ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Mladen Juričić – VIZURE 21st

27.10.2014.

Udruga Fijaker ima vas čast pozvati na otvorenje izložbe fotografija Mladena Juričića VIZURE 21st. Otvorenje izložbe je u četvrtak 30. listopada 2014. u 19 sati u Caffe baru LP, Račkoga 11.

Mladen Juričić - VIZURE 21st
 
Avantura putovanja često donosi sa sobom pregršt fotografija. Autor izložbe VIZURE XXIst živio je i u inozemstvu, a i mnogo je putovao, pa je imao prilike vidjeti svijeta. Reklo bi se da je izbor fotografija za ovu izložbu ograničio na modernu arhitekturu. Tu su ogromne građevine, neboderi, refleksije zgrada na staklenoj površini isto tako staklenog susjeda. Pomno birajući kadar često dobiva futurističku apstrakciju. No, kadrovi nisu lišeni prisustva čovjeka. Svojom pojavom ljudi daju ovim modernim zdanjima dašak topline i ukazuju na mogućnost i potrebu današnjeg čovjeka da se prilagodi urbanom krajoliku, a nostalgiju za prirodnim okolišem često mora prepustiti mašti ili rijetkim trenucima odmora. Pogled u visine, šumu nebodera i sjajnih reflektirajućih površina moguće je zamisliti kao scenu nekog naučno-fantastičnog filma, no da li je ta naučna fantastika već postala današnja stvarnost?

Često sam znala pomisliti da je snimanje na temu arhitekture jedna misaona pauza u stvaranju fotografa. Danas toliko omiljena ulična fotografija usmjerava svakoga umjetnika ka traženju zanimljivih likova u interakciji sa prostorom i neponovljivosti događaja. Za razliku od jednog takovog adrenalinskog doživljaja snimanja, arhitektura je dana, uvijek je ovdje i možete ju mirno promatrati, istraživati i izabirati najbolji kadar. Upravo to je, čini mi se, bio pristup autora ove ozložbe pri snimanju arhitekture. Široki planovi otkrivaju stanovito strahopoštovanje prema ogromnim zdanjima koje snima, a uži, koji prikazuju detalje arhitekture, ostavljaju zbog pristupa temi mogućnost otkrivanja umjetničke duše autora. Arhitektura je sama po sebi zanimljiva, no na fotografiji je često puko dokumentarno bilježenje boravka na određenom lokalitetu. Uživanje je iz takova motiva stvoriti umjetničku fotografiju kroz svoj individualni pristup, viđenje, sposobnost eliminacije suvišnih elemenata i odabiru najimpresivnijih detalja.

Sa zadovoljstvom možemo očekivati uvijek nove i zanimlje uratkeovog autora, nakon svakog njegovog putovanja. Što još reći, nego SRETAN PUT I DOBRO SVJETLO!

Prof. Vesna Špoljar

No comments yet.