke

29.04.2013.

Od 1. do 5. svibnja 2013. osam mladih fotografa iz Rijeke i Berlina udržit će se i istražiti napuštene zgrade u Rijeci koje, prepuštene zaboravu i izumiranju stoje kao svjedoci društvenih promjena grada.

Napuštene Zgrade – razmjena estetike između Berlina i Rijeke
 

Berlin duguje velik dio svoje popularnosti napuštenim građevinama. One simboliziraju slobodan prostor i ističu se svojom jedinstvenošću u društvu u kojem sve i svatko ima svoju određenu funkciju. Rijeka obiluje takvim mjestima, ali ta mjesta su često zanemarena i potisnuta u kolektivnoj svijesti građana zato što evociraju bolna sjećanja na slavnu prošlost.

Kako fotografi iz Berlina vide te prostore kroz svoj objektiv? Kako ih pak vide njihovi riječki kolege?
Ovo su pitanja nadolazeće izložbe koja će biti postavljena u Rijeci, Zagrebu i Berlinu.

……………………………………………………………

Rijeka: od 18. do 28. lipnja 2013.
Fotoklub Rijeka, Galerija Principij

Zagreb: od 03. do 13. srpnja 2013.
Goethe Institut Kroatien, Ulica grada Vukovara 64, 10000 Zagreb

Berlin: od 16. do 26. kolovoza 2013.
o.T. Projektraum, Weichselstr. 55, 12045 Berlin

Tjekom svog boravka u Rijeci, od 2. do 4. svibnja, fotografi će bit na raspolaganju za razgovor s novinarima. Ukoliko želite razgovarati s njima, javite nam se (Jana Falkenroth 095-8961240).

……………………………………………………………

O PROJEKTU

Prepuštene propadanju i potajno osvojene od strane prirode, ove moderne ruševine polako nestaju iz svijesti ljudi. Ta mjesta, nekorištena i netaknuta desetljećima, razvijaju svoju privlačnost i čarobnu atmosferu koja priziva urbane istraživače da preskoče ograde i zidove kako bi ih fotografirali i iza sebe ostavili samo svoje tragove na prašnjavim podovima.

Reotkrivanje takvih kutaka postalo je trend u gradovima poput Berlina, s ciljem njihovog ponovnog ucrtavanja na planove grada i podizanja javne svijesti o njihovom zanemarenom postojanju. U nekim su se slučajevima pojavile mogućnosti za nove oblike upotrebe. U Rijeci, međutim, takve građevine u velikom broju nestaju iz kolektivne svijesti. Fotografirajući ih, ta zdanja djelomično bivaju očuvana, a njihova povijest ponovno ispričana.

Fotografskom ekspedicijom Napuštene zgrade žele se prikazati različite perspektive fotografa iz Rijeke i Berlina. Fotografi kroz rad u timovima će povezati ova dva grada i dobiti priliku upoznati fotografski pristup i estetiku svojih kolega, od izbora motiva do zajedničkog razvijanja fotografija, učeći pritom jedni od drugih.

Istraživanje napuštenih zgrada iziskuje poznavanje urbane sredine i njene namjene, ili bolje rečeno – neiskorištenosti. Takva intenzivna razmjena može otvoriti prostor za diskusiju o estetici i perspektivama fotografa iz Berlina i Rijeke, ali i postaviti temelje za njihovu dugoročnu suradnju.
Također, izložba fotografija napuštenih zgrada otvara prostor za dijalog o njihovoj kako prošlosti, tako i budućnosti, čime ih stavlja u kontekst urbanističkog planiranja. Istovremeno, fotografije služe kao materijalni dokazi trenutnog stanja gradova u tranziciji.

Izložba u Goethe Institutu u Zagrebu će zagrebačkoj publici predstaviti fotografe i poslužiti kao impuls za razgovor o napuštenim zgradama u glavnom gradu. Izložba se time izravno nadovezuje na grad kao tematski fokus Goethe Instituta, s posebnim osvrtom na Rijeku. Izložba u Berlinu će kroz fotografije portretirati Rijeku kao grad čiji prazni i neiskorišteni prostori predstavljaju potencijal usporediv s onim u Berlinu nakon pada Berlinskog zida.

……………………………………………………………

FOTOGRAFI

Stephan Boegel, Berlin (30)
Diplomirao je poslovnu informatiku. Nedavno je ostavario svoju prvu interaktivnu video instalaciju. Svoju ljubav prema industrijskim ruševinama otkrio je u Detroitu.
www.stephanboegel.com

Elena Capra, Berlin (28)
Nakon završetka studija iz likovnih umjetnosti u Ženevi Elena Capra preselila se na studij fotografije u Berlin. Njenim radovima dominiraju poetske i čiste kompozicije u kojima ne istaržuje stvarnost već ono što se skriva iza nje.
www.elenacapra.com

Jakob Ganslmeier, Berlin (23)
Za Jakoba nema razlike između fotografiranja portreta zgrada ili osoba sve dok one sadržavaju uspomene ili tragove prošlosti. Njegove fotografije pokazuju smisao za kompoziciju i boju te zaigrani pristup dimenziji.
www.jakobganslmeier.com

Sibylle Hoessler, Berlin (52)
Ovaj natječaj je za Sibylle Hoessler povratak u Rijeku gdje je 2012. napravila istraživanje te ga predstavila izložbom fotografija „Koraci Toše Dabca“ u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti. Sada kreće u potragu za skrivenim mjestima u Rijeci.
www.sibyllehoessler.de

Marina Jončić, Rijeka (21)
Fotografija je sastavni dio Marininog života već više od 7 godina. Završila je Školu primjenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, trenutno se bavi modnim dizajnom.

Marin Mešter, Rijeka (26)
Diplomirao je grafičke i interaktivne komunikacije, noću voli lutati ulicama i fotografirati. Posebno ga fascinira riječko postindustrijsko nasljeđe koje je posljednje dvije godine fokus njegovih istraživanja.
http://www.flickr.com/photos/m2photo/sets/72157633226363579/

Mario Pućić, Rijeka (29)
Nakon završetka medicinske škole i nekoliko godina iskustva na raznim područjima, Mario upisuje studij snimanja na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Zanimaju ga naizgled jednostavni motivi čiste površine i jednostavne linije.
http://www.flickr.com/photos/48190252@N08/

Ivan Vranjić, Rijeka (24)
Živio je 10 godina u ruralnom dijelu Njemačke. U Rijeku je došao prije nekoliko godina u koju se ubrzo zaljubio. Razvio je interes za njenu povijest i arhitekturu koje je povezao sa studijem dizajna.
http://www.behance.net/guinar
 

No comments yet.