ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Mio Vesović – Novecento

29.09.2010.

U Galeriji Waldinger u Osijeku, od 01. listopada 2010. u 20 sati možete razgledati izložbu fotografija autora Mie Vesovića pod nazivom Novecento. Izložba ostaje otvorena do 17. listopada 2010.
.
Mio Vesović - Novecento
.
Galerija Waldinger; Osijek
otvorenje 1. listopada u 20 sati
izložba ostaje otvorena do 17. listopada
.
Mio Vesović je nezaobilazan lik hrvatske suvremene umjetnosti već više od tri desetljeća a ovo je prvi puta da svoje radove pokazuje u Osijeku. Nemoguće je nadoknaditi propušteno zato smo ovu prvu Vesovićevu osječku izložbu sastavili od esencijalnih punktova njegovog opusa koji ga neće opisati već će samo nagovijestiti prostor i vrijeme, stvarno i imaginarno u kojem postoji Mio Vesović i njegova fotografija.
.
Osječka izložba pokazat će nikad viđenu integralnu verziju svih kadrova slavne serije fotografija performansa Tomislava Gotovca: Zagreb, volim te! Sada s odmakom od gotovo trideset godina čini se podjednako važno da je Gotovac gol performirao po Ilici ’81. kao i da je Vesović to snimio. Drugi ključni ciklus koji će publika moći vidjeti na ovoj izložbi je Rosebud (pupoljak). Legendarni rad čini serija od 12 fotografija golog muškaraca koji sam sebe uzbuđuje ružom, snimljena je i izložena ’85.u Zagrebu. U Osijeku je Rosebud prezentiran ručno rađenim fotografijama povećanim za veliku izložbu Gender Check održanu početkom ove godine u bečkom muzeju MUMOK – Museum Moderner Kunst (izložba se bavi pozicijama spolova u umjetnosti jugoistočne Evrope od šezdesetih i prezentira radove iz 24 zemlje).
.
Na izložbi u galeriji Waldinger će se kao znak pojaviti samo jedna iz serije fotografija Za Rexa zbog koje je Vesović nedavno skoro okrivljen za pedofiliju. Istraga ga je oslobodila nepravedne objede zbog rada koji se već skoro dva desetljeća nalazi u fundusu Muzeja suvremene umjetnosti, Zagreb. Nepovratno izgubljeno vrijeme s početka devedesetih. bilježi Vesovićeva fotografija Kniferov meandar.
.
Vis 2006. – za Nabokova je ciklus koji pripada našemu vremenu, našemu stoljeću. Taj ciklus fotografija na drugačiji način zahvaća u ono isto granično polje u kojem si umjetnost uzima pravo interpretacije života. Upravo je dirljiv raspon između eksplicitnosti osamdesetih, zaleđenih devedesetih i zečje rupe medijskih referencija dvadeset i prvog stoljeća. A izložba se zove Novecento!
.
Mio Vesović (Gornja Dobrinja, 1953.) diplomirao je filmsko snimanje na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu u klasi Nikole Tanhofera. Od kasnih sedamdesetih živi od novinske fotografije. Njegove su fotografije objavljivane u svim novinama i časopisima jugoslavenskog prostora a trajno je surađivao u Studentskom listu, Poletu, Pitanjima, Quorumu, Svijetu, Startu, Globusu, Gloriji, Fokusu itd. Kao fotograf na filmu surađivao je s poznatim redateljima: Zoranom Tadićem (San o ruži), Rajkom Grlićem (Štefica Cvek u raljama života), Veljkom Bulajićem (Obećana zemlja) i Dušanom Makavejevim(Manifesto).
.
Izlaže od 1979. godine. Njegove se fotografije nalaze u fundusima Muzeja suvremene umjetnosti, Muzeja za umjetnost i obrt i Moderne galerije u Zagrebu te u Galeriji umjetnina, Split. S Ivanom Posavcem osnovao je 1979. godine umjetnički studio MO (meko okidanje). Zajedno su ostvarili niz projekata među ostalim 150 naslovnica časopisa Danas. Živi u Zagrebu ali želi istaknuti da je 1991. šest dana živio i radio u New Yorku.
.

  1. Izložba je unikatna, sitni pomaci u kreativnim foto djelima autora čine savršenstvo u izložbenom prostoru.Praznik za oči, nakon sive svakodnevnice!

    Komentar by Silvija — listopad 2, 2010 @ 1:32 pm