ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Mladen Juričić – Karibi

13.11.2016.

Udruga Fijaker poziva na otvorenje izložbe KARIBI autora Mladena Juričića, člana Fotokluba Zagreb. Izložba će biti postavljena 18. studenog u Caffe baru LP, Račkoga 11, a otvorenje je u 19 sati.

Mladen Juričić - Karibi
 

Mnogo je razloga zbog kojih je važno i lijepo putovati. Osim što se na taj način može proširiti vlastite horizonte, vidjeti mnogo različitih zemalja i upoznati kulture različite od naše, putovanje nam pruža mogućnost usporedbe sa zemljom i kulturom iz koje potječemo, te nove spoznaje o mjestu sa kojega smo na putovanje krenuli. Čovjek ne može ostati isti nakon što je vidio i upoznao i drugu stranu svijeta. Nadalje, svako putovanje pruža čovjeku promjenu koja njegovu iskonski tragateljskom i pustolovnom duhu daje snagu i nadahnuće za daljnji život. Iskusiti svakodnevicu različitih kultura, biti u situacijama koje nam nisu poznate, živjeti avanturu, to je ono što čovjeka – putnika čini vječno mladim. Radoznalost, začuđenost i oduševljenje, pozitivne su emocije koje živi svaki putnik.

Mladen Juričić mi je jednom rekao da se mora putovati. I to je sve! Pokušavam njegovu potrebu protumačiti na ranije opisan način. Istovremeno, danas, na neki način, svako putovanje postaje i strategija za sakupljanje novih fotografija. Izbor fotografija sa Kariba, međutim, prikazuje tu destinaciju na način na koji većinom nije prikazana u medijima, te autor daleko od glamura mondenih ljetovališta ulazi u intimu života običnih ljudi, koji, unatoč skromnim životnim uvjetima, pokazuju životnu radost i prijateljsku naklonost. Pristupačni u komunikaciji, pružaju fotorafu mogućnost bilježenja crtica iz njihove svakodnevice, što on koristi kao polazište za svoje fotografije, no nastoji uloviti tanane tragove suptilnih emocija koje razotkrivaju život bolje no zemljopisne odrednice. Na periferiji glamura postoji još nešto, ono nepoznato, ono što treba istražiti…

Kao što je jednom ustrvrdio T.S. Eliot, putnik nikada neće prestati istraživati, a kraj njegovih putovanja biti će dolazak na mjesto sa kojega je krenuo…i tako u nedogled!

Autoru želimo još mnogo lijepih putovanja!

Vesna Špoljar, prof.

MLADEN JURIČIĆ
diplomirani ekonomist, stručnjak za energetiku, diplomat i fotograf
Mladen Juričić rođen je 4. studenog 1937. godine u Velikom Grđevcu. Odrastao je i školovao se u Varaždinu. Fotografijom se počinje baviti kao gimnazijalac 1955. godine, a već 1957. godine kao član Fotokluba Varaždin izlaže na III. republičkoj izložbi fotoamatera u Zagrebu, te u Varaždinu, Dubrovniku i Banja Luci. Studira ekonomiju na Sveučilištu u Zagrebu gdje postoji Fotoklub Ekonomija, uskoro postaje njegov predsjednik te organizira foto tečajeve i izložbe. Član Fotokluba Zagreb postaje u studentskim danima 1960. godine, a već 1961. priređuje samostalnu izložbu fotografija u Galeriji studentskog centra u Zagrebu. Intenzivno se bavi izlagačkom fotografijom do 1973. godine te dobiva brojne nagrade, diplome i pohvale. Uvršten je u ALMANAH JUGOSLOVENSKE FOTOGRAFIJE (1963.), ALMANAH ZAGREBAČKE FOTOGRAFIJE (1978.), knjigu MAJSTORI HRVATSKE FOTOGRAFIJE (2006.) i knjigu SLIKE VREMENA (izdanje Fotokluba Zagreb 2007. godine).
Od 1975. do 2002. godine zbog brojnih obaveza u energetici i diplomaciji Republike Hrvatske ne izlaže. Nakon odlaska u mirovinu ponovno se aktivira u Fotoklubu Zagreb i bavi izlagačkom fotografijom. Kolekcija njegovih fotografija čuva se u Zbirci hrvatske fotografije u FotoklubuZagreb.

No comments yet.