ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Muzej grada Zagreba – Izložba Pola stoljeća Trnskog

24.05.2010.

Muzej grada Zagreba poziva na otvorenje izložbe “Pola stoljeća Trnskog – priča jedne generacije” u srijedu, 26. svibnja, u 19 sati. Izložbom započinje realizacija projekta Zagrebački kvartovi.
.
Muzej grada Zagreba - Izložba Pola stoljeća Trnskog
.
vrijeme: 26.5.2010. 19 sati
mjesto: Muzej grada Zagreba
url: http://www.mgz.hr/
.
U sklopu otvorenja koncert će održati sastav Ljetno kino, pod vodstvom Maxa Jurčića i gostiju.
.
Projekt „Zagrebački kvartovi“ ima za cilj kroz seriju izložbi prikazati prostore koji se širenjem Grada definiraju kao planirana ili spontano razvijena područja. Prostori kroz koje se njegovi stanovnici čvršće povezuju i identificiraju s Gradom u kojem žive. Analiza i predstavljanje pojedinih zagrebačkih kvartova slijediti će tendencije širenja Grada od njegova ujedinjenja sredinom 19. stoljeća do suvremenog razdoblja. Prateći obrnuto kronološki redosljed, (čime se ističu pojedina područja koja nisu bila dovoljno valorizirana), a počevši s područjem gdje se Grad širi u suvremenom razdoblju čineći taj zadnji veliki korak preko Save.
.
Projekt će ujedno nastojati povezati kvartovsku povijest s njegovom sadašnjosti. Čime se nastoji utjecati na promišljanje o elementima koji prostore humaniziraju, odnosno čine ih ugodnijim za život. Taj cilj će se realizirati kroz različite oblike interaktivnosti unutar muzeološko-izložbenog procesa. Pojedini izložbeni segmenti poput „Govornice kvartovskih veza“ (gdje će posjetitelji ostavljati glasovna i pisana sjećanja i poruke) pratiti će čitavi projekt „Zagrebački kvartovi“, a predstavljati će neposrednu interakciju projekta i posjetitelja.
.
Izložbom „Pola stoljeća Trnskog – priča jedne generacije“, predstavlja se prvo cjelovito planirano i urbanizirano novozagrebačko naselje. Na području Novog ili tada južnog Zagreba planirano je 25 takvih stambenih zajednica od kojih je realiziran tek dio njih. Izložba govori o urbanističkom konceptu kojime se tada rješavao najveći gradski problem nedostatka stanova uzrokovan velikim migracijama uslijed industrijalizacije. Ujedno ona podsjeća na prelazak Zagreba na desnu obalu Save, i pretvaranju livada i polja koje su prekrivale to područje u nova naselja. Važan dio izložbe je segment koji govori o životu u naselju, svakodnevnici i međusobnom povezivanju stanovnika. Dio te priče je primjerice i ekipa iz kvarta koju čine i nositelji Novog vala ili Virtualni neformalni muzej Trnsko s kojime Muzej surađuje na pripremi ove izložbe.
.
Interaktivnost koja predstavlja važan dio projekta i izložbe nalazi se i u samoj osnovi izložbe o čemu govori činjenica da se izložba temelji na građi oko 60 privatnih albuma većinom ranih novozagrebačkih doseljenika.
.

No comments yet.