ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Morena Kvaternik – Putevima bajkerskog srca

23.07.2015.

U petak, 24. srpnja, u 19,30 sati, u Galeriji Juraj Klović u Rijeci, otvara se izložba fotografija Morene Kvaternik pod nazivom ‘Putevima bajkerskog srca’. Izložba ostaje otvorena do 1. kolovoza.

Morena Kvaternik - Putevima bajkerskog srca
 
U središtu fotografije Morene Kvaternik je čovjek, odnosno njegovo lice. Iako mu ona pristupa spontano, bez unaprijed određene, zadane forme i namještenih poza, portret je zahtjevan i traži mnogo od autorice. Prateći bajkere na njihovim putovanjima ona je dio njih, stoga svoj angažman doživljava u potpunosti, upravo ta angažiranost i uronjenost u ono što radi i ono o čemu nam govori svojom umjetnošću, doprinosi kvaliteti i žestini njezinih uradaka. Slike nastaju u procesu istraživanja i kreacije, bilježenjem impulsa sredine, energije osjetilnosti. Nastojeći uloviti sjenu koja izmiče, određenu gestu, pokret, osmijeh, izraz očiju, zapisuje svjetlom trenutak koji strpljivo čeka promatranjem, u vremenu odmora i vožnje, druženja i razmišljanja, u dijeljenju svojih misli i stavova sa ljudima koje prati. Nastala djela ne sadrže samo vizualni oblik već otkrivaju i ono dublje, sakriveno i osobno koje se nalazi u pogledu, u položaju usana, u pokretu ruke.

Crno bijele fotografije istkane su nizom akromatskim tonovima, prepune naglasaka i ritma. Izbjegavajući shematičnost rješenja svaki motiv nov je izazov prepun gestualnog bogatstva. Vještina kadriranja obogaćena je atributima karakterističnim za svakog ponaosob. Lica su fokusirana u prednjem planu, jasno i naglašeno, dok se pozadina tek naslućuje umirena, ali također vrlo važna u razumijevanju cjeline. Iako se prikazuju ljudi na putu, u pokretu, njihov izraz najčešće je smiren i izravan, često s pogledom u kameru. Svako lice svijet je za sebe, kroz njih ona traži karakter prikazujući ponegdje strogost ili ironiju, ponekad zadubljenost i strast, u svima njima međutim, vidljiva je naklonost i spoj općeg i intimnog, objektivnog i subjektivnog doživljaja.

Uklopljena u motive koje snima, angažirana, ali nijema prenosi i objašnjava nazore stapajući se sa cjelinom. Njezin senzibilitet čitljiv je i nepatvoren, smion, ponekad prepun simbolike, a ponekad nošen laganom notom humora, uvijek pun poštovanja prema ljudima koji su joj dopustili da bude dio njihove stvarnosti. Kroz lica i prepoznatljivu simboliku osjećamo slobodu i neobuzdanost, čujemo ritam brzine, zvukove motora i mirise pustolovina. Vodeći se zadanim konceptom autorica bilježi autentične atribute bajkera i spaja ih u jednu vještu slagalicu prepunu ekspresivnosti i dinamike. Lice do lica, motori, kacige, marame, zastave, cigarete, tamne naočale, duga kosa, brade . . . spoj su osobnosti, ali i jedan intiman dnevnik otvoren i samosvjestan.

Njezine fotografije privlače jer pobuđuju jake osjećaje simpatije i energiju, dinamičnu i strastvenu. Noseći mračan i svijetao puls ove posebne subkulture Morena Kvaternik razumije i osjeća, pronalazi posebnosti i neobičnost koje postaju poligon vizualnosti u oslobađanja jedne autentične i silne stvaralačke energije.
Jasna Rodin

No comments yet.