ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Najfotografija Cest is d’ best

06.06.2012.

U izložbenom prostoru Hrvatske pošte u Zagrebu, Jurišićeva 13, u četvrtak, 31. svibnja, otvorena je izložba fotografija pod nazivom: Najfotografija Cest is d’ best. Izložba predstavlja neku vrstu uvertire u bogat program ovogodišnjeg šesnaestog po redu zagrebačkog međunarodnog uličnog festivala – Cest is d’ best.

Najfotografija Cest is d’ best

Riječ je o retrospektivnoj izložbi najuspješnijih i nagrađenih fotografija sa proteklih 13., 14. i 15. međunarodnog uličnog festivala, koje smo već imali prigodu vidjeti pod istim nazivom u posljednje tri godine na izložbama u našem gradu.

Izložbu su uz prigodne riječi otvorili: Andrea Zavorović, izvršna direktorica uprave Hrvatske pošte, Dijana Nazor, voditeljica likovnog programa festivala, Vinko Šebrek, predsjednik stručnog žirija programa Najfotografije, Čedomil Gros, voditelj programa Najfotografije i Zlatko Petrović – Pajo, direktor festivala i predstavnik organizatora – Kraljeva ulice, odnosno udruge uličnih zabavljača – Cestagram.

Organizatori uličnog festivala Cest ist d’ best, odlučili su se za ovu izložbu sa ciljem da posjetitelje i sudionike 16. međunarodnog uličnog festivala podsjete na neka najvažnija događanja i motive sa protekla tri festivala i da njome upute poziv svim zagrepčankama i zagrepčanima i gostima našega grada, a posebno fotografima, da pored uživanja u bogatstvu festivalskih zbivanja, svojim fotoaparatom zabilježe i zaustave umjetnički duh, kreativnost i raznovrsnost programa ovogodišnjeg festivala.

Natječaj i izložba Najfotografija Cest is d’ best, su od svog prvog priređivanja 2009. godine do danas uvijek imali isti oblik i sadržaj i svoju višeznačnu svrhu i cilj, a to je, da se na natječaj odazove što veći broj posjetitelja festivala, posebno ljubitelja fotografije – amatera i profesionalaca, kako bi što bolje i potpunije dokumentirali mnoga festivalska zbivanja i raznovrsne motive oko njega i da bi pritom dali svoj doprinos u njegovanju i promicanju suvremene ulične dokumentarne i umjetničke fotografije.

Valja reći i to, da se u protekle tri godine – iz godine u godinu na natječaj javljalo sve veći broj posjetitelja festivala, među kojima su bili najbrojniji članovi zagrebačkih fotografskih udruga, posebno članova Foto-kluba Zagreb, a zatim i mnogi profesionalci, dakle oni koji fotografiju rabe kao središnji medij svog umjetničkog stvaranja.

Većina od tih autora držali su se poznatih principa dokumentarne fotografije, zapravo jednog posebnog oblika dokumentarne fotografije za koju možemo reći, da se nalazi negdje između reportaže i umjetnosti. Jedni autori su davali prednost dokumentarnom svjedočanstvu, dok su drugi težili više umjetničkim obilježjima fotografije.

Valja reći da se je većina autora odlučila za dokumentarnost u svojim uradcima, pa su njihove fotografije bile oblikovane u izvornom obliku i formatu, dakle onakve kako su i snimljene ili su napravljene na njima tek minimalne korekcije u digitalnoj obradi na računalu.

Za razliku od njih, u manjini su bili oni autori koji su pribjegavali većoj naknadnoj digitalnoj obradi fotografija na računalu, koja je i bila dopuštena u pravilima natječaja i to samo do one mjere koja je fotografiji ostavljala prepoznatljivost u odnosu na original.

Želja je organizatora ove izložbe promovirati, kako ulični festival, tako i fotografiju kao široki medij sa akcentom na njen tradicionalni dokumentarni pristup, ali uz puno stvaralačkog duha autora i kontrole nad zbivanjima i motivima koji se fotografiraju. Otuda ova izložba može poslužiti mnogim foto stvarateljima kao poticaj i platforma za njihovo kreativno sudjelovanje na natječaju i izložbi i Najfotografija 16. Cest is d’ best-a.

Izložba će biti otvorena do 28. lipnja i može se pogledati svakog radnog dana u uredovno vrijeme Glavne zagrebačke pošte.

Vinko Šebrek
Član Organizacijskog tima
Najfotografija Cest is d’ best.

Najfotografija Cest is d’ best Najfotografija Cest is d’ best Najfotografija Cest is d’ best Najfotografija Cest is d’ best
Najfotografija Cest is d’ best Najfotografija Cest is d’ best Najfotografija Cest is d’ best Najfotografija Cest is d’ best

No comments yet.