ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Mirjana Porupski – U svijetu tišine

28.06.2012.

U organizaciji Zagrebačke zajednice tehničke kulture i Fotokluba Zagreb, u utorak, 3. srpnja, u 19 sati, u galeriji Vladimir Horvat, Zagrebačke zajednice tehničke kulture, u Zagrebu, Trg žrtava fašizma 14, otvara se izložba fotografija Mirjane Porupski, članice Fotokluba Zagreb, pod nazivom – U svijetu tišine. Izložba je otvorena do 12. srpnja 2012. godine.

Mirjana Porupski - U svijetu tišine

U organizaciji Zagrebačke zajednice tehničke kulture i Fotokluba Zagreb , u utorak, 3. srpnja, u 19 sati, u galeriji Vladimir Horvat, Zagrebačke zajednice tehničke kulture, u Zagrebu, Trg žrtava fašizma 14, otvara se izložba fotografija Mirjane Porupski, članice Fotokluba Zagreb, pod nazivom – U svijetu tišine. Izložba je otvorena do 12. srpnja 2012. godine.

Fotografije su nastale u razdoblju od 2007. do 2012. godine, većim dijelom na zagrebačkoj Savici i manjim, na Jarunu. Iz većeg opusa, autorica je za ovu izložbu odabrala 26 fotografija u boji.

Na jezerima Savice, koja se protežu sjeverno uza Savu, na području između Savice i Petruševca i na Jarunu, u tim oazama tišine, ljepote i ugodnog doma mnogih ptica močvarica, Mirjana Porupski pronalazi svoj mir i mjesta za fotografsko stvaranje. Motiva je doista mnogo – koje Mirjana prepoznaje u stanovnicima ovih jezera; od nepovjerljivih pataka, plahih njoraca i opreznih čaplji, mnoštva lijepih prizora u vodi od lopoča do vlati trava, te čarobnih predjela uz obale kojima se kontinuirano predaje. Ipak, Mirjana objektiv svog fotoaparata najčešće okreće prema kao snijeg bijelim i druželjubivim labudovima. Tako je nastao širok opus dokumentarno vjernih, a istodobno i umjetničkih dotjeranih fotografija, u kojima su labudovi njeni glavni likovi, odnosno njeni središnji motivi, uronjeni u sfumato svjetlost jutarnjih izmaglica i tihih predvečerja nestvarnih kolorita Savice i Jaruna.

Izložbu je postavila veoma dobro, kompozicijski i likovno uravnoteženo, tako da se dobiva dojam kao da je svaka slijedeća fotografija na neki način nastavak priče iz prethodne, bez obzira na vrijeme i mjesto nastanka. Srebrna nit koja spaja izložene fotografije njen je jednostavan, rekli bismo klasično elegantan pristup temi bez nepotrebnih eksperimentiranja, iznenađujućih prizora, neobičnih uglova snimanja, jednostavno i lako i prihvatljivo oku svakoga promatrača.

Mirjana Porupski više od trideset godina svojim fotoaparatom, pretače svakodnevni život, prirodu, prirodne i urbane krajolike i događanja oko sebe u zanimljive fotografske slike.

U početku, u vrijeme njenih gimnazijskih i studentskih dana bilježila je svojim fotoaparatom, kao planinarka, razna planinarska zbivanja; druženja, izlete, prizore iz svakodnevnog života, a kasnije kada je formirala obitelj, razne trenutke i motive iz obiteljskog života, obiteljska slavlja, izlete, godišnje odmore i druga životne fotografije. Dolaskom u Fotoklub Zagreb, 2007. godine, njen se pristup fotografiji mijenja, on je sada potpuniji, svestraniji i drukčiji, o čemu sama kaže:
‘Fotografija je za mene, pored mojih obiteljskih i privatnih zapisa medij kroz koji izražavam vlastitu sliku o ljepoti svijeta u kojem živim i u kojem mogu realizirati svoje zamisli i ideje. Slijedim svoj unutarnji poriv, svoju intuiciju, za koju smatram da je najbitnija za moje bavljenje fotografijom kao osnovom za moje stvaralaštvo’.

U posljednje vrijeme u središtu njenog umjetničkog interesa su motivi iz prirode, flora i fauna, osobito labudovi i krajobrazi. Ako je na nekom putovanju rado će fotografirati arhitekturu, ljude, svakodnevni život i događaje. Njene fotografije nastaju spontano, nema unaprijed zadanih i promišljenih ciljeva i tema. Tematske cjeline stvara kasnije na računalu i odabirom i slaganjem, odnosno stvaranjem i skladanjem izrađenih fotografija.
Tako je nastala i ova kolekcija fotografija koje nam, otkrivaju i bilježe ljepote prirode i predjela tu pokraj nas. Ako pažljivo budete gledali izložene fotografije, čut ćete onu melodiju tišine upravo onako kako ju je čula i svojom kamerom zabilježila Mirjana Porupski.

Vinko Šebrek, AFIAP
Počasni predsjednik Fotokluba Zagreb

Mirjana Porupski - U svijetu tišine Mirjana Porupski - U svijetu tišine Mirjana Porupski - U svijetu tišine Mirjana Porupski - U svijetu tišine

No comments yet.