ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Miroslav Mikota – Zimski pejzaži

31.01.2012.

U galeriji Cro Art Photo Club -a, u četvrtak, 2. veljače, s početkom u 19,30 sati, otvara se izložba fotografija Miroslava Mikote pod nazivom ‘Zimski pejzaži’. Izložba ostaje otvorena do 22. veljače.

Miroslav Mikota, u kronologiji svog fotografskog opusa, smjelo ustrajava na autorskom kontinuitetu. Lišen je potrebe za podilaženjem trendovskim ili komercijalnim okvirima, slobodan od utjecaja debata o ‘fotografiji kao sluškinji znanosti i umjetnosti’ ili glorificiranja njene umjetničke naravi. Osluškujući ili motreći doživljaje pobuđene viđenim, siguran u namjeri svjedoka vremena, svjesnog moći sadašnjeg trenutka, afirmira sposobnost kreativnog izražavanja.

Fotografski postupci prvenstveno za njega daju slobodu umjetničkog izražavanja, tehničku podršku i sve je podređeno momentu doživljenog, koji se bilježi kao svjedočanstvo bitnog, neovisno o naravi medija ili pak žanra.

Bavljenje fotografijom za njega je pobuđivanje strastvenog autorskog stvaralaštva, stvaranje prostora za razumijevanje interakcija sa svijetom okruženja i pronalaženje mogućnosti za afirmaciju bitka, koji je skučen u dimenzijama svagdašnje percepcije.

Zato je razumljiv ovaj ciklus zimskih pejzaža. U čistoći prirodnog sklada i doživljaja prostora Mikota ignorira zemljopisne karakteristike snimljenih motiva, daje prednost apstrakciji nad figuracijom, a tehnikom HDR-a samo naglašava virtualnost viđenog svijeta kako bi nas usmjerio na doživljaj, a ne samo viđenje. U prostoru planinskih visova, Mikota se osjeća iskreno, cjelovito i zaigrano. Njegove fotografije su iskreni svjedoci doživljaja koje suvremeni čovjek otuđivo gleda poput teleskopskog gledanja dalekih planeta. Zato je njegova namjera o svjedočanstvu ‘pobuđenih osjećaja’ nužna za osvješćivanje prolaznosti vremena i moći svakog trenutka.

Mario Periša

No comments yet.