ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Moja tiha svakodnevnica

12.12.2014.

Udruga za kulturu osoba oštećena sluha Hrvatske ‘Svijet tišine’ organizirala je u Zagrebu u periodu od 1. – 6. prosinca 2014. razna događanja za svoje članove i njihove goste i cijelog svijeta pod zajedničkim nazivom ‘Moja tiha svakodnevnica’.

Moja tiha svakodnevnica
 
1. prosinca u Galeriji Kristofor Stanković u Staroj gradskoj vijećnici, Sv. Ćirila i Metoda 5 (Gornji grad) otvorena je 1. međunarodna izložba umjetničke fotografije gluhih “Moja tiha svakodnevnica”. Ova izložba otvorena je bila do 6. prosinca pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba i uspjela je okupiti 31 fotografa. Zahvaljujući velikom broju sudionika koji su se javili zaista iz cijelog svijeta ohrabreni smo da nastavimo rad udruge i u ovom smjeru umjetničkog izražavanja osoba s oštećenjem sluha.

Za sve članove i goste koji su stigli iz raznih dijelova svijeta osmišljen je poseban program odnosno fotografske radionice od 2. – 5. prosinca 2014. godine.
 

 

Tako su u utorak predavanje na temu ‘Osnove fotografije s elementima fotografije arhitekture i krajolika’ održali fotografi iz Poljske Agnieszka Kołodziejczak i Olgierd Koczorowski, nakon čega su u turističkom obilasku grada sudionici mogli i fotografirati. Isti fotografi održali su još jedno predavanje u srijedu na temu ‘Kako gledati na fotografiju – elementi fotografije i umjetnost?’ i ‘Kako napraviti dobar fotografski dokumentarac?’, nakon čega je uslijedilo Predavanje sa zadatkom za sudionike na temu dokumentarca.

U srijedu je za članove udruge i njihove goste predavanje i radionicu organizirala fotografska udruga Fotogard na temu panoramske fotografije, a gdje je tako nešto bolje organizirati nego na Zagreb Eye vidikovcu od kuda se proteže najljepši pogled na Zagreb. Predavanje je održao Vedran Tolić a na radionicu su mu pomagali i ostali članovi Fotogard udruge.

U četvrtak je za članove i goste bio organiziran posjet Foto kino savezu Zagreb, gdje ih je ugostio gospodin Ivica Tomić, koji je organizirao predavanje o fotografiji, kompoziciji i pravilima prilikom prijave na fotografska natjecanja. U večernjim satima u prostoru udruge Svijet tišine fotografi iz Poljske Agnieszka Kołodziejczak i Olgierd Koczorowski održali su još jednu radionicu sa temom ‘Slikanje svjetlom’.

Zadnji dan druženja u Galeriji Kristofor Stanković održala se rasprava i prikazivanje fotografija sudionika, kao i kratki prikaz povijesti i fotografskih postignuća GAG-a.
Navečer je za sve sudionike organizirana gala večera u restoranu Vinodol, te je time zaokružena jedna lijepa priča uz puno edukativnog sadržaja za osobe s oštećenjem sluha.
 
Moja tiha svakodnevnica
 
Nadamo se da će i Udruga Svijet tišine, ali i sve ostale kulturne institucije i udruge, i ubuduće organizirati slična događanja, gdje bi se osobe s raznim poteškoćama mogle uključiti u normalan život i razmijeniti iskustva i znanja sa osobama bez poteškoća.

No comments yet.