ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Na današnji dan snimljena je jedna od najpoznatiji ratnih fotografija

23.02.2012.

Na današnji dan 1945. mladi fotograf Associated Press agencije, Joe Rosenthal, snimio je jednu od  najupečatljivijih fotografija Drugog svjetskog rata – podizanje zastave na Iwo Jime.

To je bila druga američka zastava koju su američki marinci podigli na toj uzvisini. Zastavu znatno manjih dimenzija su podigli nešto prije teatralnog podizanja velike zastave. Neki od marinaca koji su je podizali zastavu poginuli su baš na Iwo jimi. Danas je to jedna od najpoznatijih ratnih fotografija, koja je osvojila Pulizerovu nagradu i vjerojatno najreproduciranija fotografija svih vremena. Ono što je manje poznato je to da su tijela poginulih Japanaca najvjerojatnije zakopana u temeljima sletnih staza za B-29, a dio njihovih lubanja i kosti postao je suvenirima američkih vojnika.

“Krajem oka primjetio sam vojnike kako se spremaju podignuti zastavu. Samo sam zamahnuo svojim fotoaparatom i snimio ovu fotografiju” Rosenthal nije znao što je snimio. Nije imao pojma da je upravo snimio najbolju fotografiju u svojoj karijeri.  Kako bi bio siguran da ima nešto što je vrijedno objave, okupio sve vojnike kako bi snimio jednu zajedničku fotografiju ispod podignute zastave.

Brzo se spustio s vulkana, po sječanju negdje oko 13:05 sati. Požurio je natrag na zapovijedni brod kako bi zapisao nazive i opise fotografija te radio vezom poslao fotografije u vojni press centar u Guamu. U opisu fotografije pisalo je: ‘Na vrhu 550 stop visokog vulkana Suribachi Yama, na jugozapadnom vrhu Iwo Jime, marinci Drugog bataljona, 28. pukovnija, Pete Divizije, podigli su Zvijezde i Pruge, označavajuči ovaj ključni teritorij’.

No comments yet.