ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Miljenko Marotti – Ispod ekvatora

19.07.2010.

Zadarska Galerija Arsenal poziva na otvorenje izložbe fotografija Miljenka Marottija ‘Ispod ekvatora’ u ponedjeljak, 19. srpnja, u 20 sati. Izložba fotografija Miljenka Marottija pod nazivom “Ispod ekvatora” objedinjuje autorove dvije već održane izložbe; “Afrika očima Purgera” i “Agramer u zemlji Masaia”. Fotografije su snimljene u Tanzaniji, Botswani i Namibiji.
.
Miljenko Marotti - Ispod ekvatora
.
vrijeme: 19.7.2010. 20 sati
mjesto: Trg tri bunara 1, Zadar
organizator: Galerija Arsenal
url: http://www.arsenalzadar.com/hr/
Od 20. 07. (u 20.00 sati) do 10. 08. 2010.
.
„Marotti je putnik, putuje rado i često. Fotografski aparat mu je neizostavna i najdragocjenija prtljaga, ili, bolje rečeno, ljubimac za kojega će skinuti vlastitu košulju i umotati ga kad ih iznenadi tropski pljusak na Baliju ili pješčana oluja u Sahari. Iako se bavi fotografijom još od studentskih dana, relativno kasno se svojim radovima predstavio široj publici. Prvu samostalnu izložbu “Diskretno digitalno” imao je u Zadru 2002.godine.
.
Već se tada pokazao kao formirani umjetnik sa zrelim ostvarenjima, vlastiite estetike, simbolike i tehničke dotjeranosti. Vidljivog odmaka od realizma, kojim fotograf bilježi stvarnost, njegove fine treperave strukture neodoljivo asociraju impresioniste i pointiliste, a mogli bi u nekim slikama pronaći i mondrijanovski geometrizam pa i “apstraktno tkivo koje bi napravio Kandinsky”, kako je primijetio Dražen Katunarić.I tako putnik Miljenko Marotti, vrativši se s putovanja i pripremajući se za sljedeće, na zaslonu svog računala nalazi svjetove koje je zaustavio i sačuvao na svojim fotografijama, a one putuju dalje.
.
Nalazimo ih na raznim izložbama diljem svijeta, često nagrađivane zlatnim i srebrnim medaljama; od Mađarske do Portugala, od Slovačke do Indije, od Rumunjske do Amerike, od Turske do Argentine ; osamostaljene nastavljaju svoj život” – napisala je o autoru i izložbi Gordana Lončarević.
.
Prof dr. Sc. Miljenko Marotti rođen je u Rijeci 27. veljače 1948 godine. Fotografijom se bavi od studentskih dana a od 2002 godine aktivno izlaže. Redoviti je profesor na Katedri za radiologiju pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
.
Voditelj je odjela za Magnetsku rezonanciju u Kliničkoj Bolnici “Sestre Milosrdnice” u Zagrebu. Sto osamdeset i četiri fotografije primljene su mu 428 puta u proteklih sedam godina na sto šesdeset salona pod pokroviteljstvom FIAP-a. Dobitnik je Zlatne medalje 2009 godine na 24 Internacionalnom salonu STROM (FIAP) u Ružomberoku u Slovačkoj. Dobitnik je Zlatne medalje 2010 na 1. Digitalnom Salonu “Wild” (FIAP) u Sofiji u Bugarskoj. Dobitnik je Srebrne medalje u Salonu Algarve (Portugal 2009) FIAP , srebrne medalje Sans Frontiere u Zaječaru (Srbija 2009). Dobitnik je brončane medalje “Janez Puhar” FIAP za minijature u Sloveniji 2004 godine i brončane plakete na Howrah salonu FIAP u Indiji 2008 godine.
.
Dodijeljene su mu FIAP-ove diplome na međunarodnim salonima u Osijeku 2006 godine, Pessacu (Francuska) 2007 godine, Budimpešti (Madžarska 2007 godine i Mersinu (Turska) 2007 godine, Dumfries, West Cumbria, Arden i Wigan (Velikoj Britaniji 2009), Bembrit (USA 2009), Turska (2009), Fels am Wagram (Austria 2009), Quilmes (Argentina 2009), Finskoj (2009), Osijeku (Hrvatska 2009), Suceava (Rumunjska 2009), Birmingham (Engleska 2009).
.
Dobitnik je Southhampton Camera Club Medalje u (Engleskoj 2010). 2009. godine dodijeljeno mu je zvanje Artista FIAP. Član je Fotokluba “Zagreb” sa zvanjem kandidat majstora. Ovo mu je deveta samostalna izložba, a neki od njegovih radova mogu se pogledati na www.marotti.hr/foto.
.

No comments yet.