ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Mladen Juričić – Ljubi more, drž se kraja

12.07.2013.

Narodna knjižnica i čitaonica, Trg Vinodolskog zakonika 1, Novi Vinodolski, najavljuje otvorenje izložbe fotografija Mladena Juričića pod nazivom ‘Ljubi more, drž se kraja’. Otvorenje je 18. srpnja 2013. u 21 sat, a izložba ostaje otvorena do 25. srpnja.

Mladen Juričić - Ljubi more, drž se kraja
 

Poznato je da je voda, a naročito more, vječna i neiscrpna tema koja je svoj izričaj našla u mnogim vidovima umjetnosti. Fotografija ima tu magičnu moć da zaustavi trenutak i elemente života koji su u neprestanom kretanju. Tako je i sa fotografijama mora. Svaki se čovjek bar ponekad sa divljenjem i čuđenjem zagledao u valove koji nježno oplakuju obalu, čineći pri tome linije i oblike koji su neponovljivi. Morsko dno pruža, uz lom svjetlosti koja prolazi kroz vodu, čaroban doživljaj, a fotografija morskog dna često prelazi u apstrakciju.

Iako se u svojoj uspješnoj karijeri poslovnoga čovjeka Mladen Juričić većinom bavio praktičnim pitanjima, u fotografiji je našao ravnotežu, poimajući je kao mogućnost izražavanja svojih osjećaja, misli i snova. Nekoliko fotografija koje je odabrao za ovu izložbu povezano je sa praktičnom stranom života. To su fotografije ribara, turista i stanovnika primorskih mjesta. No, upravo ostale fotografije prikazuju njegovu poetsku dušu. Pomno odabire kadar, ispunjavajući ga potpuno detaljem ribarske mreže ili valom koji se svom silinom lomi na kamenju. Odraz čamca u vodi, sklad bijele i plave boje, svojim zakrivljenim linijama čini apstrakciju vrlo blisku slikarskome djelu. Isto se može reći i za Mladenove fotografije morskoga dna, kojih u svom opusu ima mnogo jer se toj temi uvijek rado vraća. Fotografirati morsko dno vrlo je uzbudljivo zbog neizvjesnosti koju svaki snimak nosi sa sobom.

Mladen Juričić - Ljubi more, drž se kraja Mladen Juričić - Ljubi more, drž se kraja Mladen Juričić - Ljubi more, drž se kraja Mladen Juričić - Ljubi more, drž se kraja

 
Mladen Juričić imao je u životu sreću da je kroz svoj posao, a i privatno mnogo putovao. U posjetu mnogim udaljenim krajevima susretao se i sa nekim drugim morima, pa je među fotografije odabrane za ovu izložbu uključio nekoliko fotografija dalekih mora u želji, kao što sam govori, da gledatelj donese zaključak uspoređujući ljepotu ovog našeg more sa drugima.

Veliki dio godine Mladen provodi na otoku Krku, gdje je našao svoj drugi dom i zavolio krajolik, ljude i način života toga podneblja. Jedna od njegovih tema je i kamen kao sastavni dio krajolika, koji autor prikazuje ili kao detalj ili kao širi kadar koji rezultira fotografijom na kojoj se suhozidi, promatrani izdaleka, doimaju poput linija nekoga crteža

Mladen Juričić dugogodišnji je član Fotokluba Zagreb. Aktivno sudjeluje na hrvatskoj foto sceni i dobitnik je mnogih nagrada i priznanja. Nedavno se predstavio samostalnom izložbom fotografija u Zagrebu o čemu je snimljena i posebna televizijska emisija. Neke njegove antologijske fotografije uključene su u Monografiju Fotokluba Zagreb.

Želeći podijeliti ljubav koju osjeća prema fotografiji i prema moru, odlučio se predstaviti u Novom Vinodolskom, tom predivnom gradu koji je uz prelijepu prirodu i zavidnu turistički ponudu poznat i po stoljetnom kulturnom nasljeđu i tradiciji.

Vesna Špoljar
 
 

No comments yet.