ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Najfotografija 18. Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best

24.06.2014.

U organizaciji Kraljeva ulice, u predvorju Galerije Vladimir Filakovac, Narodnog sveučilišta Dubrava, Zagreb, u četvrtak, 26. lipnja u 19 sati, otvara se izložba najuspješnijih fotografija odabranih na natječaju Najfotografija 18. Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best Zagreb.

Najfotografija 18. Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best
 
Zamišljen kao popratna manifestacija u sklopu zagrebačkog međunarodnog uličnog festivala, ovaj natječaj i izložba održavaju se već šestu godinu zaredom, prilagođavajući svoj sadržaj i način organizacije duhu festivala i suvremenih stvaralačkih kretanja u mediju fotografije.

Natječaj je bio otvoren za sve ljubitelje fotografije, amatere, profesionalne fotografe i goste iz cijeloga svijeta – tijekom trajanja 18. Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best Zagreb u vremenu od 5. do 12. lipnja ove godine. Teme natječaja su bili: ljudi, motivi, prizori i događanja na festivalu; interijeri, eksterijeri i arhitektura u kontekstu s događanjima i prizorima na uličnom festivalu.

Ovogodišnji laureati Najfotografije 18. Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best su: Boris Topličanec za nauspješniju fotoreportažu, Ljubica Babac za najuspješniji portret, Ivana Planinić za najbolju fotografiju u kategoriji dokumentarne, a Andro Galinović u kategoriji umjetničke fotografije.

Počasna gošća izložbe najpoznatija je i najznačajnija hrvatska fotografkinja Marija Braut, legendarna pojava i jedina živuća predstavnica poznate zagrebačke škole fotografije iz 30-ih godina 20. stoljeća. Ovom prigodom na izložbi će sudjelovati van konkurencije s dvije svoje fotografije pod nazivom: Enes i Irena Pasarić.

Na temelju svojih zamisli, autori su se mogli odlučiti za odkrivanje i istraživanje stvarnosti na festivalu ili za istraživanje stvarnosti i vlastite mašte u okviru medija fotografije, pa su tako mogli sudjelovati sa svojim fotografijama u dvije kategorije: dokumentarna i umjetnička fotografija, a sve u okviru zadanih pravila Međunarodne organizacije fotografske umjetnosti – FIAP i Svjetske asocijacije nacionalnih udruga novinskih fotografa (The National Press Photographers Association).

U znak posebnog odnosa prema fotoreportaži i prema portretnoj fotografiji, organizatori festivala i autori koncepta natječaja i izložbe su definiranjem posebnih nagrada: Grand prix 18. Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best za najuspješniju fotoreportažu i Trofej Cesta za najuspješniji portret, ovim granama dali posebno mjesto u okviru natječaja i izložbe.

Portretnu fotografiju se željelo posebno istaknuti i nagraditii u čast – počasne gošće izložbe Marije Braut u čijem širokom autorskom opusu portreti zauzimaju značajno mjesto, među kojima s izdvaja vrlo nadahnuta kolekcija portreta klasika hrvatske umjetnosti 20. stoljeća.

Na natječaj se javilo i 31 autora, odnosno autorica s 218 fotografija. Stručno ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu: Vinko Šebrek, AFIAP, ESFIAP – predsjednik; Nikica Badrov, dopredsjednica Cro Art Photo Cluba, voditeljica Galerije Badrov, članica i Patrik Macek, voditelj tima fotoreportera u agenciji PIXEL MEDIA d.o.o., član, pregledali su i ocjelili pojedinačno sve prispjele fotografije i za izložbu su odabrali 50 najuspješnijih fotografija od 23 autora.

Na zaključnoj zajedničkoj sjednici nakon raščlambe formalinih i sadržajnih elemenata svake od odabranih fotografija, ocjenjivačko povjerenstvo jednoglasno je donjelo sljedeću odluku o nagradama natječaja Najfotografije 18. Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best i to:

Nagrade za pojedinačne fotografije

Dokumentarna fotografija:

1. nagrada: Ivana Planinić, Kao oni
2. nagrada: Vesna Pleše, I ja to mogu!
3. nagrada: Vesna Špoljar, Slobodni stil 2

Ivana Planinić, Kao oni Vesna Pleše, I ja to mogu! Vesna Špoljar, Slobodni stil 2

 
Umjetnička fotografija:

1. nagrada: Andro Galinović, Jel’ došao?
2. nagrada: Julija Domac, Još samo časak
3. nagrada: Neda Rački, Čarolija glazbe

Andro Galinović, Jel' došao? Julija Domac, Još samo časak Neda Rački, Čarolija glazbe

 
Posebne nagrade

Grand prix
18. Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best za najuspješniju fotoreportažu,

Boris Topličanec, za fotografije: Ruža za damu, U zanosu, Otpravnik vlakova

Trofej Cesta za najuspješniji portret,

Ljubica Babac, za fotografiju: Sad ću vam otkriti tajnu

Boris Topličanec Boris Topličanec Boris Topličanec Ljubica Babac

 
Nagrade nagrađenim autorima u vidu odgovarajućih pismenih dokumenata – diploma i praktičnih nagrada – u sklopu programa otvaranja izložbe uručiti će organizatori festivala – Kraljevi ulice.

Ovdje valja spomenuti, one autorice i autore, koji ovaj puta nisu dobili nagrade, ali su nadmašili ostale svoje kolege i kolegice po broju odabranih fotografija za izložbu, pa time i nominiranih za nagrade u obje kategorije fotografija , što ih definitivno svrstava na visoko mjesto uspješnih autora na ovom natječaju i izložbi. To su: Lela Zegnal sa pet fotografija, te Ivana Planinić, Katarina Karakaš Spiroski i Jadranko Markoč sa po četiri nominirane fotografije.

Lela Zegnal Lela Zegnal Katarina Karakaš Spiroski Jadranko Markoč

 

Na izložbi je pored ovih fotografija u konkurenciji izloženo devet fotografija šestorice autorica i autora izvan konkurencije. Izložene fotografije nakon zatvaranja izložbe biti će uvrštene u stalni fundus organizatora međunarodnog uličnog festivala.

Na kraju valja reći i to da ova izložba čini zanimljivu i kozistentnu cjelinu iako se fotografije na njoj razlikuju po autorskim izričajima i subjektivnim pritupima mediju. Posebno se ističu nagrađene fotografije, čija se vrijednost posebno ogleda u njihovoj dokumentarnosti, kao i u znalačkom pristupu autora, da isti prizor, događaj odnosno motiv umjetnički interpretira i oblikuje.

Izložba se može pogledati od 26. 6. do 18. 7. 2014. svakim radnim danom od 10 do 19 sati.

Vinko Šebrek, AFIAP, ESFIAP
počasni predsjednik Fotokluba Zagreb

Katalog 18. Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best možete pogledati na linku http://www.fotogard.com/vijesti/Najfoto-2014-deplijan.pdf
 

No comments yet.